Aile imamlığı diye bir projemiz yok
CNN Türk'te yayınlanan 'Ne Oluyor' adlı programda 'Aile İmamı' konusu masaya yatırıldı. Programa konuk olan ilahiyat profesörü Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, son günlerde basında yer alan aile imamlığı konusunda açıklamalarda bulundu.

- Video 'aile İmamlığı Asılsız'
Programa gelmeden önce Diyanet İşleri Bakanlığı'nın web sitesine baktığını ifade eden Bayındır, aile imamlığı ile ilgili bir projenin olmadığını kaydetti. Bayındır, “Proje aile imamlığı ile ilgili değil köy ve mahalle imamlığı ile ilgilidir. Bu proje ile ilgili 6 tane pilot il seçilmiştir. Hatta bu konu hakkında din görevlerine de eğitimler verilmiştir” diye konuştu.
‘HEKİMLİKLE İMAMLIK FARKLI ŞEYLERDİR’
Hekimlikle imamlığın çok farlı şeyler olduğunu ve insanın namaz kılmak istedikten sonra her yerde namaz kılabileceğini bunun için imama gerek olmadığını belirten Bayındır şöyle konuştu: Bir kişiye zorla din telkini yapamazsınız çünkü bu işin doğasına aykırıdır. Dini anlatırsınız ama dindarlık insanın kendi tercihidir. Ancak sağlık problemi öyle bir şey değildir. Hasta olan insana bakmadan onu hastahaneye kaldırırlar doktor da onun davasına bakar. Zaten namaz kılmak için imam gerekmez. İnsan yalnız başına da camide namaz kılabilir. Bundan dolayı eskiden beri sadece Cuma namazları için imam tayin edilirdi. Fakat mahalle ve köy imamlığı çok farklı kavramlardır. Bu bizim tarihimizde yoğun olarak uygulanmıştır.
‘OSMANLI’DA MAHALLE İMAMLIĞI UYGULAMASI VARDI’
Mahalle ve köy imamlığının çok eski zamanlardan beri kültürümüzde olduğunu hatta kendisinin küçük olduğu zamanlar da bile mahalle imamlığının olduğunu belirten Bayındır, “Diyanet İşleri gerçekten çok iyi bir uygulama başlatmış ama uygulamada sorunlar olabilir çok önemli değildir” dedi ve konuşmasına şöyle devam etti: Ben Osmanlı arşivlerini iyi bilirim. Eskiden Osmanlı arşivlerinde çalıştım. Hatta ben doktoramı da orada yaptım. Dolayısıyla ben bu konuları iyi bildiğimi zannediyorum. Diyanet’in sayfasında gördüklerim ile Osmanlı arşivlerinde gördüklerim birbirini tutuyor. Din görevlilerimiz görev yaptıkları bölgenin her şeyinden sorumludur. Düğün, nişan, sünnet, cenaze vb. burada sosyal bir faaliyet vardır. İnsanlar bir doktorlara bir de hocalara açılırlar. Bütün problemlerini bütün açıklığıyla anlatırlar. Hatta kendilerini rahatlatırlar. Bu insanlar psikolojik danışmalık yapar. Bu Osmanlıda çok yaygındı. Padişah mahalle ve köy imamları için fermanlar yayınlardı.