Rıccıardone: Türkiye‘ye Büyük İlgi Var

ABD‘nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, dünyada ve ABD‘de yatırım ve ticaret için Türkiye‘ye büyük ilgi bulunduğunu belirterek, ‘‘Şimdi üstesinden gelinmesi gereken zorluk, bu ilgiyi gerçek ticaret ve yatırıma dönüştürmek‘‘ dedi.

Amerikan Şirketler Derneğinin (ABFT) bir etkinliği öncesinde soruları yanıtlayan Ricciardone, Türkiye‘ye ilk olarak 1977 yılında turist olarak, 1979‘da da görevli olarak geldiğini anımsatarak, o zamandan bu yana Türkiye‘nin çok dışa açılmış, gelişmiş durumda olduğunu belirtti.

Ricciardone, ‘‘Dünya sahnesinde ne kadar iyi şekilde rekabet ediyorsunuz! Hatta Türk malının, marka olarak çok yeni bir anlamı var‘‘ diyerek, dünyada ve ABD‘de yatırım ve ticaret için Türkiye‘ye büyük ilgi bulunduğunu, şimdi üstesinden gelinmesi gereken zorluğun, bu ilgiyi gerçek ticaret ve yatırıma dönüştürmek olduğunu kaydetti.

Türkiye ile ABD arasında stratejik politik ve savunma düzeyindeki ortaklığın örnek teşkil ettiğini ifade eden Ricciardone, 3 aylık görev süresinde Türkiye‘nin NATO üyeliğinin NATO ve ABD için ne kadar önem taşıdığının görüldüğünü dile getirdi. Ricciardone, ‘‘Örneğin Libya‘da yapılacaklar konusunda NATO‘daki tartışmaları şekillendirmede Türkiye‘nin etkisine bir bakın‘‘ diyerek, NATO‘nun ötesinde de iki ülkenin bölgedeki olaylar hakkında yakın istişare içinde bulunduğunu, sürekli üst düzeyde görüşmeler yürüttüğünü vurguladı.

Büyükelçi Ricciardone, ‘‘Bölgedeki olaylar Türkiye‘yi nasıl bir rol olmaya zorluyor ve bu rol stratejik ortaklıkla örtüşüyor mu‘‘ sorusunu, ‘‘Stratejik düzeyde genel olarak aynı hedeflerimiz var ama doğal olarak bazen farklı bakış açılarına sahip oluyoruz. Bu da doğal bir şey. Türkiye bu bölgede oturuyor. Biz uzaktayız. Ancak ortak menfaatlerimiz bulunuyor. Mesela en hassas konu herhalde İran‘dır. Bu konuda da stratejik düzeyde aynı hedefleri paylaşıyoruz‘‘ şeklinde yanıtladı.

-‘‘İRAN‘IN BARIŞÇIL NÜKLEER ENERJİ SAHİBİ OLMA HAKKI BULUNUYOR‘‘-

Kaynak: AA