Atom Bombası Mağduru Japonlar İzmir‘de

Hiroşima ve Nagasaki facialarını yaşayan nükleer silahlanma karşıtı 9 kişilik Japon gurup, Ege Üniversitesi‘nde öğrencilerle bir araya geldi.

Nükleer silahlanmaya karşı ‘4.Global Voyage for a Nuclear -Free World: Peace Boat Hibakusha‘ isimli projeleriyle Japonya‘dan başlayarak tüm dünyayı dolaşan Nagasaki ve Hiroşima faciasının canlı tanıkları, Ege Üniversitesi‘ne de geldi. EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi‘nde öğrencilerle bir araya gelen 9 Japon, 2. Dünya Savaşı sırasında yaşadıkları nükleer felaketi anlattılar ve nükleer silahlanmaya karşı durulması gerektiğini söylediler.

Japon nükleer mağduru ‘Hibakuşalar‘ barış gemisiyle dünyayı dolaşıyor yaşadıkları acı tecrübeleri anlatıyor. İzmir‘de geminin durakları arasında yer aldı. Bu kez yaşananlar Ege Üniversitesi öğrencileriyle paylaşıldı. Türkiye‘ye ilk kez gelen nükleer facia kurbanı Japonlar, ülkelerinde yaşanan deprem, tusunami ve ardından meydana gelen nükleer santral kazasında hayatını kaybedenleri anarak konferansa başladı. Nükleer facianın yaşandığı ülke olan Japonya‘dan barış gemisiyle yola çıkan grup, nükleer

enerjiye ve silahlanmaya karşı durmanın başlıca amaçları olduğunu belirtti. Hiroshi Suenaga, nükleer silahlanmaya hep karşı olduklarını fakat son yaşanan nükleer tehditle beraber nükleer silahlanmaya karşıt düşüncelerin daha da artacağını dile getirdi. Suenaga, Nagasaki faciasında plutonyum bombası patladığında çok kuvvetli bir ışık kütlesi ve yoğun toz bulutu oluştuğunu ve düştüğü her yeri tahrip ettiğini, bombanın oluşturduğu sıcaklıkla birlikte birçok insanda ağır yanık oluştuğu ve bunların ölümlerle

sonuçlandığını belirtti. Hâla radyasyon tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirten Suenaga, Nagasaki ve Hiroşima‘daki faciaların tekrarlanmaması için tüm insanların bilinçlenmesi gerektiğini ve bu yönde mücadele edeceklerini söyledi. Shoso Hirai, "Bombanın düştüğü alandan dört kilometre uzaktaydı evimiz. Babam ve erkek kardeşim bomba atıldığında öldüler" dedi.

Hiroshi Suenaga ise, bombanın düştüğü yerin tamamen yok olduğunu belirterek "Hala bugün bile radyasyon tehlikesiyle karşı karşıyayız ve hala bunun sonuçlarıyla savaşıyoruz" diye konuştu.

Bir diğer Japon mağdur Setsuko Takahashi ise, nükleer planların hiçbir zaman tam güvenli olmayacağını ifade ederek şunları söyledi: "Sonuçta insan eliyle yapıldığı için ve insanlar her zaman hata yapabileceği için nükleer enerji kullanımı, kurulumu sırasında bir hata olabileceğini düşünüyorum" Konferansın sonunda Japonya‘dan gelen gurup öğrencilerle sohbet etti.

Kaynak: İHA