Eğitim Ve Araştırma Hastanesi‘Nde Karaciğer Hastalıkları Polikliniği Açıldı

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Karaciğer Hastalıkları Polikliniği açıldı. Karaciğer rahatsızlığı olanlara hizmet verecek poliklinik sayesinde randevu almak kolaylaşacak. Sadece karaciğer hastalığı olanların faydalanabileceği poliklinik günde 40 hastaya hizmet verecek.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Karaciğer Hastalıkları Polikliniği açıldı. Karaciğer rahatsızlığı olanlara hizmet verecek poliklinik sayesinde randevu almak kolaylaşacak. Sadece karaciğer hastalığı olanların faydalanabileceği poliklinik günde 40 hastaya hizmet verecek.



Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bölgenin önemli sağlık sorunları arasında gösterilen karaciğer hastalıklarında sağlık hizmetine daha kolay ulaşılmasını sağlamak için yeni bir çalışmaya imza attı. Karaciğerin yanı sıra pankreas, mide ve bağırsak hastalıklarına da bakılan gastroenteroloji bölümü içinde ayrı bir poliklinik oluşturuldu. Karaciğer hastaları diğerlerin farklı olarak bu yeni birimde sağlık hizmeti alacak. Antalya’nın ilk Karaciğer Hastalıkları Polikliniği bugün hasta kabulüne başladı. Poliklinik karaciğer rahatsızlığı olanların ayları bulan randevu sürelerini kısaltacak.

İç Hastalıkları Klinik Şefi Yardımcısı Uzman Dr. Ayhan Hilmi Çetin, karaciğer hastalarının hizmete daha kolay ulaşmaları için ayrı poliklinik uygulaması başlattıklarını söyledi. Bölge hastanesi oldukları için çevre illerden de hasta kabul ettiklerini, bu durumun gastroenterolojiden randevu almayı güçleştirdiğini ifade eden Çetin, karaciğer polikliniğinin bu sıkıntının önüne geçeceğini söyledi.

Karaciğer rahatsızlıklarının önemli sağlık sorunları arasında yer aldığına değinen Çetin, “Bölgemizde özellikle sarılık, Hepatit B ve C hastaları biraz takipsiz. Hasta potansiyeli çok yüksek. Özellikle Hepatit B, Güney Doğu Anadolu’da yüzde 15 sıklığında görünüyor. Yoğun göç aldığımız için Türkiye genelinde yüzde 7 olan ortalama Antalya’da yüzde 10’ların üzerine çıktı. Hepatit B ve C ile ilgili hastaların bilinçlenip poliklinikten hizmet alması ve önemli sağlık sorunu olan Hepatite çözüm getirmek istiyoruz.” diye konuştu. Gastroenterolojide günde 70 hastanın randevu aldığını, ancak karaciğer rahatsızlığı bulunanların daha titiz bakılması gereken hastalar olduğunu dile getiren Çetin, “Bu nedenle hasta sayısını 40’la sınırlandırdık. Karaciğer hastaları polikliniğini tercih ederse randevu almaları daha kolay olacak.” dedi.

Karaciğere bağlı hastalıkların tedavi edilmemesi halinde ölümle sonuçlanabildiği bilgisini paylaşan Çetin, şunları söyledi: “Özellikle hepatitle ilgili konuşacak olursak, sonuç karaciğer sirozuna gidebilir. Siroz da gönümüz şartlarında karaciğer nakli dışında kalıcı tedavisi olmayan ağır bir hastalık. Hem maliyet açısından devletimize ciddi yük getiriyor, hem de hastaları çok perişan ediyor. Karnın su toplaması, kanamalar, bilinç kaybı gibi birçok komplikasyonu var. Hepatitin sonunda siroz olma riski var. Nakil olmazsa da sonu ölüm.”

    Çetin, fazla kiloların ve sigara tüketiminin de karaciğer rahatsızlıklarına yol açtığı uyarısında bulundu.