"Cinayetin Arkasındakiler Ceza Almalı"

Malatya‘da Zirve Yayınevinde boğazı kesilerek öldürülen Alman Tilman Ekkehart Geske‘nin eşi Susanne Geske, cinayetlerin üzerinden geçen 4 yılda sabırla beklediklerini, arka plandakilerin yakalanmaya başlamasının kendilerini umutlandırdığını söyledi.

Susanne Geske, gazetecilere yaptığı açıklamada, kocası ve iki arkadaşının öldürülmesinin ardından Malatya‘da kaldığını, burayı memleketi olarak gördüğünü, ayrılmayı hiç düşünmediğini belirterek, yargılama sürecini yakından takip ettiğini, zor bir süreç yaşadıklarını ifade etti.

Türkiye‘de yaşanan benzer cinayetlerin kışkırtmayı ve bir arada yaşamayı imkansız hale getirmeyi amaçladığına inandığını söyleyen Geske, adalete güvenini hiçbir zaman yitirmediğini kaydetti.

Yarın kocasını mezarı başında dördüncü kez anacaklarını bildiren Geske, şöyle konuştu:

‘‘Dört sene bizim için zor geçti. Zaten ilk yıl çok daha zordu. O döneme ait bir şey hatırlamak bile istemiyorum. Mahkeme süreci başladı. Bizim hayatımız da biraz normalleşmeye başladı. Çocuklar da artık anladılar. Başka bir yere gittiğimde de halen çok korkuyorlar, hemen arıyorlar, ‘anne geldin mi‘ diye soruyorlar. Sabırlı olduk ve bir şeyler de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Gerçek güçler ortaya çıkmaya başladı. Geçen ay yaşanan tutuklamalara çok sevindik. Çünkü arkasında bir şeyler olduğunu biliyorduk ama elde bir delil yoktu. Daha sabrımız var, ne kadar sürerse sürsün gerçek güçlerin çıkacağına ve adaletin yerini bulacağına inanıyorum.‘‘

Cinayetleri işleyen 5 çocuğa acıdığını belirten Geske, şöyle devam etti:

‘‘Bir ceza elbette lazım ama hayatımızda hiçbir şey değişmez. Onlara 90 yıl da verseler ben, biz böyle yaşayacağız. Babamız bir daha geri gelmeyecek. Onlara aslında acıyorum, çünkü yaşamlarını cezaevinde geçirecekler, kandırıldıklarına inanıyorum. Gençlerin daha hayatları var, kafaları değişebilir ama arka plandakiler ceza almalı. Çünkü onlar var olduğu sürece başka çocuklar bulacaklar ve aynı işleri yaptıracaklar.‘‘

Cinayetlerle ilgili davanın 30. celsesinde sanık avukatlarından Mert E‘nin mağdurlara bakarak kullandığı ifadeleri hatırlatan Geske, bu tavrın var olan kin ve nefret söyleminin bir örneği olduğunu kaydetti.

Kızının öğrenci olduğu okula giden rütbeli askerin uyuşturucu ve kötü alışkanlıklar konusunda verdiği eğitimin sonunda ‘‘misyonerlerin tuzağına düşmemeleri‘‘ konusunda gençleri uyardığını ileri süren Geske, ‘‘Bu asker, mahkemede avukatın kullandığı ifadelerin aynını kullanıyor. Mahkemede bağıran avukatın söyledikleri genel durumu özetliyordu. O sözler aynı şeyleri yansıtıyor. Bunları, bu anlayışı ortadan kaldırmalıyız‘‘ dedi.

Yaşadıkları travmanın ardından Türkiye‘den gitmelerinin daha da zor olacağını ifade eden Geske, vatandaşlık için son kez başvuracağını, bunun da reddedilmesi halinde bir daha müracaat etmeyeceğini belirtti.

Malatya‘da, 18 Nisan 2007‘de Zirve Yayınevinde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Üçüncü katın penceresinden kaçmaya çalışırken düşerek yaralanan Emre Günaydın, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezindeki tedavinin ardından tutuklanmıştı. Tutuklu sanık Emre Günaydın‘ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifadenin ardından olayı azmettirdikleri gerekçesiyle Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklanmıştı.Yelki 22 Mayıs 2009, Aral ise 20 Ağustos 2009‘daki duruşmalarda tahliye edilmiş, 15 Ekim 2010‘daki 29. celsede tanık olarak dinlenilen Erhan Özen‘in ifadelerini de dikkate alan mahkeme, Aral‘ın yeniden tutuklanmasına karar vermişti. ‘‘Ergenekon‘‘ soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Savcılığının talimatıyla Türkiye‘nin çeşitli kentlerinde yapılan eş zamanlı operasyonlarda, 17 Mart 2011 tarihinde, aralarında eski Malatya Jandarma Alay Komutanı Mehmet Ülger ve İnönü Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ruhi Abat‘ın da bulunduğu 7 kişi gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

17.04.2011 11:10:50

Kaynak: AA