Kaddafi‘nin Sarayındaki Yer Altı Zindanları

Kaddafi‘nin Bingazi‘deki sarayının içindeki gizli yer altı hapishanesi devrimden sonra ortaya çıkarıldı. Etrafı duvarlarla kapatılmış sarayın içinde onlarca farklı bölüm bulunurken, bu bölümlerin arası, yüksek duvarlarla çevrilerek demir kapılarla kapatılmış.

Kaddafi‘nin Bingazi‘deki sarayından geriye kalanlar, Libya halkı için ziyaret yeri haline geldi. Kadın, erkek ve çocukların sıklıkla gittiği Kaddafi‘nin sarayının en ilginç bölümü siyasi suçluların hapsedildiği gizli yer altı hapishanesi.

Kaddafi‘nin sarayının duvarlarına özgür Bingazi, satılık ev, karga yuvası gibi farklı yazılar yazıldğı görülüyor.

Sarayı gezen Süleyman Laribi, Kaddafi‘nin Libya halkına zulüm ettiği, suçsuz inanları katlettiği, hak ve özgürlüklerden mahrum bıraktığını ifade ederek: ‘‘Burası onun yeri, 42 senedir buradaydı ama biz onu 42 günde çıkardık. Şimdi önemli olan Misrata ve Zaviye halkının durumu. Bu şehirlerden de Kaddafi‘yi çıkarmak lazım. Burada yerin altında hapishaneler var. Siyasi suçlular için yapılmış birden fazla zindan göreceksiniz. Devrimden sonra orada bulunan mahkumlar serbest bırakıldı.‘‘ dedi.

Çocuk Muhammed Abdulcelil ise ‘‘Yerin altına zindan yapıp oraya insanları hapsetmişler. Kaddafi hapsetmiş‘‘ diye konuştu.

Gelecek günlerin çok daha iyi olacağına inanan Zeyid Abdulcelil Hüseyin: ‘‘Kaddafi görevi bırakır, ortalık sakinleşir ve işler yoluna girer. Kaddafi insanlara çok acı çektirdi. Allah herkese lütfunu gösterir‘‘ ifadelerini kullandı.

Yer altı zindanlarını gösteren Üsame Muhammed ise buraya atılanların uzun süre nerede olduklarını kimsenin bilmediğini söyledi. Muhammed de, ‘‘Burası Kaddafi‘nin hapishanesi, kendisine muhalefet edenleri buraya atıyor ve onu burada unutuyorlardı. Buraya atılanlar hakkında hiç kimseye bilgi verilmiyor, ailesi bile nerede olduklarını bilmiyordu. Kimisi burada öldü, kimisini kaddafi idam ettirdi. Burada her türlü eziyet ve işkence yaşandı. 1969 yılındaki devrimden bu yana hapiste olanlar bile vardı.

Herkesi en basit bir suçlamadan zindana atıyorlardı. Burası son derece gizli tutuluyordu. Hatta burada çalışan bazı subayların bile bu gizli hapishaneden haberleri yoktu. Sadece Kaddafi‘ye yakın insanlar burayı biliyordu‘‘ dedi.

Kaynak: İHA