100 İşsiz Genç Sertifikalı Ormancı Olacak

Sinop ve Kastamonu‘da 12 ay boyunca sürdürülecek olan Yenilikçi Mesleki Eğitim Modülleriyle Orman İşçisi Yetiştirme (GİMEP) Projesi Sinop‘ta düzenlenen ilk toplantıyla start aldı.

Vira Otel‘de gerçekleştirilen toplantıya Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, Öz-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Sinop Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir, Kastamonu Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Şube Müdürü Yaşar Baki Altunbaş, İŞKUR İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Kemalettin Metin ile proje sorumluları katıldı.

Programda konuşan Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, sadece Sinop ve Kastamonu illerine ormancılık faaliyetleri kapsamında 100 milyon dolar girdi sağlandığını söyledi. Bölgenin potansiyel iş gücünün ormancılık olduğunu dile getiren Osman Kahveci, "İşte bu süreçte kalifiye işçiye ihtiyacımız var. İş güvenliğinde sıkıntı eğitimsizlik. Ben bir elemanın peşine şef gönderdiğim zaman maliyetimiz yüzde 25 artıyor. Yani kontrol için harcadığımız zaman maliyet yüzde 25 artıyor. Kaliteli işçi eşittir kaliteli

üretim. İşçilerimizin kaliteli olması, işverenin de kaliteli para vermesi demek" ifadelerini kullandı.

Ormanlarda sertifikasyon sistemi başlattıklarını belirten Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, "Mobilyadan masaya, doğramasından evinizde kullandığınız askıya kadar bu ürünlerin önümüzdeki süreçte Avrupa ülkelerine gönderilebilmesi için TSC damgası aranacak. Yani ormanlarımızı sertifikalıyoruz. Bu proje de bu anlamda tam yerli yerine oturdu. Biz sertifikalı işçi ararken Öz-Orman-İş Sendikası‘nda sertifikalı işçi yetiştirilecek. Sertifikalı ormancılığa geçtiğimizde sertifikalı işçiler alınacak" diye konuştu.

Orman Genel Müdürlüğünün bu yılki gelirinin 1 milyar dolar olduğunu dile getiren Kahveci, bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise, projenin istihdamın sağlanması yönünde oldukça önemli olduğunu kaydetti. Salim Uslu, "Bir defa bu projenin çok geniş bir orman alanlarına sahip olan Sinop ve Kastamonu bölgelerini kapsıyor olması ve bu toplantının da Sinop‘ta yapılıyor olması önemli. Çünkü burada 100 kadar arkadaşımız iş garantisine sahip olacak. Bunu çok önemsiyorum. Sayın genel müdürümüzün bu yöndeki yaklaşımı son derece takdire şayandır. Dolayısıyla bu proje bir başka açıdan da ilk

olma özelliği taşıyor. Bu tür projeleri yaparken bize, ‘Asgari yüzde 20 iş garantisi‘ diyorlar. Onu taahhüt ederek bu projelere giriyoruz. Bu projedeki resmi taahhüdümüz de yüzde 20‘dir. Ama sayın genel müdürümüzün tavrını da gördüğümüz gibi bu taahhüdü şimdiden aşmış durumdayız" dedi.

Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz de Sinop‘ta verdiği katma değer ile en büyük işverenin orman teşkilatı olduğunu söyledi. Orman teşkilatının orman köylüsüne büyük katkısı olduğunu dile getiren Cengiz, "Sinop‘ta sadece orman işçisine geçen yıl dağıtılan işçilik ücreti 34 milyon TL. Bu şu anlama geliyor. İlimizde en büyük işveren orman teşkilatı. Demek ki ormanlara daha fazla değer verip ormanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. İstihdamın ülkemizin en büyük sorunu olduğu günümüzde, istihdamın önünün açılması

için çok geniş bir orman alanlarına sahip olan ilimizde bu ve benzer projeler hayati önem taşıyor" diye konuştu.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından desteklenen ve Sinop‘ta start alan proje kapsamında, 15-29 yaş grubundaki 100 işsiz gencin orman işçiliği konusunda kalifiye hale getirilmesi planlanıyor.

Kaynak: İHA