31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü

Kars‘ta, 31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

31 Mart Azerbaycan Türklerinin Soykırım Günü dolayısıyla düzenlenen anma programına Nahcıvan üzerinden Kars‘a gelen UDM Başkanı İsmail Ağayev, UDM Avrupa Temsilcili Prof. Dr. Azer Kerimov, UDM Rusya Temsilcisi Alemder Nebiyev, UDM İrevan Bölüm Başkanı Araştırmacı-Tarihçi Aziz Elekberli, UDM Karabağ Bölüm Başkanı Araştırmacı-Tarihçi Nazım Tabdıkoğlu, Rauv Zeyni, Gönül Kerimova‘dan oluşan heyet, Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) ve MHP Kars İl Teşkilatı temsilcileri katıldı.

Programda Azerbaycan heyeti, Azerbaycan‘ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev‘in büstüne ve Atatürk Anıtı‘na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. UDM Başkanı İsmail Ağayev yaptığı konuşmada, "Bilindiği gibi 1918 Mart‘ında Urmiye, Maku, Kars, Van, Erzurum, Salmas, Bakü, Erivan, Gence, Lenkeran, Şamahı, Kuba, Kürdemir şehirlerinde 150 binden fazla soydaşımız Ermeniler tarafından katledilmiştir. Sadece Urmiye‘de bir günde ABD, Fransa, Rusya konsoloslarının gözleri önünde 10 binden fazla kişi öldürüldü.

Mart katliamları, Ermeni şövenistlerinin halkımıza karşı büyük çaplı ve özenle düşünülüp tasarlanmış etnik temizlik politikasının bir parçasıydı. Tabii ki bu aşamaya kadar çeşitli köklere dayanan sağlam tutarlı delilerle de hazırlanmıştır. Türk kanına susayan Andranik‘in silahlı birlikleri, başta Albay Sulikov olmakla, Azerilerin yaşadığı köyleri yakıp, sivil halkı amansızca işkencelerden geçiriyorlardı. Martın sonlarında geçekleştirilen Bakü katliamında 18 bin kadar kişinin cesedi Çemberköy mezarlığında

büyük kuyulara atılarak üzerleri toprakla kapatıldı" dedi.

Ağayev, "Şimdi tüm dünya bilmelidir ki Anadolu ve Azerbaycan Türkleri yüzyıllar boyunca Ermeniler tarafından etnik temizlik politikasına maruz kalmıştır. Ermeni şövenistlerin halkımıza karşı tecavüzü bu günde devam ediyor ve onun ağır sonuçları yüz binlerce soydaşlarımızın kaderinde kendini biruze verir" şeklinde konuştu.

Eski MHP İl Başkanı Oktaş ise, "Çok uzağa gitmeyelim, işte yakın tarihimizde Hocalı bir Türk soykırımıdır. Sadece Hocalı‘da yaşayan Azerbaycanlılar değil, orada Türk oldukları için; amaç bu coğrafyayı tamamen büyük bir Ermenistan haline getirmek. Biz Türkler olarak Azerbaycan‘daki Türkler ve Türkiye‘deki Türkler, Anadolu Türklüğü ve Kafkasya Türklüğü olarak bu arada ebedi Ermenistan‘a karşı dedelerimizin vermiş olduğu mücadeleyi vereceğiz" dedi.

UDM heyeti, Azerbaycan Başkonsolosu Ayhan Süleymanov‘u da makamında ziyaret edecek. Heyet, yarın saat 10.00‘da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın "ucube" dediği ve yıkılmasını istediği İnsanlık Anıtı‘na çıkarak siyah çelenk koyacak.

Kaynak: İHA