Ermeniler, Moskova‘da Türkiye Büyükelçiliği Önünde Gösteri Yapacak

Rusya‘nın başkenti Moskova‘da yaşayan Ermeni diasporası 24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümünde Türkiye‘nin Moskova Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyecek. Geçen yıllarda farklı gerekçelerle gösteriye izin verilmezken, Moskova yönetiminin bu yıl izin vermesi dikkat çekiyor.

Rusya‘nın başkenti Moskova‘da yaşayan Ermeni diasporası 24 Nisan 1915 olaylarının yıl dönümünde Türkiye‘nin Moskova Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyecek. Geçen yıllarda farklı gerekçelerle gösteriye izin verilmezken, Moskova yönetiminin bu yıl izin vermesi dikkat çekiyor.

Moskova Belediyesi‘nden gerekli izinlerin alındığı kaydedilen Rusya-Ermenistan Birliği‘nin açıklamasında 23 Nisan Cumartesi günü sabah saatlerinde Türkiye Büyükelçiliği önünde gösteri yapılacağı kaydedildi. Gösteriye katılımın sınırlı olacağı hatırlatılırken, katılacaklardan gerekli irtibatları kurmaları istendi.

Krasnapresnenskaya meydanı 1905 Metro‘sunun hemen yanı başında yapılacak miting ise yerel saat ile 13:00‘da başlayacak. Ermeni diasporası bu yıl "sözde soykırım" ın pazara denk gelmesi nedeni ile mitingi de cumartesi günü yapacak..

"Ermeni soykırımı-insanlığa karşı suç" başlığı ile yapılacak gösterinin hedefinin Türkiye‘nin "sözde soykırım" iddialarını tanıması olduğu kaydedildi. Rusya-Ermenistan Birliği, Rus Ermenileri Birliği öncülüğünde gerçekleştirecek mitinge, Rus parlamenterler ve Rusya‘da yaşayan diasporadan farklı grupların katılması bekleniyor.

Açıklamada miting konusunda da Moskova yönetiminde izin alındığı kaydedildi ve Rusya parlamentosu alt kanadı Duma‘nın 1995‘de "sözde soykırım" iddialarını tanıdığı hatırlatıldı.

JİRİNOVSKİ: TÜRKİYE HAYDUTLARI DESTEKLİYOR

Rusya Liberal Demokrat Parti lideri ve Duma Başkan Yardımcısı Vladimir Jirinovski dün gerçekleşen "sözde soykırım" anma törenlerinde Türkiye aleyhine açıklamalarda bulundu. Ermeni mitinglerinin müdavimi olan aşırı milliyetçi Jirnovski iyi derecede Türkçe biliyor.

1915 olayları ile ilgili değerlendirmede bulunan Jirinovski, bunun sıradan bir olay olmadığını, Ermeni halkının öldürülmesinin Osmanlı İmparatorluğu‘nun idaresinin bir kararı olduğunu iddia etti. Türklerin ‘barbarca‘ Ermenileri bıçakla ve diğer hayvanlar için kullanılan aletlerle öldürdüğünü savunan Jirinovski, "Bu politika Türkiye Cumhuriyet‘i ilan edildikten sonra da devam etti... Türkiye‘nin mevcut yönetimi de saldırgan politikalarını sürdürüyor... Türkiye yeniden Kafkaslar‘a girmeyi istiyor... Biz onlarla Kafkaslar‘da iki savaşta çarpıştık. Onlar her zaman haydutları destekliyor. Bizim dayanışma içinde olmamız gerekir ki, Türklerin gizli hedeflerini durduralım" dedi. Jirinovski 1915 olaylarının yüzüncü yılında sözde soykırımın tüm dünyada tanınmasını arzu ettiklerini söyledi.

Ermenistan‘ın Azerbaycan topraklarını işgalinin ardından, Ankara Erivan‘la diplomatik ilişkileri 1993‘ten bu yana askıya aldı. Son iki yıl içerisinde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen, henüz sonuç alınabilmiş değil. 10 Ekim 2009‘da Zürih‘te imzalanan diplomatik ilişkilerin başlaması ve sınırın açılması yönündeki protokol, Erivan‘ın Yukarı Karabağ‘da adım atmaması nedeni ile iki ülke parlamentolarında bekliyor.