Genelkurmay Açıklaması Basın Konseyi’Ne ‘İlham’ Oldu

Genelkurmay Başkanlığı’nın Balyoz davasında 163 muvazzaf ve emekli askerin tutukluluklarına itirazın reddedilmesinin ardından internet sitesinden yaptığı açıklama, Basın Konseyi’ne ‘ilham’ oldu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın Balyoz davasında 163 muvazzaf ve emekli askerin tutukluluklarına itirazın reddedilmesinin ardından internet sitesinden yaptığı açıklama, Basın Konseyi’ne ‘ilham’ oldu. Konsey’in açıklamasında, “Genelkurmay’ın açıklamasında ileri sürülen hususlar aynı davaların şüphelileri olan gazeteci arkadaşlarımız için de geçerlidir.” denildi.

Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada, “İstanbul Öze Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan emekli ya da muvazzaf TSK mensuplarının tutukluluklarının devam ettirilmesi ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın yayınladığı açıklamada ileri sürülen hususlar, aynı davaların şüphelileri olan gazeteci arkadaşlarımız için de geçerlidir. Üstelik gazeteci tutukluların hiçbirisinde devlet tarafından mesleklerini yaparken kullanılmak üzere verilmiş bir silah bulunmamakta, meslektaşlarımız, haber ve yorumları için yalnız kalemlerini ya da bilgisayarlarını kullanmaktadırlar.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Bu uzun ve ucu açık tutukluluk süresinin meslek arkadaşlarımız için özellikle genel seçim kampanyasında yapacakları haber ve yorumları engellemek amacını güdüp gütmediği yolundaki kuşkular, dış basın kuruluşlarına yansımaktadır. Basın Konseyi, şüpheli-sanık olarak yargılanan arkadaşlarımızın tutukluluk durumlarına haklarındaki delillerin toplanmış olması ve kaçma kuşkusu bulunmaması, delillerin karartılmasının da imkansızlığı dikkate alınarak son verilmesi dileklerini ilgililerin dikkatine sunmayı bir görev saydığını kamuoyuna açıklar.” Denildi.

Bu arada, açıklamanın giriş bölümünde Ergenekon ve Balyoz davalarından tutuklanan sanık gazetecilerden ‘şüpheli’ olarak bahsedilmesi dikkat çekti.