İzsiad’In ‘Akdeniz’De İşbirliği’ Çağrısı Marsilya’Da Olumlu Karşılandı

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), Akdeniz liman kentleri arasında başlattığı “Avro-Akdeniz Ticaret Merkezi-İzmir” projesi Marsilya’da olumlu karşılandı.

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), Akdeniz liman kentleri arasında başlattığı “Avro-Akdeniz Ticaret Merkezi-İzmir” projesi Marsilya’da olumlu karşılandı.

Daha önce Yunanistan’ın Pire Limanı’nı ziyaret eden İZSİAD, projenin ikinci ayağında Marsilya Limanı yetkililerine yaptığı “Akdeniz’de işbirliği yapalım” çağrısı cevap buldu. Marsilya Limanı İş ve Departman Proje Geliştirme Başkanı Jerome Giraud, “Anlaşmayı hemen imzalayabiliriz.” diyerek teklife sıcak baktıklarını açıkladı.

Geziye katılan iş adamları olumlu izlenimlerle dönüyor. İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli, görüşmelerde “Akdenizli kimliğini” öne çıkarmaya çalıştıklarını söyledi. Akdeniz’in etrafındaki ülkeler arasında çok önemli ortak paydanın bulunduğunu anlatan Denizli, bunun ticaret ve işbirliğine dökülmesini amaçladıklarını dile getirdi. Denizli, önümüzdeki yıllarda Akdenizli kimliğin daha fazla konuşulacağına inandıklarını ifade ederek, “Akdeniz’in etrafındaki ülkeler büyük bir pazarı oluşturuyor. Gittikçe büyüyen bu pazarda her ülke lider olmak istiyor. İzmir’in önümüzdeki yıllarda bu pazarda aktif rol almasını amacıyla projeye start verdik.” dedi.

Marsilya ile İzmir’in birbirine çok benzediğini, her iki şehrin de liman kenti olduğunu hatırlatan İlknur Denizli, “Liman ne kadar hareketli olursa İzmir’in ekonomisi de o derece güçlü olur. Geçmişte gücünü limandan alıyordu. Anlaşmayı hemen imzalayalım diyen liman yetkililerini İzmir’e davet ettik.” diye konuştu.

Denizli, proje kapsamında Barselona, İskenderiye ve Beyrut’a da giderek işbirliği çağrısında bulunacaklarını söyledi. Akdeniz’deki liman kentleri arasında bir web portalı oluşturacaklarını kaydeden Denizli, şunları söyledi: “Bu gezilerle birbirimizi anlamaya, ön yargıları kırmaya çalışıyoruz. Karşılıklı konuşunca bazı olumsuzlukları yıkmak daha kolay oluyor. Sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları bu işin içine girince politik sorunlar daha kolay çözülüyor. Bu gezilerde İzmir adına bir takım artı değerler oluşturmaya çalışıyoruz. Marsilya’da başarılı da olduk. Bir Akdeniz açılımı yapılacaksa bunun lideri İzmir olmalıdır.”

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk ise Marsilya ziyaretinin amacına ulaştığını söyledi. Üst çatı olarak üye oldukları derneklerin benzer organizasyonlarına katılmaya çalıştıklarını anlatan Porsuk, “Burada amaç İzmir’e katkı sağlamaktı, o da gerçekleşti. Bu organizasyonda bunu gördük. Ziyaret küçük bir toplulukla oldu ancak amacına ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Marsilya ziyaretinde iş adamlarıyla yapılan toplantıda İzmir ile ilgili sunum yapan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can da organizasyonun İzmir’in tanıtımına önemli katkı sağladığını ifade etti. “İZSİAD bizim amacımıza paralel bir tanıtım yaptı” diyen Can, şöyle dedi: “Bütün dünya böyle yapıyor. Ülkeleri tanıtma yerine bölge ve illerin tanıtımı son yıllarda daha ağırlık kazandı. Bu organizasyonla İzmir, Marsilyalı iş adamlarına tanıtıldı.”