Libya Vatandaşlarından İngiliz Hükümetine İsyan

İngiltere hükümetinden yardım çağrısında bulunan Libya vatandaşları bu sefer Libya‘ya yapılan müdahalenin durdurulmasını ve Libya‘nın ikinci bir Irak‘a dönüştürülmemesini talep etti.

İngiltere Başbakanlık binası önünde toplanan 200‘den fazla Libyalı gösterici ellerinde Libya Lideri Kaddafi‘nin fotoğrafları taşıyarak Fransa Başbakanı Sarkozy‘nin istifasını istedi ve Ingiltere Başbakanı David Cameron‘ı katil olarak adlandırdı. Kalabalık gösteride ‘Birleşmiş Milletler kararını kabul ettik neden Libya‘yı bombalıyorsunuz‘, ‘Kendi problemlerimizi kendimiz çözeriz‘, ‘Libya‘yı bombalamayı bırakın‘ şeklinde pankartlar taşıdı.

Öğrenci olarak İngiltere‘de bulunan Rıdvan Halil isimli bir Libyalı, İHA‘ya yaptığı açıklamada, "Neden insanlar sadece Kaddafi hakkında konuşuyor, biz bu insanlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bu ülkeler bizim sesimizi dinlemiyor çünkü asıl dertleri petrol. Saddam Hüseyin‘ i indireceğiz dediler, indirdiler ama neden hala oradalar. Libya‘yı da farklı nedenlerle aynı duruma sokmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu. İngiltere‘de çalışan Ebu Şamka isimli diğer bir Libyalı da, "Bu başından beri büyük bir

oyun, şimdi Libyalılar Amerika ve İngiltere tarafından zulme uğruyor. Kaddafi bunları bildiği için direndi ve bize Batı‘nın ne yaptığını da görüyorsunuz. Biz bu ülkelerden bir şey istemiyoruz sadece bizi rahat bıraksınlar" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Öte yandan 50‘den fazla aktivist Filistin‘e destek için yaptıkları bisiklet turu sırasında Başbakanlık binası önünde durarak gruba destek verdi. Bisikletli grup trafiğin kapanmasına neden olduğu için polisin müdahalesiyle daha sonra yollarına devam ettiler.

Başbakanlık binasının önü bir başka protestoya da ev sahipliği yaptı. Libya ve Ortadoğu ülkeleri için şeriat isteyen grup tarafından organize edilen gösteride Arap ülkelerinin haksızlığa uğradığı sloganları atıldı. Ebu Abdullah, "Demokrasi, insanların öldürülmesine neden olan asıl nedendir. Problemlerin çözümü demokrasilerde değil, bu problemler demokrasi adıyla üretilip sunuluyor" açıklamasında bulunarak çözümlerin İslam ile gerçekleşeceğini belirtti.

Kaynak: İHA