Türkiye Finans‘A 300 Milyon Dolarlık Ilık Kredi

Türkiye Finans, Citibank‘ın öncülük ettiği konsorsiyum ile 300 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu anlaşmasına imza attı. Yüzde 60‘ı dolar yüzde 40‘ı euro olan kredi, Türkiye‘de bugüne kadar alınan en büyük murabaha sendikasyonu olma özelliği taşıyor.

Türkiye Finans, Citibank‘ın öncülük ettiği konsorsiyum ile 300 milyon dolarlık murabaha sendikasyonu anlaşmasına imza attı. Yüzde 60‘ı dolar yüzde 40‘ı euro olan kredi, Türkiye‘de bugüne kadar alınan en büyük murabaha sendikasyonu olma özelliği taşıyor.

        Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, "Krediden gelecek para ılık, sıcak değil. El yakmayacak. Umarız sendikasyonu 2-3 seneye çıkarırız. Meblağ soğuk para halini alır." dedi.

        1 sene vadeli sendikasyon kredisinde kar oranı dolar için Libor artı yüzde 1,50, euro için de Eurobor atı yüzde 1,50. Uluslararası 20 bankadan oluşan konsorsiyumda ağırlıklı Avrupa ve Körfez ülkelerinden finans kurumları yer alıyor.

        Suudi Arabistan‘dan The National Comercial Bank (NCB) ve İslam Kalkınma Bankası, İngiltere‘den Standard Chartered Bank, Almanya‘dan Deutsche Bank gibi önemli kurumların bulunduğu konsorsiyuma Asya‘dan da iki banka katılıyor. Bu iki bankadan biri Brunei‘den Bank İslam Brunei iken diğeri Malezya‘dan Malayan Banking Berhad.

        300 milyon dolar değerindeki sendikasyon kredisinin imza törenine Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar ve Citibank İslami Bankacılık Genel Müdürü Samad Sirohey katıldı.

    Sendikasyonun Türkiye için önemini değerlendiren Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar, "Dünyanın ekonomik ve siyasal bunalımla birlikte ülkemize bir teveccüh var. 300 milyon dolar değerinde kredi kurumumuz için iftihar edilecek bir durum. Biz krediyi alırken Kuzey Afrika‘da ayaklanmalar da yoktu Japonya‘da deprem de yoktu. Bunlara rağmen dünyanın önde gelen finans kurumları Türkiye Finans‘a itibar edip kredi verdi." ifadelerini kullandı.

        Krediye Malezya ve Brunei‘den katılan iki grup olduğunu dile getiren Nacar, "Umuyorum bu tip yeni yatırımcılar gelir. Çünkü Türkiye yatırım yapılabilir ülke konumuna geldi." değerlendirmesinde bulundu.

        Ülke içi üretim ve istihdama ağırlık vereceklerini belirten Nacar, krediyi ithalatta değil ihracatta kullanacaklarını anlattı. Faaliyetleri ile dış ticaret açığını indirmeyi öngördüklerini bildiren Yunus Nacar, "Krediden gelecek para ılık bir para, sıcak para değil. El yakmayacak. Umarız krediyi 2-3 seneye çıkarırız. Soğuk para halini alır." dedi.

        Türkiye Finans Genel Müdürü, sukuk için ilk adımı attıklarından söz etti, 2012‘de uygulamaya koyabileceklerini dile getirdi.

        Citibank İslami Bankacılık Genel Müdürü Samad Sirohey, Kuzey Afrika ve Japonya‘da görülen olaylar bağlamında kredinin hala yürürlükte olmasının Türkiye ve Türkiye Finans için önemli olduğuna işaret etti.

        Türkiye‘nin ekonomik bunalımdan güçlenerek çıktığını vurgulayan Sirohey, kredinin ülkeye büyük katkıları olabileceğinden bahsetti.

        Törende daha sonra Yunus Nacar ve Samed Sirohey, 300 milyon dolarlık sendikasyon kredisine imza attı.