Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan 2 Yıllık Görev Süresini Değerlendirdi

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 2 yıllık görev süresi içinde yaptığı icraatları “Bu kentte neler oluyor? Gel, dinle ve gör” adı atlında gerçekleştirdiği toplantıda vatandaşlara anlattı.

Belediye Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda 2 yıllık görev süresi içinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında vatandaşlara hesap veren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Sizlerin desteğiyle yeniden emanet aldığım kentin yönetimi ve kentlimin temsilciliği görevinde, geride bıraktığımız 2 yıl boyunca yapılan çalışmaları paylaşmak için sizlerin karşısına çıktım. Çanakkale halkını ben yönetmiyorum, Çanakkale Belediyesi çalışanlarını yönetiyorum. Bu sebeple sizlerin paralarını en iyi şekilde çarçur etmeden harcamaK benim görevim. İşte bu toplantıyla da bu 2 yıllık dönemde neler yaptık, sizlere hesap vermek için buradayım” dedi.

“MALİ YAPIMIZ İYİ”

Konuşmasına belediyenin mali yapısı ile başlayan Başkan Gökhan, belediyenin sadece yatırım programında yer alan ve geri ödeyebileceği yatırım harcamaları için borçlanmada bulunduğunu belirterek, “2009 yılında 41 milyon TL olan gelirlerimiz 2010 yılında 56 milyon TL’ye kadar yükseldi. Gelirlerimizin önemli ölçüde artması tahsilatlarımızın yüksek olduğunu gösteriyor. Yine aynı dönemler içinde yaptığımız gider tablosunda ise 2009 yılında 45 milyon TL giderimiz olurken, bu oran 2010 yılında 47 milyon TL’ye yükseldi. Giderlerdeki artışın çok az olmasın en önemli gerekli yerlere gerekli yatırımın yapılmasından kaynaklanıyor. Belediye olarak biz sadece İller Bankası’ndan borçlanıyoruz. Kesinlikle bankalardan borç almıyoruz. İller Bankası’ndan aldığımız parayı da yüzde 6 faizle 10 vadeli olarak geri ödüyoruz. Bu sebeple belediye olarak mali yapımızın iyi olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“ESKİ ASKERİ HAMAMI SERAMİK MÜZESİ YAPACAĞIZ”

Konuşmasında kentteki sosyo kültürel yatırım harcamalarına da değinen Başkan Ülgür Gökhan, kent merkezindeki eski binaların çeşitli sebeplerle yıkılarak betonarme katlı binalar haline getirildiğini belirterek, “Bizlerde ilimizde bulunan yıkılmaya yüz tutmuş geri kalan tarihi binaların sahiplerine bu yerleri onarmalarını, onarmamaları halinde ise yasal olarak istimlak edileceğini söyledik. Bunun üzerine de ilimizdeki bazı binaları satın alarak restore ettikten sonra halkımızın kullanımına sunduk. Kent Müzesi Arşivi, Yazar Sanatçı Evi bunlara birer örnek. Ayrıca bunun dışında Çarşı Caddesi ile Yalı Caddesinde cephe iyileştirme çalışmalarını da yaparak bu bölgeyi güzel bir görünüme kavuşturduk. Ayrıca askeriyeden devraldığımız Cevatpaşa mahallesinde bulunan eski Askeri Hamam’ın Seramik Müzesi haline getirilmesi ile ilgili çalışmalara da başladık. Bu yıl içerisinde burası ile ilgili çalışmalara başlayacağız” dedi.

“FEVZİPAŞA MAHALLESİNE SOSYAL YAŞAM EVİ YAPACAĞIZ”

Konuşmasında Gençlik Merkezi Demokrasi Atölyesi, Esenler Toplum Merkezi hakkında da bilgi veren Başkan Gökhan, “Fevzipaşa Mahallesinde de sosyal yaşam evi yapmak için çalışma başlattık. Kentin sosyo kültürel mirasına katkı sağlamak amacıyla, eski palamut depoları olarak bilinen tescilli binayı belediye olarak 2008 yılında 65.000 TL’ye satın almıştık. Şimdi bu yeri özellikle kadın, genç ve çocuklar başta olmak üzere mahallenin kültürünün korunarak yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması, mahallelinin sosyo-kültürel yaşamlarına katkı sağlanmasına yönelik

eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici programların düzenleneceği Fevzipaşa Sosyal Yaşam Evi haline getireceğiz. Bu yer ile ilgili rolöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri onaylanmış durumda. Yerin yapımına bu yıl içinde başlayacağız” dedi.

“YENİ SEMT PAZARLARININ KURULMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Konuşmasında kent ekonomisinin dinamikleri olan yerel esnaf ve üreticiler ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, “Bu konuda belediye başkanlığı dönemimde pazar yerlerini tek yerde toplamak için çalışma başlattık. Bu kapsamda Cuma pazarı alanını yeniden düzenlerken, Pazar ve Salı pazarlarının da bu yerde yapılmasını sağladık. Şimdi Esenler Mahallesinde, 4.650 metrekare alan üzerinde, 2.473 metrekarelik üstü kapalı 292 adet peron, tuvalet, çay ocağı, çocuk oyun alanı, belediye hizmet bürosu gibi donatı alanlarının yer aldığı semt pazarının oluşturulması için çalışmalarımız sürüyor. Cumartesi günleri açık olacak bu pazar yerimiz bu yıl içinde tamamlanacak. Ayrıca Barbaros mahallesinde de semt pazarı kurulması için gerekli olan yer arayışlarımız devam ediyor” dedi.

