Bakanlardan Başkanlık Sistemine Destek

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Devlet Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın referanduma götüreceğini açıkladığı başkanlık sistemini desteklediğini söyledi.

Bakan Çağlayan, Devlet Bakanı Faruk Çelik ile birlikte Bursa‘da, Türkiye‘nin ilk ve tek otomotiv meslek lisesi Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstrisi Meslek Lisesi‘nin açılışın yaptı. Burada gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Çağlayan, Başkanlık Sistemi‘nin konuşulmasında fayda olduğunu kaydetti. Ankara Sanayi Odası Başkanı olduğu dönemde de bu sistemin tartışılmasını istediğini hatırlatan Çağlayan, düşüncelerini aynen muhafaza ettiğini vurguladı.

Dünyada başkanlık sistemiyle ilgili birçok örnek olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Bu örneklerden Türkiye‘ye uyacak sistem hangisi ise onlar konuşulabilir. Ben sayın başbakanının gündeme getirmiş olduğu başkanlık sistemi önerisini fazlasıyla destekliyorum. Çok önemsiyorum. Ama mutlaka Türkiye‘nin yararına olacağını uzun yıllardır bu konuyu takip eden biri olarak siyasetin dışındayken bile dile getirmiş birisi olarak ifade etmek istiyorum. Bunlar tartışılır enine boyuna ve Türkiye için ümit ediyorum ki iyi bir model olacaktır. İyi bir yapı oluşabilir. Dünyada bunun farklı farklı uygulamalarını görüyoruz. Ama çok önemli hedefleri olan Türkiye açısından bana göre mutlaka üzerinde durulması gereken bir konudur."

"KARARI HALK VERMELİ"

Bakan Çağlayan, bir gazetecinin "Bu konunun referanduma götürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna ise, "Sayın başbakanımızın her konuyu halka götürmesi gibi demokrasinin en güzel örneğini sergilemesini her fırsatta görüyoruz. Bu çerçevede bir başkanlık sistemi gelecekse buna kim oy verecek? Vatandaş oy verecek. Vatandaş nasıl bir sistem istiyorsa referandum yapmak bu işin en doğrusu. Demokrasi zaten budur. Vatandaş zaten benimserse konu bitmiştir. Vatandaşın dediği olur. Vatandaş buna karşıysa bu konu kapanmış olur" cevabını verdi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILMALI"

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise, başkanlık sistemi ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti:

"Türkiye bir değişim sürecini yaşıyor. Önümüzdeki süreçte tartışılacak konuların maşında anayasa değişikliği geliyor. Buna paralel olarak da başkanlık sisteminin, yarı başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğine inanıyorum. Ama bu tartışmalardan nasıl bir sonuç çıkar, buna bence o süreçte bakmamızda yarar var. Bur tartışmalar başbakanımızın ifade ettiği gibi, referandum sürecini gerektirirse de, halkımızın kararı her şeyin üstündedir. Ama öyle tahmin ediyorum ki, bu sürecin tartışma ile gündeme alınması, değerlendirilmesi, sayın başbakanımızın ifade ettiği süreç diye düşünüyorum. "

BAKANLARDAN FUTBOL VE BASKETBOL ŞOVU

Bu arada, Bakan Çağlayan, Otomotiv Lisesi‘nin ardından ise okulun spor salonunu Bakan Faruk Çelik ile birlikte gezdi. İki bakan, öğretmen ve öğrencilerin yer aldığı basket takımlarında bir birlerine basket atabilmek için uğraş verdi. Bakan Çağlayan‘ın basket atma konusunda başarılı olduğu gözlendi. Ceketini çıkartıp basket oynayan Bakan Çağlayan ile Faruk Çelik, ayrıca bir birlerine penaltı atışı yaptı. Faruk Çelik‘in kullandığı penaltı atışını Bakan Çağlayan dizleri ile önlerken, Bakan Çelik‘in kullandığı penaltı atışını ise Çağlayan kurtardı.

Kaynak: İHA