Kırmızı Biberdeki Kanetenoid Maddesi Kanseri Önlemeye Yardımcı Oluyor

Gaziantep ve yöresinde yaygın olarak kullanılan kırmızı biberin içerisindeki kanetenoid maddesinin kanser önleyici nitelikte olduğu ortaya çıktı.

Gaziantep ve yöresinde yaygın olarak kullanılan kırmızı biberin içerisindeki kanetenoid maddesinin kanser önleyici nitelikte olduğu ortaya çıktı.

    C vitamini açısından son derece zengin olduğu bilinen kırmızı biberin, Türkiye pazarında daha iyi tanıtılmasına yönelik projeler üreten ve bu yönde çalışmalarını sürdüren Baharium Baharat Ürünleri Satış Müdürü Ahmet Özercan, kırmızı biberin ağrı kesici özelliğinin de bulunduğunu söyledi. Özercan, kırmızı biberin, bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kıldığı gibi kolestrolü düşürücü etkisinin de bulunduğunu belirtti.

Ahmet Özercan, son olarak Nottingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, acı kırmızı biberin kanser hücrelerini yok edici özelliklere sahip olduğunun kanıtlandığını dile getirdi.

    Gaziantep‘in İslahiye bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen kırmızı biberin daha iyi tanıtılması ve yararlarının herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade eden Ahmet Özercan, "Acı kırmızı biberdeki kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetiklemekte ve sağlıklı hücrelere zarar vermemektedir. Biberdeki kırmızı karotenoid maddesi kanser önleyici etkidedir. Kırmızı biber C vitamini açısından da zengindir. C vitamini oranı limondan daha çoktur. Kırmızı biberler, yeşil biberlerden iki kat daha fazla C vitaminine sahiptir. Kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır. Yapılan bir çalışmada şiddetli eklem ağrısı çekenlere capsaicin enjekte edilmiş ve hastaların ağrıları büyük oranda geçmiştir. Bir ilaç firması da kırmızı acı bibere acılık etkisini veren capsaicin maddesini kullanarak ALGR X4975 isimli ilaç geliştirmeye başlamıştır." şeklinde konuştu.

    GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ DE TESCİLLEDİ

Özercan, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi‘nde geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada da, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde kapsaisinin kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğunun belirlendiğini de söyledi.     

    Yapılan deneylerde capsaicin kan lipit düzeylerinde olumlu etkiler gösterdiğini ifade eden Özercan, "Kan dolaşımına olumlu etki eder. Mikrop öldürücüdür. İştah açıcıdır. Terlemeyi artırır. Afrodizyak etkisi vardır. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar. Ağrı kesici özelliği biberin yararları arasındadır. Bazal metabolik hızı arttırarak zayıflamaya yardım eder." dedi.