Koç Holding‘in 2010 Net Karı 1.734 Milyon Tl

Bu yıl 85‘inci kuruluş yılını kutlayacak olan Koç Topluluğunun 2010 net karı 1.734 milyon TL oldu.

Net kârını 1.734 milyon TL‘ye çıkartan Koç Holding‘in konsolide satış gelirleri 53.812 milyon TL oldu. Gerçekleştirilen 1.881 milyon TL kombine yatırım ile 5 bin ilave istihdam sağlandı. Böylelikle Koç Topluluğunun çalışan sayısı 73 bin kişiye ulaştı.

Koç Holding CEO‘su Turgay Durak, yaptığı açıklamada küresel piyasalardaki dalgalanmalara karşın Türkiye‘nin kuvvetli bir büyüme sergilediği 2010 yılında, gücünü Türk ekonomisinden alan Koç Topluluğu‘nun başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar almayı sürdürdüğünü belirtti.

2010 yılında Topluluk olarak 1.881 milyon TL kombine yatırım harcaması yaptıklarını, yeni yatırımlar ve kapasite kullanımındaki artışlar sayesinde 5 bin kişiye yeni iş alanı açtıklarını ifade eden Durak, böylece 2010 sonu itibariyle Koç Topluluğu tarafından yurt içinde ve yurt dışında istihdam edilen toplam çalışan sayısının 73 bin kişiye ulaştığına dikkat çekti.

Durak, Koç Holding‘in, konsolide satış gelirlerinin yüzde 20 artışla 53.812 milyon TL, faaliyet kârının yüzde 18 artışla 4.105 milyon TL, ana ortaklık paylarına düşen net dönem kârının ise yüzde 21 artışla 1.734 milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi.

Sürdürülebilir rekabet gücü artışı için Ar-Ge yatırımlarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Durak, hedeflerinin faaliyet gösterdikleri sektörlerde teknoloji ve inovasyona öncülük ederek yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetlere odaklanmak olduğunu ifade etti. Durak, Koç Topluluğu şirketlerinin 2010 senesinde 250‘nin üzerinde patent başvurusu yaparak, Türkiye‘de yerli firma ve kişilerin yapmış olduğu toplam başvuruların yüzde 8‘ini gerçekleştirmesinden mutluluk

duyduklarını belirtti.

Durak, faaliyet gösterdikleri tüm ana iş kollarında elde edilen başarılı performansı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Faaliyetler hakkında şunları söyledi:

"Tüpraş, güçlü operasyonel ve finansal yapısı, yüksek depolama kapasitesi ve geniş dağıtım ağı ile desteklediği stratejisini sürdürmüş, maliyet azaltıcı ve verimlilik artırıcı projeler uygulamaya devam etmiştir. Böylece küresel rafinaj sektöründe yaşanan zorluklara rağmen, kârlılık hedeflerini gerçekleştirmiştir. Şirket, ilave katma değer yaratmak amacıyla 2014 yılında tamamlanması öngörülen ve yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki "fuel-oil dönüşüm projesi" üzerinde çalışmayı sürdürmektedir.

Aygaz, yüzde 30 düzeyinde pazar payını korurken pazarında liderliğini sürdürdü. OPET ise 277 milyon dolar yatırım yaparken pazar payını yüzde 17‘ye çıkardı.

Gerek dünya enerji talebinde artış, gerekse ülkemiz sanayisinin en önemli girdilerinden elektrik tüketiminde artan talebi karşılamak amacıyla Amerikan enerji şirketi AES ile ortaklık yapılmıştır. Hedefimiz enerji alanında Türkiye‘yi bölgede etkin oyuncu haline getirmektir.

Yapı Kredi Bankası, büyümeye, müşteri memnuniyetine, ticari verimliliğe ve kârlılığa odaklanarak, yüzde 45 artışla emsalleri arasında konsolide net kârını en fazla artıran banka olmuştur. Zorlu rekabet ortamında kârlılıktan ödün vermeden, kredilerde yüzde 40, mevduatta ise yüzde 27 ile sektörün üzerinde bir büyüme elde eden Yapı Kredi, rakip bankalar arasında da en yüksek büyümeyi gerçekleştirmiştir.

Türkiye‘nin en geniş hizmet ağına sahip şirketi olan dayanıklı tüketim sektörünün lideri Arçelik, 2010 yılında da beyaz eşya, klima ve TV pazarındaki liderliğini korumuştur. Rekabetçi üretim imkanları, etkin işletme sermayesi yönetimi ve stok yönetiminde sağlanan iyileşmelerle sektörün üzerinde bir kârlılık elde etmeye devam eden Arçelik, Ar-Ge odaklı çalışmalarıyla da piyasaya yenilikçi ürünler sunmayı sürdürmüştür.

Otomotiv şirketlerimiz Türkiye‘nin otomotiv ihracatından yüzde 50, üretiminden ise yüzde 52 pay alırken, sektörün itici gücü olmaya devam etmiştir. Ford Otosan, toplam otomotiv pazarında üst üste 9‘uncu kez lider olurken, Yeni Transit serisi üretimi için 630 milyon dolar tutarında bir yatırım planı açıklamıştır. Otomobil ve hafif ticari araç pazarında ikinci olan Tofaş ise, fikri mülkiyet hakları tamamıyla kendisine ait olan Yeni Fiat Doblo‘yu satışa sunarken, proje kapsamında Opel ve Vauxhall ile

yapılan yeni anlaşmayla üretim yaptığı global markaların sayısını beşe yükseltmiştir.

Savunma Sanayisini millileştirme stratejisi çerçevesinde gerek Otokar gerekse de RMK Marine, sözleşmesi devam eden projelerle kara ve deniz savunması için katma değeri ve teknolojisi yüksek araçlarla her geçen yıl pazar payını artırmakta ve Topluluğun stratejik iş birimlerinden olmaya devam etmektedir. Bu alanda en önemli hedeflerimizden birisi bölgedeki ihracat faaliyetlerini genişletmektir."

Turgay Durak, yurt içinde gösterdikleri başarılı performansın yanı sıra, yurt dışı pazarlardaki zorlu talep koşulları ve Türk Lirası‘nın kuvvetli seyrine rağmen kombine ihracat gelirlerinin de yüzde 29 artışla 7,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını söyledi.

Durak, "Arçelik‘in Batı Avrupa‘da pazar payı yüzde 5.3‘e yükseldi, İngiltere‘de pazar payı yüzde 16.4‘e yükselirken buzdolabında birinci, beyaz eşya genelinde ikinci oyuncu konumuna geldi. Bundan sonraki dönemde de bölgesel ekonomik dalgalanmalardan en az şekilde etkilenmek amacıyla ihracat pazarlarını çeşitlendirmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Turgay Durak, 2011‘de 85‘inci kuruluş yılını kutlayacak olan Koç Topluluğu‘nun en üst seviyede katma değer yaratmayı sürdüreceğini, Türkiye‘de ve dünyadaki yeni gelişmeleri fırsata dönüştüreceklerini ve ülkemiz ekonomisinin öncü gücü olmaya devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: İHA