Torosların Zirvesinde Mozart Dinletesi

Çukurova Devlet Senfoni orkestrası (ÇDSO), Toros Dağları zirvesinde Sarıkeçeli Yörüklerine Mozart dinletisi sundu. Sarıkeçeliler kadın, erkek, çocuk, yaşlı olmak üzere pür dikkat senfoniyi dinledi..

ÇDSO Oda Müziği Topluluğu, Toros Dağları‘nın, Mersin‘in Aydıncık ilçesi sınırlarında bulunan Tekeli ve Tekmen beldeleri arasındaki bölgede kış mevsimini geçiren Sarıkeçili Yörüklerine konser verdi. ÇDSO ekibi, yaklaşık 12 saatlik bir yolculuğun ardından Sarıkeçililer‘in kışlık bölgesine ulaştı. Buradaki konsere Mozart‘ın "Küçük Bir Gece Müziği" adlı eseri ile başlayan ÇDSO, Ulvi Cemal Erkin‘in "Köçekçesi" ile Yörükleri selamladı. Sarıkeçililer, alışık olmadıkları keman, obua, klarnet gibi enstrümanların

melodilerini merakla dinledi. Orkestra, konserin sonunda, izleyicilerin ısrarı üzerine "bis" yaparak Köçekçe‘yi bir kez daha çaldı. Sarıkeçeliler kadın, erkek, çocuk, yaşlı hep birlikte gözlerini kırpmadan senfonoyi dinledi.

İlk kez senfoni orkestrası dinleyen Sarıkeçeliler şaşkınlıklarını gizleyemeyerek, "Biz çoğu zaman hiç müzik sesi duymuyoruz. Bize kuş, koyun, köpek, inek sesleri müzik gibi geliyor artık. Ama bu arkadaşların yaptığı müzik çok hoşumuza gitti. Biz ancak Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses dinlerdik. Ama böyle müziklerde varmış" dedi.

ÇDSO Koordinatörü Şükrü Demir, "Klasik müzik, salonların dışına çıkmalı. Daha önce pamuk tarlasında ve köy okullarında benzer konserler verdik. Yörükler, kuş sesleri ve kavaldan başka bir melodinin olmadığı yaylalarda kemanın, klarnetin sesini duydu. Onlar mutlu oldukça biz de mutlu olduk" dedi.

Kaynak: İHA