İsrail Büyükelçisinin Konutu Önünde Filistin Bayraklı Eylem

Başkentte çeşitli derneklere üye bir grup, İsrail‘in 63. kuruluş yıldönümü nedeniyle Filistin bayraklarıyla İsrail Büyükelçisi Gabi Levi‘nin konutu önünde eylem yaptı.

Filistinlilerin ‘büyük Felaket‘ olarak nitelendirdiği ‘Nakba Günü‘nde İnsan Hakları ve Hizmet Derneği (İHH), Vahdet Vakfı, Mazlum-Der, Babıali ve Özgür-Der gibi derneklere üye yaklaşık 150 kişi, İsrail Büyükelçisi Gabi Levi‘nin konutu önünde eylem yaptı. Kuğulu Park‘ta toplanan grup, sloganlar atarak ellerindeki Filistin bayraklarıyla İsrail Büyükelçisinin konutu önüne geldi. Burada da sloganlar atan gruba başka bir grupta katıldı. Büyük bir Filistin bayrağı açan eylemcilere yoldan geçen araçlar korna

çalarak destek verdi.

Grup adına açıklama yapan Şahin Gürçay, bugünün 1948 yılında kurulmuş olan İsrail‘in günü olduğunu belirterek, ‘Nakba‘nın bir ülkenin planlı ve sistematik bir biçimde yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi. 1948‘den bu yana Filistin topraklarının yüzde 78‘inin işgal edildiğini söyleyen Gürçay, halkın en az yüzde 60‘ının topraklarından sürgün edilmiş durumda sürgün kamplarında yaşadığını kaydetti. Gürçay, bugün 4 milyon 700 bin Filistinlinin topraklarından uzakta yaşadığını ve Gazze‘deki 1,5 milyon

Filistinlinin kuşatmadan dolayı temel ihtiyaç malzemelerine bile erişemeden hayatta kalma mücadelesi verdiğini dile getirdi. İçlerinde siyasi temsilcilerin de bulunduğu binlerce kişinin İsrail tarafından hukuksuz bir şekilde tutuklandığını ya da öldürüldüğünü ifade eden Gürçay, İsrail‘in sadece Filistin halkına değil Filistin coğrafyasına destek için giden herkese zulmünü esirgemediğini söyledi. Gürçay, bugün eylemlerinde erdemli insanlar adına, mazlum insanlar adına, Filistin halkına destek olduğu için

hapsedilen İsrail vatandaşı Tali Fahima adına, Filistinli bir vatandaşın evinin yıkılmasına mani olmaya çalışırken İsrail buldozeri altında ezilip ölen Rachel Corrie adına, Şeyh Ahmet Yasin adına ve daha nice destekçiler adına bulunduklarını söyledi.

İsrail‘in 63 yıldır baskı ve zulümlerle bir halkı sindiremeyip yok edemediğini söyleyen Gürçay, "Filistin davası artık insanlığın davası haline gelmiştir. Bu dava artık İsrail‘in Filistin halkının çevresinde ördüğü yüksek duvarların içine hapsedilemeyecek kadar büyümüştür. Ateş sadece düştüğü yeri yakmamaktadır artık ve düştüğü yerde kalmamaktadır. Yaşadığı coğrafya neresi olursa olsun vicdan sahibi erdemli her bireyin yüreğine düşmektedir aynı zamanda. Filistin artık sabrın, direnişin ve zaferin adıdır.

Bugünü Filistin halkı ile birlikte bizler de ‘Nakba, Büyük Felaket Günü‘ olarak kabul ediyoruz. İsrail işgal ve zulmüne karşı tavrımızı her platformda dillendireceğimizi, bu konuda kamuoyu oluşturmaya devam edeceğimizi ve Filistin halkına maddi-manevi desteğimizi sürdüreceğimize dair ahid yenilemek üzere burada olduğumuzu belirtmek istiyoruz" diye konuştu.

Gürçay‘ın ardından Abdullatif Mounadil açıklamanın Arapçasını okudu. Eylem, konutun önüne siyah çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

Kaynak: İHA