Yargıyı Hızlandıracak Kanun Tasarısı Meclis‘E Sevk Edildi

Adalet Bakanlığı tarafından yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması amacıyla hazırlanan ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı‘ Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı‘na gönderildi.

Adalet Bakanlığı tarafından yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması amacıyla hazırlanan ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı‘ Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı‘na gönderildi. Yargı organları, barolar ve hukuk fakültelerinden görüş alınarak hazırlanan taslağın yasalaşması halinde 1 milyon 690 bin dosyanın yargı kuyruğundan kurtulması bekleniyor.

                Öğrenci disiplin işlemlerinden vakıf mallarına, asker kaçağı cezalarından toplu taşımaya kadar pek çok konuyu kapsayan taslak, yüz binlerce davanın mahkemelere gitmeden çözülmesini sağlayacak. Yeni tasarıya göre bakaya ve yoklama kaçağı suçlarına idarî para cezası verilecek, bu tür davalar mahkemelerin görev alanı dışına çıkarılacak. İdarî yaptırım kararı askerlik şubesi başkanlığınca verilecek. Bu şekilde 180 bin civarında dosyanın adliyelere gelişi önlenecek.

                Kabahate çevrilen suçlarla ilgili olarak 200 bine yakın dosya, noterlere verilen yetki ve İcra ve İflas Kanunu‘ndaki değişiklik sebebiyle 1 milyon dosya, Harçlar Kanunu‘nda yapılan değişiklik sebebiyle 300 bini aşkın dosyanın büyük kısmı, ceza mahkemelerinin kararlarındaki kesinlik sınırı sebebiyle 80 bine yakın dosyanın büyük kısmı, hakim ve savcılara not verilmesi uygulamasının kaldırılması sebebiyle Yargıtay‘daki yaklaşık 80 bin dosya yargı sınırları dışına çıkarılacak.

                Danıştay Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Yükseköğretim Kanunu‘ndaki değişiklikler sebebiyle ise yaklaşık 30 bin dosyanın Danıştay önüne gelişi önlenecek. Böylece bu tasarının yaklaşık 1 milyon 690 bin dosya üzerinde etkili olması, yargının hızlanması ve iş yükünün azalması bekleniyor.