Spk Başkanı: Finansal Okur Yazarlığı Artırmalıyız

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye‘nin her enlem ve boylamında finansal okur yazarlığın artırılması gerektiğini belirtti. Akgiray, bu eğitimin çiftçiler için de profesörler için de öğretmen ve öğrenciler için de önemli olduğunu dile getirdi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Türkiye‘nin her enlem ve boylamında finansal okur yazarlığın artırılması gerektiğini belirtti. Akgiray, bu eğitimin çiftçiler için de profesörler için de öğretmen ve öğrenciler için de önemli olduğunu dile getirdi.

    SPK‘nın öğrencilerde tasarruf ile yatırım bilinci oluşturmak amacıyla ilk ve orta öğretim öğrencileri arasında yaptığı kompozisyon yarışmasında dereceye giren makaleler kamuoyuna açıklandı. Öğrencilerin aileleri ile birlikte katıldığı ödül töreninde SPK Başkanı Vedat Akgiray, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan ve Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut hazır bulundu.

    Törende konuşan Vedat Akgiray, ülke ekonomilerinin büyümeleri adına güçlü ve gelişmiş bir sermaye piyasasının şart olduğunu vurguladı. Tasarruf, sermaye ve para denilince akla bankaların geldiğine dikkat çeken Akgiray, "Evet, bankalar ödeme sisteminin olmazsa olmazı fakat biz hep orada kalıyoruz. Maalesef firmalarda ve bireylerde böyle bir algı var. Biz, buna finansal cehalet diyoruz." ifadelerini kullandı.

    Akgiray, çocuklara da "Gelecek bir gün gelecek. Zaman süratle akıyor, bir bakmışsınız lise ve üniversite bitiriyor, 30-40 yaşlarına geliyorsun. ‘Bugünü boşver yarın yaparım.‘ diyen zarardadır, siz siz olun bu anlayıştan kaçının." uyarısı yaptı.

    Yatırım ve tasarruf bilincinin önemine işaret eden SPK Başkanı, "Ülkemizde her enlem ve boylamda finansal okuryazarlığı artırmalıyız. Buna öğrencimiz de öğretmenimiz de çiftçimiz de profesörümüz de dahil. Öte yandan finansal eğitimde devlet de kararlı. Bakın ders içerikleri revize edilecek, uzmanların eğitimi ağırlıklı olacak." dedi.

    Vedat Akgiray, SPK Kompozisyon Yarışması‘nda Hakkari‘den iki ismin dereceye girdiğinin altını çizerken, öğrencilere şöyle seslendi:

    "Çocuklar, tam anlamasanız bile hayatta bir şey yaparken evinizde, okulunuzda iş yerinizde iki sorunun cevabını mutlaka verin. Bunlardan biri kolay olan soru, ‘Ben bu işi nasıl yaparım?‘ Bunun için işinizi iyi yapacaksınız. İkinci soru ‘Ben bu işi niçin yapıyorum?‘ Hep bir hedefiniz olsun.Tek nasıl ile gidenler duvara çarpıyor, fakat niçini aklına işleyenler duvarı yıkıp gidiyor. Siz bizden daha akıllısınız, bilgiye ulaşma yollarınız bize göre daha kolay; elinizdeki imkanları iyi değerlendirin."

ERKAN‘DAN ÖĞRENCİLERE: HİSSE SENEDİNE YATIRIM YAPIN

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan da tasarrufun, birikimleri yatırıma çevirmenin önemli olduğunu vurguladı. Erkan, şunları ifade etti:

    "Damlaya damlaya göl olur. birikimlerinizle eğitiminizi devam ettirebileceğiniz gibi iş de kurabiliyorsunuz. Biz, gençlerimizin eğitimine önem veriyoruz. Fon ayırıp 400‘e yakın okul kuruyoruz. Bu okullarımızın büyük bölümü bitti, 60-70‘inin inşaatı devam ediyor. 15-20‘ye yakın okulun yapımı için yine devreye giriyoruz. Amacımız gençlerimizin sermaye piyasası ile ilgili bilgi edinmesidir."

    Erkan, çocuklara ve gençlere ise "Birikimlerimizin bir miktarını yavaş yavaş hisse senetlerine ya da yatırım fonlarına yatırıp uzun vadede bundan yararlanın." tavsiyesinde bulundu.

    Törende daha sonra SPK Kompozisyon Yarışması‘nda ödüle layık görülen ilk ve orta öğretim öğrencilerinin ismi açıklandı. İlköğretim kategorisinde Giresun‘dan Zehra Alicanoğlu birincilik elde ederken, ikinci Hakkari‘den Zilan Alp, üçüncü Bursa‘dan Zührenur Yavuz oldu.

    Orta öğretim kategorisinde de Amasya‘dan Uzay Uzun birinci geldi, onu Samsun‘dan Caner Gülerve Şanlıurfa‘dan Hatap Sayan izledi. Yarışmada dereceye giren öğrencilere birer adet diz üstü bilgisayar hediye edildi.