Çiçek’Ten ‘Çılgın Proje‘ye Karşı Çıkanlara Cevap: Tavaya Sapı Evden Takar

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuoyunda çılgın proje olarak dile getirilen Kanal İstanbul’un, Möntro Boğazlar Anlaşması’na uygun olmayacağı eleştirilerine ata sözü ile cevap verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kamuoyunda çılgın proje olarak dile getirilen Kanal İstanbul’un, Möntro Boğazlar Anlaşması’na uygun olmayacağı eleştirilerine ata sözü ile cevap verdi.

‘Ne derler? Tavaya sapı evden takar‘ derler." diyen Çiçek, bu atasözü ile İstanbul’un Türkiye’ye ait olduğunu ve bu konuda tasarrufta bulunacakların da bu topraklarda yaşayan bu milletin olacağına işaret etti. Çiçek eleştirilere şöyle cevap verdi: "Bu proje kapsamında alternatif proje geliştiremeyenler, bu projenin Türkiye’ye kazanımını yeterince değerlendiremeyenler. Şöyle olur böyle olur diye elden evvel karpuz kabuğu düşürürler."

Dün seçim çalışmalarını Beypazarı ve Nallıhan‘da sürdüren Cemil Çiçek, Kanal İstanbul projesi ile ilgili Cihan muhabirine değerlendirmelerde bulundu. İddia edilenlerin aksine, Kanal İstanbul Projesi‘nin uluslararası hiçbir sözleşmeye aykırı bir durumunun olmadığını söyleyen Çiçek, boğazlarda oluşan deniz trafiğine dikkat çekti. Çiçek şöyle konuştu: "Boğazların trafik yoğunluğu belli. Ne kadar tehlike ile karşı karşıya olduğu belli. Zaman zaman Boğazda batan petrol tankerleri tarihi kent için ne kadar tehlike oluşturuyor. Boğazlardan geçiş var. Bir süre sonra trafik yoğunluğu nedeniyle geçilemeyecek duruma gelecek. Onun için alternatif yolların açılması anlaşmaya aykırı değildir. Birileri gelip boğazın girişinde 10 gün beklemeyi tercih etmez. Öbür taraftan geçişini yapar. Bunların hiç birisinin uluslararası sözleşmelere aykırı tarafı yoktur.’’

"MUHALEFET HEYECANI KÖRELTMEYE ÇALIŞIYOR"

Muhalefetin yersiz eleştirilerde bulunarak projeye yönelik heyecanı köreltmeye çalıştığını vurgulayan Çiçek, "Dolayısı ile şimdiden projenin heyecanını köreltmenin, milletin geleceğe güvenine gölge düşürmenin bir anlamı yok.’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’de bu ülkenin hayrına iş yapmayacak bazı çevrelerin bulunduğuna işaret eden Çiçek, "Maalesef Türkiye‘de belirli bir grup var hayra soluk solumaz. Bu proje Milletimiz için fevkalade heyecan verici ufuk açıcı.’’ açıklamasında bulundu. Çiçek şunları dedi: ‘’Biz demişiz ki bu çılgın proje. Bizim devlet olarak ta millet olarak ta övündüğümüz bir çok proje çılgındı. Gemiler karadan gitmez. Denizden gider. Ama 29 Mayıs gecesi biz gemileri karadan yürütmüşüz. Bunu o zaman Fatih Sultan Mehmet düşündüğünde birileri çılgın proje demişti. Marmaray projesi ile kıtaları denizin altında birbirine bağlıyoruz. Buna da çılgın dediler. Maalesef Türkiye de belirli bir grup var hayra soluk solumaz. Bu proje Milletimiz için fevkalade heyecan verici ufuk açıcı."

Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun miting meydanında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik küfür içeren sözlerinden ötürü de tepkisini dile getirdi. "Evlerimizde iki levha vardır; Birisi bugün Allah için ne yaptın, ikincisi ise ‘Edeb yahu‘dur’’ diyen Çiçek, Kılıçdaroğlu’nu millet için proje üretmeye ve edepli olmaya davet etti.

"AK PARTİ’NİN ADI AK PARTİ’DİR KİRLİ İŞLERLE UĞRAŞMAZ"

Çiçek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin; iki genel başkanının görüntülerinin internete düşmesi ve sonrasında görevden alınmasına ilişkin olarak AK Parti’yi ima eden açıklamalarda bulunmasıyla ilgili konuya da değinen Çiçek şunları söyledi: "Sayın Bahçeli‘nin söylediği husus ise ben kaset olayına girmem. Milletimiz bunu kendi takdir eder. Ama AK Parti‘nin adı AK Parti‘dir. Kirli işlerle uğraşmaz, kirli işlerle de alakası yoktur. Bu kasetlerden ancak zayıf karakterliler ve millete verebilecek hizmeti olmayanlar istifade etmeye çalışabilir. Allah‘a şükür bizim hizmetimiz de var. Hedefimiz de var projelerimiz de var. O türlü kirli işlerden medet ummayacak kadar da ahlaki anlayışımız var, ahlak anlayışımız var. Onun için o meseleyi millete havale edelim, Allah‘a havale edelim. Ne yaparsa ikisi de hayırlısını yapar."