Bakanlık yapmış iki isim aday olmuyor

AK parti'den yeniden aday olmayacak 20 milletvekilinin arasında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Maliye Eski Bakmanı Kemal Unakıtan da var.

Bakanlık yapmış iki isim aday olmuyor
AK Parti‘den 20 milletvekili liste dışında (Son Detaylar)

Ak Parti milletvekillerinin tamamına yakını 2011 seçimlerinde de yola devam derken sadece 20 isim aday adaylığı için yeniden başvuru yapmadı. Bu 20 ismin arasında bakanlık yapmış iki isim de var; Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Maliye Eski Bakanı Kemal Unakıtan vekillik hayatlarına son noktayı koydular.

İşte iki bakanın siyasi serüveni

Mehmet Aydın:
Prof. Dr. Mehmet Aydın 1943’de Elazığ’da doğdu. 1943’de Elazığ’da doğdu. 1966 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu ve 1967’de Felsefe dalında doktora öğrenimi yapmak üzere Milli Eğitim Banaklığı tarafından İngiltere’ye gönderildi. Edinburg Üniversitesindeki doktora çalışmasını 1972’de tamamlayarak yurda döndü ve Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde felsefe asistanı olarak göreve başladı. 1973-1975 yılları arasında yaptığı askerlik görevini müteakip Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne atandı. 1978 yılında Sistematik Felsefe ve Mantık dalında doçent oldu. Kendi kuruluşundaki görevine ek olarak Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih –Coğrafya Fakültesi ile ODTÜ’nin Felsefe bölümlerinde çalıştı. 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesine Profesör olarak atandı. 22. Dönem’de AK Parti’den Meclis’e girerek 58,59 ve 60. hükümetlerde Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev aldı.

Kemal Unakıtan:
Eskişehir Milletvekili olan 58. Hükümet, 59. Hükümet ve 60. Hükümet’te Maliye Bakanı olarak görev aldı ancak 1 Mayıs 2009 günü yapılan kabine değişikliği sonucu bu görevi Mehmet Şimşek'e devretti ve kendisi kabine dışında kaldı.

1946'da Edirne (il)'inin Süloğlu ilçesine bağlı Domurcalı köyünde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Edirne'de tamamlayan Unakıtan, 1968 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı olarak göreve başlayan Unakıtan, SEKA Genel Müdür Muavinliği ve 1976-1978 yılları arasında SEKA Genel Müdürlüğü yaptı. Daha sonra özel sektöre geçen Unakıtan, çeşitli sanayi kuruluşlarında, finans kurumlarında (Albaraka Türk Finans Kurumu), dış ticaret şirketlerinde Genel Müdürlük, Yönetim Kurulu üyeliği ve Yöneticilik yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır ve İngilizce bilmektedir.
Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle onun yerine aday olarak 2002 yılında TBMM'ye giren, ardından yine Erdoğan'ın inisiyatifiyle Abdullah Gül başbakanlığındaki 58. Hükümette Maliye Bakanlığı'na getirildi. Erdoğan'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alarak, kendisine bağlamasıyla özelleştirmenin de patronu oldu. Kemal Unakıtan, farklı tavır ve uygulamalarıyla sürekli olarak 'ilgi ve tepki' nedeni oldu ve gündemde kaldı. Unakıtan 2006 Bütçesi'ni sunduğu TBMM'de, muhalefet tarafından Erdoğan'dan daha fazla eleştirilen hükümet üyesi olmuş, 59. Hükümetin en tartışılan isimlerinden biri haline gelmiştir. Bakanlığının düşürülmesi için, Ekim 2005, Şubat 2006 ve Mart 2006 tarihlerinde verilen üç ayrı gensoru önergesi de, TBMM Genel Kurulu'nda ret edildi .