Akpm Bahar Dönemi Genel Kuurulu Başladı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Bahar Dönemi Genel Kurulu Başkan Mevlüt Çavuşoğlu’nun açılış konuşması ile Strasbourg’da başladı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Bahar Dönemi Genel Kurulu Başkan Mevlüt Çavuşoğlu’nun açılış konuşması ile Strasbourg’da başladı.



Konuşmasında bugünün Arap dünyasında yaşanan gelişmelerin Avrupa Konseyi’nin savunduğu değerler olan; insanlık onuru, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün evrensel değerler olduğunu bir kez daha kanıtladığının altını çizen AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, "En zayıf ve en fazla ezilen insanları bile daha güçlü kılan bu değerler, en güçlü diktatörlükleri bile yenebilir.’’ dedi. AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Arap dünyasındaki gelişmelerin hem komşularımızla, hem toplumlarımız içinde diyalog ve karşılıklı anlayışı geliştirme ihtiyacının da bir kez daha altını çizdiğini de vurguladı.



Arap dünyasında yaşayan insanların daha demokratik toplumlar inşa etmek için ortaya koydukları meşru çabalarını desteklediklerini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, öte yandan yaşanan devrimlerin trajik sonuçlar yarattığını vurguladı. Libya başta olmak üzere birçok ülkede yaşanan devrimlerin sürpriz olarak nitelendirilen sonuçlar ortaya çıkardığını söyleyen AKPM Başkanı Çavuşoğlu, bütün bu gelişmelere rağmen insanlığa karşı işlenen suçlara karşı önlem almaya çalıştıklarını ve bu ülkelerden gelen göçmenlerin sorunlarına çare bulmaya çalıştıklarının altını çizdi. Mevlüt Çavuşoğlu bu doğrultuda, bu hafta gerçekleşecek oturumlarda Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya başlayan göçmen akını konusunun da ele alınacağını ekledi.

Avrupa Konseyi’nin hızlı reaksiyon gösterip Tunus ve Fas’ın yeni anayasa yapım süreci ve adil seçimlerin gerçekleştirilmesi alanlarında önemli katkılar sağladığını ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, Arap dünyasında yaşanan gelişmeler ile ilgili kapsamlı bir rapor ile birlikte, Fas ve Tunus ile ilgili iki ayrı raporun Haziran ayında düzenlenecek AKPM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini söyledi.



Salı günü gerçekleştirilecek oturumlarda aralarında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de olduğu 5 dini liderin katılımı ile ‘Kültürlerarası Diyaloğ’un Dini Boyutu’ konusunun ele alınacağını hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, aynı zamanda BM Medeniyetler İttifakı’nın Eş-başkanı da olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlerini kabul ederek Çarşamba günü gerçekleşecek oturumlara katılacak olmasından büyük onur ve mutluluk duyduğunu da ekledi.