Büyük Ümitlerle Japonya Gitti, Tsunami Sonrası Valiziyle Geri Döndü

Memurluktan istifa ederek Japonya’ya giderek lokanta açan Türk işadamı tsunami ardından işyerinin zarar görmesi ve radyasyon tehlikesi üzerine memleketi Denizli’ye dönmek zorunda kaldı.

Büyük Ümitlerle Japonya Gitti, Tsunami Sonrası Valiziyle Geri Döndü
Memurluktan istifa ederek Japonya’ya giderek lokanta açan Türk işadamı tsunami ardından işyerinin zarar görmesi ve radyasyon tehlikesi üzerine memleketi Denizli’ye dönmek zorunda kaldı.

Yetiştirme yurdunda büyüyen, sınavı kazanarak Maliye Bakanlığında memur olarak beş yıl görev yapan 31 yaşındaki Ramazan Doğan, internetten tanıştığı Japon Hiromi ile evlendi. 2005 yılında memurluk görevinden istifa ederek ilk kez Japonya’ya giden Doğan, "Orada Budist olan eşim İslam‘ı seçerek Rabia ismini aldı. 2007 yılında da Japon eşim için Acıpayam ilçesine bağlı Kumavşarı köyünde köy düğünü yaptım." dedi.

Japonya’da Tokyo’nın Tokoyada semtinde yaşamaya başlayan Doğan, eşinin özel okullarda İngilizce öğretmeni olarak çalışırken, kendisi de döviz bürolarında ve fastfoodlarda çalıştığını dile getirdi. Doğan, "Japonya’da eşimle birlikte çalışıp geçinirken 2008 yılında ikizlerimiz Sait ve Beyza Nur dünyaya geldi. 2011 yılı başında da Tokyo’nun devlet dairelerinin bol olduğu Akasaka semtinde 150 bin dolar harcayarak ‘Şerefe’ isimli Türk Lokantamı açtım. İşlerimizde çok iyiydi, ancak meydana gelen büyük depremde işyerim tamamen yıkıldı. Depremden sonra ortaya çıkan tsunami, işyerimin 3 kilometre yakınına kadar geldi. Sonrada başlayan radyasyon sızıntısı nedeniyle çok zor ve sıkıntılı günler geçirmeye başladık.” diye konuştu.

5 SAAT AİLESİNDEN HABER ALAMADI

Depremin olduğunda akşam yemeklerini hazırlamak için işyerinde olduğunu en çok da ailesinden haber alamadığı ilk 5 saatte çok korktuğunu anlatan Doğan, "15 katlı bir binanın 9. katında yaşıyorduk. Depremden sonra ilk 5 saat ailemden hiç haber alamadım. Başlarına bir şey geldi diye çok korktum. Ailemin iyi olduğunu öğrendikten sonra yiyecek içecek sıkıntısı çektik. Radyasyon tehlikesinde başlayınca bebeklerimizin daha çok sıkıntı çekmemesi için Türkiye’ye dönme kararı aldık. Ancak bebeklerimizin pasaportu olmadığı için Tokyo Havaalanında sorunlar çıktı. Türk Büyükelçiliğinden bebekler için seyahat belgesi aldık, sonrada Kızılay’ın yardımı ile İstanbul’a, oradan da Denizli’ye geldik. Japonya’dan sadece bir valiz eşyamızı getirebildik. Diğer tüm eşyalarımız orada kaldı.” şeklinde konuştu.

Denizli’de ablası Gülay Onaç’ın evinde kaldıklarını ve memurluğa geri dönmek için girişimlerde bulunduğunu söyleyen Doğan, "Japonya artık bizim için sadece eşimin memleketi. Orada hayat altüst olmuş durumda. Bir daha Japonya ya geri dönmek istemiyoruz. Arada sırada eşimin ailesini görmeye gitsek de çok kısa sürede Denizli’ye geri geleceğiz. Memurluğa tekrar geri dönersem, buradan ev kiralayacağım. İngilizce öğretmeni olan Japon eşimde bir okulda ders vermeye başlarsa ekonomik sıkıntımızda olmaz. Büyük depremle her şeyimizi kaybettik. Bir valiz eşyamızdan başka hiç bir şeyimiz yok. Burada kendi memleketimde ikinci hayatıma başlayacağım." ifadelerini kullandı.