Denizli İhracatta Yıl Sonu Hedefini Yakalayacak

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yıl sonu hedefi olarak 1.7 milyar doları aşma hedefini yakalayacaklarını söyledi.

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, birlik yönetim üyeleri ile birlikte birlik binasında Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Mart ayı itibariyle yılın ilk çeyreğini geride bıraktıklarını beliten Kocasert, "İlk çeyrekte 403 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımız ile 1,7 milyar doları aşmak olarak koyduğumuz yıl sonu hedefimizi yakalayacağımızı düşünüyoruz" dedi. DENİB olarak önemsedikleri ve geçen hafta İzmir‘de gerçekleştirilen Uluslararası Mermer Fuarı‘na bu yıl Denizli‘den 49 firmanın katıldığını belirten Süleyman Kocasert, "Firmalarımızın standlarını ziyaret ederken, Denizli İhracatçılar Birliği olarak verebileceğimiz hizmetlerden bahsetme imkanımız da oldu. Dünya gündemi oldukça hareketli ve gelişmeler ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. Libya‘da ve yanı başımızdaki Suriye‘de yaşanmakta olan siyasi gelişmeler hararetini devam ettiriyor. Ümidimiz en kısa zamanda söz konusu ülkelerde sükunet ortamının oluşmasıdır. Karışıklıkların sona ermesiyle çok daha kuvvetli ve yoğun bir işbirliği ortamını ülkemiz adına doğacağını düşünüyoruz. Korkumuz ise Libya‘da da Irak‘takine benzer şekilde yıllara yayılacak bir kaos sürecinin yaşanmasıdır" dedi.

DENİB Başkanı Kocasert, "Geçen seneki yüksek fiyatlar üreticileri pamuk ekimine yöneltti ve yeterli arz miktarının fiyatlardaki sürekli yükselmeyi durduracağını öngörüyoruz. Daha dengeli ve öngörülebilir fiyatlar, tekstil sanayicisinin ve ihracatçısının fiyatlandırma politikalarını kolaylaştıracaktır. Spekülatif fiyat hareketleri sadece pamukta değil, tüm hammaddelerde ve emtialarda gözlemlenmekte. Özellikle Orta Doğu ülkelerindeki çalkantılar petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketine neden oldu. Petrol ve diğer emtialardaki fiyat düzeyi, doğrudan veya dolaylı olarak tüm sektörleri etkilemektedir" diye konuştu.

2010 yılı toplam büyüme oranın Avrupa‘daki en yüksek büyüme oranı olduğunu kaydeden Kocasert, şunları söyledi:

"Dünya ülkeleri arasında yüksek oranlardan bir tanesi. Devlet Bakanımız Sayın Ali Babacan‘ın belirttiği gibi, ülkemizin kredi notları bir bir arttı ve şu an itibariyle Türkiye‘nin risk primi oranları diğer AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok düşük. Örneğin bizim risk primlerimiz, AB üyesi 12 ülkeden düşük Diğer taratan, ülkemizde işsizlik oranları hala yüksek. Ne var ki 2010 yılında istihdam artışımız 13 milyon kişi olduğu halde, işsizlik oranımız yüzde 11,4 olarak gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde yüzde 13,5 olarak gerçekleşen orandaki gerileme sevindirici olsa da elbette ki arzu edilen düzeyde değil."

DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Denizli‘den Mart ayında 144 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirterek, ilk 3 aylık dönem itibariyle geçen yıllara oranla yüzde 44.4 artış yaşandığı söyledi. Bu rakamın Türkiye ortalamısının üstünde olduğunu kaydeden Süleyman Kocasert, "DENİB olarak şu anda 990 üyeye ulaşmış durumdayız. Hedefimiz bin rakamının üzerine çıkmak. Denizli‘den ihracat yapanlara sesleniyor ve herkesi DENİB‘e sahip çıkmaya çağırıyorum" dedi.

Kaynak: İHA