Sudan‘da Bm Konvoyuna Saldırı: 4 Yaralı

IHA0082C45-DIS/12-MAY-001A-118C


- SUDAN‘DA BM KONVOYUNA SALDIRI: 4 YARALI

ABİYEİ - Güney Sudan‘ın Warrab bölgesinde isyancılar, siviller ve polis arasında iki gün önce çıkan çatışmalarda toplam 80 kişi ölürken, dün Abiyei bölgesinde de BM kampına dönen konvoya kimliği belirsiz kişilerin saldırması sonucu 4 Zambiyalı asker yaralandı.
Güney ile Kuzey arasında zengin petrol kaynakları nedeniyle hakimiyet konusunda tartışma konusu olan Abiyei bölgesinde geçtiğimiz günlerde iki tarafın askerlerini çekip bölgeyi BM kuvvetlerine bırakmasına rağmen çatışmalar durmadı. İsyancılardan oluşan bir milis gücünün, pazar günü Warrap eyaletindeki büyükbaş hayvanların yetiştirildiği kampa düzenlediği baskında 34‘ü sivil 82 kişinin ölmesinin ardından, bugün de BM askerlerine kimliği belirlenmeyen kişilerin silahlı saldırıları sonucu 4 Zambiyalı BM
askeri yaralandı.
Abiyei BM denetimine girmesi ile ilgili açıklama yapan Sudan BM Basın Sözcüsü Zerruk Kuveydir, "BM bölgede Kuzey ve Güney askeri güçlerinin bölgeyi boşaltmalarının ardından BM bölgede geniş güvenlik önlemleri almaya çalışacaktır. Bölgenin istikrarını sağlama ve çatışmaları önleme konusunda büyük sorumluluk almıştır" dedi.
BM askerlerine yapılan saldırı hakkında da açıklama yana Kuveydir, "Bugün BM‘nin Sudan‘daki barış kuvvetleri olan Zambiya askerlerine saldırı ile ilgili yapan kişiler hakkında henüz kesin bir bilgi edinemedik. Bölgede olayı yapanları bulmak için çalışmalar sürdürülüyor. Şu an yaralıların durumları iyi. Hartum‘a getirilip tedavi altına alındılar" dedi.
Bölgede görev yapan Korgeneral Celaleleddin Taver de, "Kuzey ve Güney Sudan‘daki askerlerin çekilmesinin bölgede istikrarı güçlendirilmesi açısından önemli bir gelişmedir. Askerlerin karşılıklı çekilmesi bölgedeki çatışmaları da azaltacaktır. Bu en azından iki hükümet arasında Abiyei bölgesindeki sorunların çözümü için bir fırsat oluşturacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Güney Sudan‘ın bağımsızlığını ilan edeceği 9 Temmuz tarihi yaklaştıkça Kuzey ve Güney Sudan yöneticileri arasındaki sert açıklamalar devam ediyor. Geçen haftalarda Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Juba Times gazetesine petrol bölgesi Abyei‘nin Güney Sudan‘ın bir parçası olduğunu ve bu bölge üzerindeki her türlü tasarrufa yönetimlerinin sahip olduğunu iddia etmesi üzerine, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, Abyei‘nin Hartum‘dan ayrılması durumunda Güney Sudan‘ın bağımsızlığını
tanımayacaklarını söylemişti.
(GS-D)
12.05.2011 10:12:51 TSI
NNNN
Kaynak: İHA