Bakan Davutoğlu: Libyalı Yaralılara İzmir‘in Evsahipliği Bizim İçin İftihardır

Dışisleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İzmir programında valiliğin ardından AK Parti İl Başkanlığı‘nı ziyaret etti.

Dışisleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İzmir programında valiliğin ardından AK Parti İl Başkanlığı‘nı ziyaret etti. İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve partililer tarafından karşılanan Davutoğlu, "Uzun süredir planlıyorduk İzmir‘e gelmeyi. Burası herhangi bir şehir değil bizim için. Asırlar boyu Anadolu‘nun dışa açılan kapısı olmuş. Tarihî önem taşıyan bir şehrimiz. İstiyoruz ki önümüzdeki dönemde de küresel bir konum alsın. Diplomasinin merkezi şehirlerimizden biri olsun. İzmir bunu hakediyor." dedi.

Dışişleri Bakanlığı‘nın Ankara ve İstanbul‘dan sonra üçüncü temsilciliğini İzmir‘de açacakları müjdesini veren Davutoğlu, "Bir büyükelçimiz Dicle Topuz‘u atadık. Temmuz ayında itibaren bu görev yürütülecek. Daha sonra Antalya için planımız var. Birçok faaliyete İzmir‘de öncülük edeceğiz, şehri daha tanınır hale getireceğiz." şeklinde konuştu. Şehrin 26-27 Nisan 2011 tarihlerinde uluslararası bir konferansa evsahipliği yapacağını da hatırlatan Bakan Davutoğlu, Avrupa‘dan gelen bakanlarla birlikte o tarihte İzmir‘de olacağını söyledi.

Libya‘dan getirilen yaralılara da değinen Ahmet Davutoğlu, "Misrata ve Bingazi‘den tahliye ettiğimiz kardeşlerimizin burada ağırlanması konusunda İzmirli yetkililerin gösterdiği evsahipliği ve son derece güzel organizasyon bizim için iftihardır. Türkiye‘nin dış itibarı bakımından çok önemlidir. Libyalı kardeşlerimize, ‘Türkiye‘nin kudret ve şefkat eli üzerinizdedir.‘ demiştik. Gerçekten de onları buraya getirme kudretine sahip olduğumuz gibi onları İzmir‘de misafir, aileden bir fert gibi ağırlama şefkatine de sahip olduğumuzu göstermiş olduk. Türkiye‘nin dış itibarına yaptığı katkıdan dolayı İzmir‘e teşekkür ediyorum." dedi.

‘İMAN HANIM İÇİN TALEP OLURSA GİRİŞİMLERDE BULUNURUZ‘

Dışisleri Bakanı Davutoğlu, Trablus‘ta tecavüze uğrayan, Libya‘daki sivil toplum kuruluşlarının kendisini desteklediği İman El Ubeydi adlı kadınla ilgili soruya ise şöyle cevap verdi: "Trablus‘ta gerçekleştiği söyleniyor. Bize onunla ilgili bir müracaat yok. Olursa bütün insani konularla ilgilendiğimiz gibi o konuyla da ilgileniriz. İnsani hususlarda Türkiye‘nin ne kadar etkin mücadele yürüttüğü bilinir. Böyle bir şey söz konusu olursa, başta Başbakanımız olmak üzere gerekli teşebbüslerde bulunuruz."

Abhazya Cumhurbaşkanı‘nın Türkiye ziyaretiyle ilgili de konuşan Bakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: "Sağlık gerekçesiyle insani ve gayriresmi bir ziyaret. Bu anlamda kapılarımız herkese açık. Bakanlığımız da bir açıklama yaptı."

AK Parti İl Başkanı Başkan Akay ise komşularla "sıfır problem" politikası izleyen, Türkiye‘yi dünyada lider konuma getiren Bakan Davutoğlu‘nu İzmir‘de ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Akay ve Davutoğlu, birbirlerine hediye takdim etti.