Abd-İslam Dünyası Forumu‘nda Halk İsyanları Ve Ekonomi Tartışıldı

Washington‘daki ABD-İslam Dünyası Forumu‘nda Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan halk ayaklanmaları ve ekonomi ele alındı.

Bu yıl 8‘ncisi düzenlenen ve ilk kez Washington‘da gerçekleştirilen foruma 30‘dan fazla ülkenin liderleri ve ABD‘li siyasetçiler katıldı. Brookings Enstitüsü bünyesindeki Saban Ortadoğu Araştırmalar Merkezi ve Katar Dışişleri Bakanlığı organizesinde 3 gün süren forumda Arap dünyasındaki son gelişmeler, Arap ülkelerinin karşılaştığı sıkıntılar ve ortaya çıkan yeni yönetimlere yönelik tavsiyeler masaya yatırılarak, detaylı bir şekilde müzakere edildi. Foruma katılan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel

Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, katılımcıların ABD ile İslam alemi arasında daha yakın ilişkiler kurulması için somut öneriler ortaya koymalarını umduğunu dile getirdi.

Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Abdullah Mutib el-Rumeyhi ise, forumun tüm katılımcılara ait bir organizasyon olduğunu belirterek, Müslüman ülkeler ile ABD arasındaki istisnai bir köprü olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın da yaptığı konuşmada, bölgedeki son halk hareketlerinin uluslararası siyasi dinamikleri değiştireceğini, gerçek bir saygı ve güvene dayalı ilişkiler geliştireceğini söyledi. Kalın, "Fakat bu, şu an sahip olduğumuz mevcut ilişkilerdeki bazı kapsamlı revizyonlar olacağı manasına geliyor" diye konuştu.

ABD‘li senatör John Kerry ise, 1950‘lilerdeki Türkiye, İsrail ve Mısır‘ı mukayese ederek, o dönemde bu ülkelerin aynı kişi başına düşen geliri paylaştıklarını ancak şu an durumun oldukça farklı olduğunu belirtti. Kerry, "Bugün bir Türkiye‘ye, bir İsrail‘e bakın. Mısır‘la bunu kıyaslayan, işte problem bu. Eğer bunu ekonomik açıdan düşünürsek, gerçekten Ortadoğu için farklı bir bakış açısı oluşturabiliriz. Küresel olarak bu Pakistan, Afganistan ve bu sıkıntıları yaşayan ülkeler için de geçerli" dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright da, senatör Kerry‘nin konunun ekonomik yönüyle ilgili değerlendirmelerine katıldığını ancak tek başına ekonominin değil, siyaset ve ekonominin birbiriyle denge içinde olmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Albright, "İnsanlar yemek yemenin yanında oy vermek de istiyorlar. Dolayısıyla burada temel konu, siyasi ve ekonomik faaliyetlerin nasıl bir ara arada yürütüleceğidir. Bu noktada dışarıdan yardımlar çok önemli olabilir" şeklinde konuştu.

Mısır İnsan Hakları İnisiyatifi (EIPR) kurucusu ve direktörü Hüssam Behgat, katılımcıların devrimlerin arkasındaki esas düşünceyi unutmamaları çağrısında bulundu. Mübarek yönetiminin devrilmesi için Tahrir Meydanı‘ndaki gösterilerde yer aldığını belirten Behgat, göstericilerin Mübarek rejimi tarafından son yıllarda yürütülen ekonomik politikaların başarısızlığını temsil ettiğini ifade etti. Behgat, "Burada ekonomik yardımları konuşmamız önemli, ancak bunun sosyal adalet temelinde olması gerektiğini de

unutmayalım" dedi.

Kaynak: İHA