5018 Sayılı Kanun Satır Satır İrdelendi

Ege Üniversitesi ve Maliye Bakanlığının ortaklaşa düzenledikleri “ Kamu Mali Yönetimi Ve Düzenlemesi” adlı sempozyum Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf VARDAR - MÖTBE - Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşti. Sempozyumda yasanın ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte olduğu, ancak, uygulanan boşlukların doldurulması gerektiğini vurgulandı.

EÜ. Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz “Bu sempozyumda çok değerli akademisyenler ve çok önemli bürokratlar sempozyumun amacına yönelik çok önemli konuşmalar yaptılar. Ege Üniversitesinin kamu mali yönetim ve denetimi adıyla çıkan ama bizim algıladığımız anlamında kamu mali yönetimi dışında gerçekleşen kamudaki yönüyle gerçekten değişikliği öngören kültürel ve davranışsal değişimi içerisinde barındıran anayasanın kamu ve yönetim ile ilgili yasanın 5 yılında ne tür bir noktaya geldiğini bu sempozyum çerçevesinde tartışmak istedik” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesinin Rektörü Attila Sezgin üniversitelerin yönetimi ve denetimi hakkında bilgi verdi. Sezgin, “Dünyada ve Türkiye‘deki üniversitelere baktığımızda yüksek öğrenime yoğun bir talep olduğunu görmekteyiz. Ancak buna karşı üniversitelere olan mali destek azalıyor” diyerek, bunun bilinçli bir şekilde yapılmadığını kaynakların kıtlığına bağlı olduğunu söyledi. Üniversitelerin özerkliğine değinen Sezgin bu konuda en önemli unsurun mali yönlü olduğunu söyledi. Ankara Üniversitesi Kurumsal Gelişim Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Yılmaz; “Bu yasayla ilgili süreçte Maliye Bakanlığının ve Sayıştay‘ın ellerinden geleni yaptığından eminim ancak bu sürecin ve düzenlemelerin iyi yönetilerek yaşama geçmesini umuyorum” dedi. 5018 Kamu Mali ve Yönetimi Yasasının bakanlıklar ve alt düzeyde ki kamu kuruluşlarınca uygulanması ve yasanın içeriği ile ilgili bilgi veren Yılmaz bu düzenlemelerin kuruluşlara yönetim ve işlev kolaylığı sağlayacağını söyledi. Sayıştay Başkan Yardımcısı Erol Akbulut Sayıştay‘ın yayınladığı raporların özel bir komisyon tarafından incelenmesi gerektiğini belirterek 5018 Sayılı Yasanın kanuni yönden bir açığının olmadığını ancak uygulama konusunda tam olarak düzgün çalışamadığını bunun da yönetimsel anlayıştan kaynaklandığını belirtti. 5018 Sayılı Yasanın Türkiye‘ni beklentilerini karşılayabilecek bir yasa olduğunu söyleyen Akbulut bu sempozyumla beraber önemli gelişmeler olacaktır dedi.

Son olarak konuşma yapan Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü (BÜMKO) İlhan Hatipoğlu; ‘5018 sayılı yasanın eksik olmasının sebebi 5018 ile ilgili sayıştayın bir yasasının olmayışıdır ve bununla ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA