Şahin: Bugün, Ab Üyelik Müzakerelerini Yürüten Güçlü Bir Türkiye Var

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerini yürüten güçlü bir Türkiye‘nin olduğunu söyledi. Meclis‘te öğrencilere seslenen Şahin, "Sizlerin demokrasiyi, özgürlükleri ve katılımcılık süreçlerini özümsemiş bireyler olarak yetişmeniz, ülkemizin geleceği açısından büyük kazanımdır." dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakerelerini yürüten güçlü bir Türkiye‘nin olduğunu söyledi. Meclis‘te öğrencilere seslenen Şahin, "Sizlerin demokrasiyi, özgürlükleri ve katılımcılık süreçlerini özümsemiş bireyler olarak yetişmeniz, ülkemizin geleceği açısından büyük kazanımdır." dedi.

8. dönem Türkiye Öğrenci Meclisi, TBMM Genel Kurulu‘nda toplandı. İstiklal Marşı‘nın okunmasının ardından konuşan Şahin, 91 yıl önce zor şartlar altında açılan Meclis‘in milletin istiklalini kurtardığını, güçlü Türkiye‘nin temellerini attığını ve bugüne kadar ülkenin gelişmesi ve kalkınması için çalıştığını ifade etti.

Yaklaşık 15 milyon öğrenciyi kapsayan ve en büyük demokrasi eğitimi projesi olan Türkiye Öğrenci Meclisi ile öğrencilerin seçme, seçilme gibi temel demokratik süreçleri yaşadığını, işbirliği ve katılımcılık gibi deneyimler edindiğini anlatan Şahin, bu deneyimin gençlerin gelişimine, kendilerini yetiştirmesine, demokrasi kültürünü, demokratik kural ve yöntemlerini öğrenmesine büyük katkısı olacağını belirtti.

Öğrencilere, "Yarın, bu bayrağı sizler devralacaksınız. Ülkemizi daha ileriye götürmek, uygarlık yarışından geri kalmamak çabasında olacaksınız." diye seslenen Şahin, şöyle devam etti:

"Kendinize, ülkenize ve milletinize güvenmelisiniz. Bu şekilde büyük millet olmanın gururu, adalet ve barışa hizmet etmenin onuruyla daima başarılı olabilirsiniz. Sizlerin katkılarıyla ülkemiz, bugünkünden daha ileri, kalkınmış ve modern bir ülke olacaktır. Demokrasimiz, özgürlükler daha ileriye gidecektir. Bugün AB ile üyelik müzakerelerini yürüten güçlü bir Türkiye bulunmaktadır. İşleyen demokrasiye ve gelişmiş bir ekonomiye sahibiz. Türkiye bugün; dünyanın 16., Avrupa‘nın 6. büyük ekonomisine sahip durumdadır. Cumhuriyetimizin ilanından bugüne önemli mesafeler almıştır. 20 milyona yakın gencimiz okullarda ilim irfan, aydınlık gelecek için eğitim görüyorlar. Bunun, ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunu düşünüyorum."

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi‘nin dünyada ilk kez Türkiye‘de uygulandığını söyledi. Projenin, demokrasi bilinci ve insan haklarına saygı kültürünün gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Çubukçu, demokrasiyi özümseyen bireylerin yetiştirilmesinin, ülkede ve dünyada barış ikliminin hakim kılınmasında önemli rol oynayacağını ifade etti.

"BIYIKLI ÇOCUK BENİM"

Meclis Başkanı Şahin başkanlığında gerçekleştirilen özel birleşimde, 81 ilden gelen öğrenci temsilcileri, yaklaşık 1 saat süreyle ant içti. Daha sonra, başkan, başkanvekili ve 2 katip üyeden oluşacak Başkanlık Divanı seçimi için başkanlığa 3 önerge verildi. 3 aday, 5‘er dakika süreyle projelerini anlattı ve listelerine oy istedi.

Başkan adaylarından Hatay Öğrenci Meclisi Başkanı Sümeyra Tufan ise sınav sistemlerinden ve bunların uygulamasından doğan sonuçlarından muzdarip olduklarını söyledi.

Hem ilköğretim hem de ortaöğretimde sürekli olarak değişen sınav sistemlerinin, psikolojileri üzerinde son derece olumsuz etkiler oluşturduğunu anlatan Tufan, "Örneğin ilköğretimde bizden bir dönem önde bulunan öğrenciler,

çoklu SBS ile liselere yerleşirken, bir sonraki dönemde tekrar tek sınav sistemine dönülmektedir. Bu, hem bizleri hem de varını yoğunu ortaya koyarak bizleri dershanelere, özel derslere gönderen velilerimizi etkilemektedir. Bizleri dershanelerin ve özel derslerin elinden kurtaracağı iddiasındaki her yeni düzenleme, öğrenciyi bu sistemin kucağına biraz daha itmektedir. Psikolojik ve sosyal gelişim için çeşitli sosyal projelerde yer almamız gerektiği söylenen bizler; okul, dershane, özel ders üçgeninde koşturmakta ve yıpranmaktayız. Eğitimde fırsat eşitliğinin bir an önce sağlanmasını ve sınav sisteminin, öğrencinin sosyal hayata daha çok dahil olmasını sağlayacak şekilde olmasını talep ediyoruz." dedi.

Tufan, 2011 YGS‘deki şifre tartışmalarının da bir an önce açığa kavuşturulmasını ve mağdur olan öğrenciler ile ailelerinin tatmin edilmesini talep etti. Başkan adayı Trabzon Meclisi Başkanı Aksoy da bu ülkenin 70 milyon evladı olduklarını belirterek, "Hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. Hiçbir etken, kardeşliğimizi, birliğimizi ve beraber yürüyüşümüzü, ülkemizin ve milletimizin refahı yolunda kenetlenişimizi sarsmamalı ve kesintiye uğratmamalıdır." diye konuştu.

Türkiye Öğrenci Meclisi‘nin yılda bir kez toplanmasının, kendileri için yeterli olmadığını dile getiren Aksoy, yeni bir seçim takvimi oluşturulması, okullar açıldıktan hemen sonra sınıf ve okul temsilcilerinin belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Öğrenci Meclisi‘nin her ay TBMM‘de toplanması ve tabandan gelen sorunları Meclis‘e sunması gerektiğinin altını çizen Aksoy, aksi takdirde ‘dostlar alışverişte görsün‘ misali buraya yıl da bir kez gelip başkan seçilmenin bir getirisi olmayacağını savundu. Arkadaşlarının ısrarı üzerine bir konuyu yeniden dile getirmek istediğini belirten Aksoy, geçmiş yıllardaki bir Öğrenci Meclisi‘nde yaşanan ‘Bıyıklı imam hatipli başkan‘ olayını hatırlatarak, "Bıyıklı çocuk benim. Keşke basın mensupları bizleri kaşımızla, yaşımızla değil de yaptığımız çalışmalarla gündeme getirseler." dedi. Bu sözler üzerine Aksoy, salonda bulunan öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde alkışlandı.

Yapılan gizli oylamada seçimi, Trabzon Çaykara İmam-Hatip Lisesi‘nden Muhammed Muhsin Aksoy‘un listesi kazandı. TBMM Başkanı Şahin de seçilen divan üyelerini tebrik ederek koltuğunu Aksoy‘a devretti.