“KENTSEL DÜZENLEMEYE ÖNEM VERİYORUZ”

Başkan Gökhan şehrin estetik yapısının önemine de dikkat çektiği konuşmasında dikkat çeken yerler başta olmak üzere gerekli restorasyon çalışmalarına önem verdiklerini belirterek, “Saat kulesi ve meydan düzenleme çalışması, Ece Ayhan Sokak düzenlemesi, kordon kıyı şeridi dolgu çalışması, kordon boyu kentsel düzenleme çalışmaları bizim için önemli. Şuan kordon boyu kentsel düzenleme çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. Proje, Saat Kulesi Meydanı ile Necip Paşa Camii arasında kalan 1 kilometrelik kıyı bandını ve toplamda 61.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bu projemizde Mayıs 2012’de tamamlanacak ve sahil kesimi çok güzel bir görünüme kavuşacak. Proje kapsamında arabalı vapur iskelesinin karşısındaki eski büfelerin bulunduğu alana da “Çanakkale Evi” altında 3 bin 800smetrekarelik alana güzel bir tesis yapılacak” dedi.

“ALTYAPIYI TAMAMLAMADAN ÜSTYAPIYI KESİNLİKLE YAPMAM”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de 2 yıllık dönem içinde göze batan pek yatırım göremediğini iddia edenlerin altyapıyı görmediklerini da belirterek, “Bakın ben burada Çanakkalelilerin parasını kullanıyorum. Yaptığım çalışmalarda da göz boyamak için altyapıyı yapmadan üstyapıyı yapmıyorum. Her ne şekilde olursa olsun bütün siyasi rizikoları göze alarak altyapıyı yapmadan üstyapıyı başlatmıyorum. Bu sebeple altyapı çalışmalarında yağmur suyu, kanalizasyon, elektrik, telefon ve doğalgaz hattı dışında ara bağlantılar da kurulmadan kesinlikle üst yapıyı yapmıyorum. Çünkü bu para Çanakkalelilerin parası. Aynı yeri 4-5 kez kazarak yapılacak masrafa yazık. Ben bu sebeple bildiğim yoldan sapmadan önce altyapı, sonra üstyapı diyorum. Şuan bu şekilde yaptığımız yolların durumu gerçekten çok güzel” dedi.

“ÇİMENLİK KALESİ GİRİŞİ İLE DSİ, KÖPRÜ İLE BAĞLANIP KORDONBOYLARI BİRLEŞTİRİLMELİ”

Çanakkale il merkezinde şehri ikiye bölen Sarıçay üzerindeki Atatürk ve Troia köprüleri ile Tahta Köprü, Halk Köprüsü ve 23 Nisan yaya köprülerinin dış cephelerinin kentsel estetiğe hitap edecek şekilde tasarlanarak, kente kazandırılmasının amaçlandığını da belirten Başkan Gökhan, “Bu konuda projelerimiz sürüyor. Kısa sürede köprülerimiz çok güzel bir hale gelecek. Ayrıca Sarıçay’da rıhtım düzenleme çalışmamızda tahta köprü önünden başlayıp DSİ önüne kadar devam ediyor. Buradan önemli bir çağrıda bunmak istiyorum. Artık kordonboyu ile Çimenlik Kalesi girişinden DSİ’ye bağlantı sağlanarak kordon boylarının yeni kordon ve Kepez beldesi ile birleştirilmesinden yanayım. Bu konuyu Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) görüşüne sunuyorum. Bu artık olmalı” dedi.

“ATIK SU ARITMA TESİSİ KONUSU 8 YILDA ZOR ÇÖZÜLDÜ”

Konuşmasında yatırım projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Gökhan yeni otogarın Mayıs ayında hizmete gireceğini de belirterek, “İnönü caddesi ile Plaj Caddesini birleştirecek yeni köprü projemiz ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor. Bu köprünün yapımına 2011 yılı sonunda başlamak istiyoruz. Esenler mahallesinde ana arterlerin teknik standartlarda yapılandırılması ile ilgili de çalışmalarımız sürecek. Bisiklet yollarının yapımı yeni dönemde de sürecek. Esenler mahallesindeki Özgürlük Parkı Projemizin 2. etabının yapımı ile bu bölge çok daha güzel bir görünüme kavuşacak. Çocuk parklarının yeniden düzenlenmesi ve sayılarının arttırılması ile ilgili çalışmalarımız devam edecek” dedi. Konuşmasında özellikle atık su arıtma tesisi konusuna da değinen Başkan Gökhan, “Atık suların insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesine yönelik Atık su Arıtma Tesisi ve Toplayıcı Hatları-Terfi İstasyonlarına ait uygulama projeleri 2002 yılından buyana 8 yılda maalesef bir türlü çözülememiş. Göreve başladığım günden buyana da bu konuyu çözmek için çaba sarf ediyorum. Sonunda bu projemiz İller Bankası’nca 21 Aralık 2010 tarihinde onaylandı ve proje Çevre ve Orman Bakanlığı’nca da uygun bulundu. Yatırım ihalesinin 2011 yılında yapılması planlanıyor” dedi.

Konuşmasının sonunda özellikle hayvan barınağı ile ilgili bir açıklama da yapan Başkan Gökhan, hayvan barınağının çocukların da gezebileceği bir yer haline getirmek için çalışma yapacakları müjdesini verdi.

Toplantıya belediye başkan yardımcıları, ilgili birim müdürleri, meclis üyeleri ile basın mensupları, partililer ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: İHA