Değirmençay, Farsça Şiir Söyleyen Erzurumlu Şairleri Tanıttı

Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Veyis Değirmençay, Farsça eser vermiş Erzurumlu şairleri tanıttı.

Kültür Merkezi’ndeki konferansta Değirmençay tarih boyunca önemli bir ilim merkezi olan Erzurum’da birçok ilim erbabının ve sanatkârın yetiştiğini, bu insanların devrin şartları gereği Farsça eserler de verdiklerini söyledi.

Değirmençay, Farsça eser veren Erzurumlu sanatçılardan bazılarının Fars edebiyatına özel bir ilgi duyduklarının anlaşıldığını, bu alanda kendilerini yetiştirmiş ve birikimlerini ya telif ettikleri Türkçe eserlerde Farsça edebî metinlerden alıntılar yaparak ya Farsça yazılmış bazı eserlere şerhler yazarak ya da kendileri bizzat Farsça birtakım eserler kaleme alarak ortaya koyduklarını anlattı.

Bu sanatkârların arasında Farsça Divan sahibi Nef’î, Farsça Divançe’si olan Ömer Nasuhî Bilmen, Farsça şiirler kaleme alan Erzurumlu İbrahim Hakkı gibi tanınmış ünlü şahsiyetlerin yanında ismi pek ön plana çıkmayan daha başka bazı şahsiyetlerin de yer aldığını anımsatan Değirmençay, Farsça yazan Erzurumlu sanatkârların eserlerinden örnekler de sundu.

Değirmençay’ın konferansını Türkiyat Araştırmaları Müdürü Doç. Dr. Dilaver Düzgün, akademisyenler ve öğrenciler dinledi.

Kaynak: İHA