Iğdırlı Çiftçilere Konferans

Kars Ardahan Iğdır-Bölge Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, az emekle çok verim almadan hayvancılıkta ilerlemenin sağlanamayacağını vurgulayarak, "Hayvancılık ve tarım birbirini tamamlayan ikilidir" dedi.

Iğdır Tarım İl Müdürlüğü ve Türk Veterinerler Birliği‘nin ortaklaşa düzenlediği ‘Tarla Fareleri ile Mücadele Yöntemi‘ ve ‘Hayvancılıkta Verimin Artırılması‘ konulu konferans Kültür Sarayı‘nda yapıldı. Konferansa Iğdır Tarım İl Müdürü Mehmet Nuri Turan, Kars Ardahan Iğdır-Bölge Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Çevre ve Orman Müdürü Taner Tazegün, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdür Mehmet Nuri Turan, son yıllarda tüm illerde olduğu gibi Iğdır‘da da tarla farelerinin çok büyük sorun olduğunu söyledi. Turan, tarla faresiyle topyekun mücadele etmekle sorunun çözüleceğini kaydetti.

Konferansta bir konuşma yapan Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdiresi Berna Turak, fare sayısının artmasındaki en büyük nedenin anız yangınları olduğunu söyledi. Turak, "Anız yangınları ile beraber farenin doğal düşmanı olan yılan ve tilki nüfusu azaldı. Bunun üzerine son bir yılda fare sayısında yüzde 100‘e varan bir artış oldu. Tarım alanları ciddi bir tehdit altında. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, yem bitkileri, yağlı tohumlar, meyve, sebze, çayır ve meralarda yüzde 100‘e varan ürün kaybına yol açan tarla fareleri artık yeni dikilen genç fidanları da yemeye başladı. Tarla fareleri 4-6 giriş deliği bulunan 10-70 santimetre derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Yılda 4-6 defa doğum yaparlar, en çok ortalama 5-6 yavru verirler. Gebelik süreci 6 haftadır. Bunlara mücadelede en uygun zamanın kıştan çıktıkları ve zayıf oldukları ilkbahar ile kışa giriş olan sonbahar dönemidir" dedi.

Hayvancılıkta verimi artırmanın püf noktaları üzerine bir sunum yapan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ise, az emekle çok verim almadan hayvancılıkta ilerlemenin sağlanamayacağını vurguladı. Öztürkler, "2006 yılından beri bölge illerimizin ilçe merkezlerinde ve köylerde sürdürdüğümüz ‘Bin Köyde Bin Seminer‘ programımızı bugün serhat şehrimiz Iğdır‘da yapıyoruz. Bu yöremizde insanların birçoğu hayvancılık ve tarımla geçimini sağlıyor. Hayvancılık ve tarım bir birini tamamlayan ikilidir. Bu ikili ne kadar iyi ve bilinçli yapılsa o kadar gelir sağlama şansı yüksektir. Hayvancılık zor iştir, eğer bilinçli yapılmazsa daha da zorlaşır, eğer çok verim alınmazsa bıktırıcı olur ve zamanla terk edilir. İşte bu terk ediş noktasında hayvansal üretim biter ve yörenin ekonomisi daha da çıkmaza girer. Biz istiyoruz ki bu seminerlerle bir nebze olsun hayvancılığımıza katkı sunalım, hayvancılığın makus gidişatını birazcık olumlu yöne çevirelim. Hayvancılık bu yörede hak ettiği ölçüde bilinçli ve verimli bir şekilde yapılırsa, insanlarımızın doğdukları yerde doyacaklarına ve yöre ekonomisinin her geçen gün iyiye gideceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA