Protestolar Güney Afrika‘ya Sıçradı: Son Kralın Tahtı Sallanıyor

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da başlayan protestolar Güney Afrika ülkelerine sıçradı. Yakın zamanda Zimbabve’de, “Mısır’ı örnek alan” bir grup protestocu tutuklanmıştı. 30 yıldır iktidarda bulunan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, göstericilere geçit vermedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da başlayan protestolar Güney Afrika ülkelerine sıçradı. Yakın zamanda Zimbabve’de, “Mısır’ı örnek alan” bir grup protestocu tutuklanmıştı. 30 yıldır iktidarda bulunan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, göstericilere geçit vermedi.

Afrika‘da protestoların yeni adresi güney Afrika ülkesi Svaziland oldu. Afrika’nın son Kralı III. Mswati’ye bağlı polislerin dün ayaklananlara göz açtırmadığı gözlendi. Güvenlik güçleri "demokrasi” için ayaklananlara plastik mermi, tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve coplarla karşılık verdi. Polis dün ayrıca onlarca Svazilandlıyı tutukladı.

Olaylar bir grubun küçük bir dağ krallığı olan Svaziland’ın ticaret merkezi Manzini’nin meydanında “demokrasi” mitingi yapmak istemesiyle başladı. 150’den fazla polis alanı tuttu. Meydanın etrafında da üniformalı ve sivil güvenlikçilerin sıkı önlemler aldığı gözlendi. Çıkan olaylarda 9 işçiyi tutukladı.

Geçen hafta internet üzerinden organize olan protestocular, tahttaki kralın babası II Sobhuza’dan hükümdarlığından bu zamana geçen 38 yılın ilk ayaklanmasını gerçekleştirdi. II Sobhuza anayasayı askıya almış ve bütün siyasi partileri kapatmıştı.

Svaziland Ulusal Öğretmenler Derneği sözcüsü Simantele Mmema konuşmasında, “Polis dün, Manzini Öğretmen Eğitim Merkezi’nde topluca şarkı söyleyen 1000’den fazla eğitimciyi göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile dağıttı. Çalışanlarımızı cepladılar.” dedi.

Polis sözcüsü Wendy Hleta ise güvenlik güçlerinin protestoculara ateş etmesi konusunda açıklama yapmazken, “Durum neredeyse tamamen kontrolümüzden çıkmıştı. Kalabalığı dağıtmak için özellikle taş atanlara göz yaşartıcı gazla müdahale etmek zorunda kaldık. 2 polisimiz yaralandı.” dedi.

Svaziland’da partilerin kapatılmasından sonra, sendikaların “demokrasinin tek savunucusu olarak hayatta kaldığı” söyleniyor.

Olaylar üzerine ülkedeki Amerika Büyükelçiliği’nden, “ Svaziland hükümeti, anayasa ve uluslararası insan hakları gereği vatandaşlarının hareket ve özgürlük haklarına saygı göstermelidir. Yaşanan olayları dikkatle izliyoruz” açıklaması geldi.

Protestoların organizatörü Mary da Silva, serbest bırakıldıktan sonra, “Polis beni tutuklarken gereksiz miktarda güç kullandı.” dedi.

Gösterileri organize eden Svaziland Demokrasi Kampanyası, polis tarafından hırpalanan Da Silva’nın check up yaptırdığını bildirdi.

Svaziland Hukuk Merkezi Directörü Thuli Makama ise polisin kasabalara giden yayaları ve araçları engellediğini, öğrencileri kampüste tuttuğunu, dün bir çok gazetecinin tutuklandığını ve yabancı gazetecilerin ülkeye girişinin engellendiğini duyurdu.

Svaziland’ta hükümetin ekonomik kriz bildirgesi ve kamu hizmetlerini durdurma kararı, Kral’a karşı olanların elini güçlendirdi.

Swaziland’ta halkın büyük kesimi bir taraftan Kral’a büyük saygı duyarken, aynı zamanda yöneticilerin işsizliğe ve AIDS’e karşı acil çözüm bulmasını istiyor.

13 karısı olan Kral III. Mswati’nin, yaklaşık 100 milyon dolar mal varlığı olduğu sanılıyor. Forbes dergisi Mswati’yi dünyanın en zengin 15. hükümdari olarak belirlemişti.

Nüfusunun yüzde 70’i günlük 1 dolardan azla geçinen Svaziland’ta işsizlik oranı yüzde 40. Svaziland yüzde 25 ile de dünyanın en yüksek AİDS oranına sahip.

Güney Afrika lideri Jacob Zuma, Svaziland’taki gösterilere sesiz kalırken, Güney Afrika’nın güçlü sendikaları, Dağ Krallığı’ndaki yoldaşlarına büyük destek verdiklerini açıkladılar.