Ordu’Nun Doğal Bitkileri Gelir Kapısı Oluyor

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Yarılgaç tarafından yürütülen proje ile Ordu’nun doğal bitkileri gelir kapısı haline getirilecek. Avrupa Birliği’nden 225 bin euro destek alan ve 12 ay sürecek olan proje kapsamında üretilen ilk örneklerin İngiltere’de ilgi gördüğü belirtildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tarık Yarılgaç tarafından yürütülen proje ile Ordu’nun doğal bitkileri gelir kapısı haline getirilecek. Avrupa Birliği’nden 225 bin euro destek alan ve 12 ay sürecek olan proje kapsamında üretilen ilk örneklerin İngiltere’de ilgi gördüğü belirtildi.



Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yarılgaç tarafından hazırlanan bazı aromatik bitkilerin unlu mamullerde kullanımı adlı proje devam ediyor. Avrupa Birliği destekli proje 225 bin euro destek almaya hak kazanmıştı. Toplam süresi 12 ay olan projede geçen ağustos ayında başlayan çalışmalar gelecek önümüzdeki ağustos ayında tamamlanmış olacak. Yarılgaç, tarafından yürütülen projede Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Ziraat Odası ve Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası iştirakçi olarak yer alıyor.

Ordu’da melocan, hoşkıran, baldıran, dana bağırtan, sakarca, yer elması gibi 55 çeşit türün doğal olarak yetiştiğinin tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Yarılgaç, proje ile hem üreticilerin bu aromatik bitkilerin yetiştirilmesi konusunda bilgi ve beceri sahibi olacağını hem de önemli bitkisel materyallerin pasta, börek yaş pasta gibi unlu mamullerde profesyonelce işlenmesi sağlanarak ticari değerlerinin artırılacağını söyledi. Prof. Dr. Yarılgaç, proje içinde verilecek eğitimler ile üreticilerin aromatik bitkileri modern tarım teknikleri ile yetiştirmeyi öğreneceklerini de kaydetti.

Proje kapsamında bazı ön çalışmaların diğer ülkelere tanıtılması amacıyla geçen eylül ayında İngiltere’de bir gıda fuarına götürüldüğünü aktaran Prof. Dr. Yarılgaç, burada ürünlerin yoğun ilgi ile karşılandığını, dağıtılan anketlere memnun edici cevapların verildiğini belirtti.

Ordu’da sanayi imkanlarının ve istihdam kaynaklarının ne kadar dar olduğunun ortada olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yarılgaç, yine Ordu’da tarıma ve küçük işletmelere dayalı istihdamın olmasının gelir düzeyinin düşük kalmasına yol açtığını söyledi. Ordu’nun Doğu Karadeniz Bölgesi arazı varlığı içinde en az tarım alanına sahip iller arasında üst sıralarda olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Yarılgaç, bu durumun kaçınılmaz bir sonucu olarak Ordu’nun göç veren iller arasında Karadeniz’de ikinci, bütün Türkiye’de ise altıncı sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye’de faydalı bitki olarak tanımlanan bitkiler içinde 3 bin çeşit bitkiden gıda elde edildiğini aktaran Prof. Dr. Yarılgaç, Ordu’da da bugüne kadar pek önemsenmeyen, ancak aromatik bitki olarak yer alan 55 türün doğal olarak yetiştiğinin tespit edildiğini belirtti.

Ordu’da yetişen melocan, hoşkıran, baldıran, dana bağırtan, sakarca, yer elması gibi türlerin her birinin insan salığı için kullanılabildiğini aktaran Prof. Dr. Yarılgaç, “Maalesef bu bitkilerin birçoğu kendi haline terk edilmiş durumda, sadece mahalli olarak tüketiliyor. Oysa unlu mamuller sektöründe bu bitkilerden ticari olarak faydalanmak mümkün. Proje bunu yapmayı amaçlıyor. Ordu’da doğal olarak yetişen bitkiler ile ürün çeşitlendirilecek ve bu ürünler gelir getirecek. İlk kez bu bitkilerin ticari materyal olarak ele alınması ve işlenmesi üreticiler için yeni bir katma değer sağlayacak. Ordu ekolojik olarak bir çok ürünün yetişmesi için özel avantajlara sahip. Proje ile Ordu ve 9 ayrı ilçede 200 üretici modern tarım teknikleri ile tam olarak eğitilecek.” dedi.