Malatya Ziraat Odası Başkanı Polatbaş: Esenlik marketler de dahil tüm marketlerde satılan

Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, ilde 5 aydan bu yana hayvan kesimi yapılmadığını belirterek, “Esenlik marketler de dahil tüm marketlerde satılan etin ne olduğu bilinmiyor. Bu etleri kontrol eden de yok. İthal deniyor ama Malatya’ya karkas et



Kanal Malatya Tv’de yayınlanan “4. Kuvvet” adlı programa konuk olan Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, Malatya’da hayvancılığın can çekiştiğini, piyasaya sürülen ithal adı verilen etlerin ne olduklarını bilmediklerini ifade etti. Polatbaş, bu konuda da bir denetim olmadığını, insan sağlığıyla oynandığını söyledi.

Malatya Belediyesi Esenlik Şirketine ait marketlerde bile ithal adı verilen, ancak nereden ve nasıl alındığı bilinmeyen etler konusunda ciddi endişeleri olduğunu açıklayan Polatbaş, “Malatya’da bir market dışında tüm marketler ithal adını verdikleri etleri satmaktadır. Tüketiciler de bu etler ithal diye bilgilendirilmemektedir. Malatya’da 5 aydan bu yana hayvan kesilmedi. Ama bu etler nereden geliyor, kimlerden satın alınıyor, nerede kesiliyor, etin kalitesi ve durumu bilinmiyor. Malatya Tarım İl Müdürlüğü de bu etleri kontrol etmiyor, nereden geldiğini nerede kesildiğini araştırmıyor. Tam bir vurdumduymazlık yaşanıyor. Maliye bu etlerin nereden geldiğini araştırmıyor.” dedi.

“SATILAN ETLERDEN ŞÜPHELERİMİZ VAR”
Et fiyatlarının düşürülmesi amacıyla kasaplık hayvan ithal edildiğini, ancak, her ne hikmetse Malatya’ya kasaplık, yani kesilmek üzere bir tek canlı hayvan dahi getirilmediğini iddia eden Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, şöyle dedi:
“Canlı kasaplık hayvanlar Malatya’ya getirilmiyor ama kesilmiş karkas etler kamyon kamyon getiriliyor. Bu kesilmiş etlerin durumu nedir, hangi cins hayvan eti olduğu bilinmiyor. Adana ve diğer illerde kesilen bu hayvanların kelle ve sakatatlarının imha edildiği söyleniyor. Bu endişelerimizi daha da artırıyor. Sağlıklı bir hayvanın sakatatları ve kellesi neden imha edilsin ki? Ben yıllardır besicilik yapıyorum, sağlıklı bir hayvanın sakatatlarının imha edildiğini duymadım. Bu eğer doğruysa, endişelerimiz ve şüphelerimiz daha da artar. Bunu kontrol etmesi gereken Tarım İl Müdürlüğü ise ilgilenmiyor. Kim araştıracak bu etleri? Hatta marketlerde satılan etlerin ithal olduğu bile tüketicilerden saklanıyor. Malatya Valiliği ve Belediye Başkanlığı harekete geçerek duruma acil olarak el koymalıdır. O nedenle ithal et karkas olarak getirileceğine, hayvanlar canlı olarak Malatya’ya getirilsin ve burada kesilsin. Bu neden yapılmıyor? İşte bunlardan dolayı et alan vatandaşlarımız dikkatli olsunlar ve ne eti aldıklarını sorgulasınlar. Bilmedikleri etlerden uzak dursunlar. Ben şahsen bilmediğim eti kesinlikle almıyorum.”

“MALATYA’DA BESİCİLİĞİ BİTİRDİLER”
Malatya’da 2007 yılından beri hayvancılığı bekleyen tehlikeleri anlattıklarını ve etin kilosunun 40 liraya çıkacağını söylediklerinde, duyarsız kalanların 2010 yılında şaşıp kaldıklarını da anlatan Polatbaş, “Esenlik Marketlerde şu an ithal olduğu söylenen, nerede ve nasıl kesildiği bilinmeyen etin kilosu 14 lira 310 kuruştan alınmaktadır. Oysa biz Malatyalı besiciler olarak 14 liradan et satmaya hazır olduğumuz halde alınmıyor. Bu nasıl iştir? Esenlik Malatyalının ortak malı olduğu halde kendi besicisini adeta imha eder oldu. Ayrıca, Esenlik şirketine hayvan alan kişi hayvanları ne kadar tanıyor. Bu kişi bilmediği hayvancılık konusunda nasıl et almakla görevlendirilir? Ya bu kişi inekle öküzü ayırt edemiyorsa? Valiye anlattım, belediye başkanına anlattım, şimdi gidip Başbakana anlatacağım. Malatya’da besiciliği bitirdiler diyeceğim, biz bu durumu hak etmedik.” diye konuştu.

“BESİCİLER İFLAS EDİYOR”
Malatya’da proje hazırlayarak hayvancılık kredi desteğinden yararlanarak besiciliğe başlayan yatırımcıların birere birer iflas etmeye başladığını da açıklayan Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, “Devlet destek veriyor, kredi sağlıyor, memlekette hayvana ihtiyaç var ama besiciler iflas ediyor. Ben bile kredi aldım ama şimdi hayvan alamıyorum, krediyi götürüp iade edeceğim. Kredi alanlar ise iflas etmeye başladılar. Holdingler bile işletmelerini kapatıyor.” dedi.

“TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ŞAP HASTALIĞINI SEYREDİYOR”
Malatya’da salgın haline dönüşen şap hastalığına karşı Tarım İl Müdürlüğü‘nün yeterli mücadeleyi vermediğini de kaydeden Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, “Besilerde hayvanlar şap hastalığı nedeniyle yerden kalkamaz oldu. Çok sayıda hayvan telef oldu. Bir büyükbaş hayvan 5 bin liradan başlıyor. Tarım İl Müdürlüğü hala tedbir alamıyor, hastalığı seyrediyor. Bu hastalığın nedeni de ithal hayvanlardır. Şap hastalığının önüne geçmek için Tarım İl Müdürlüğü tüm işletmeleri gezmelidir. İthal edilmiş küçük büyük hayvanlara daha Tarım il müdürlüğü aylardır küpe takmamış. İthalat uğruna Malatyalı besiciler adeta kaderine terk edilmiştir.” diye ifade etti.
Bu arada, programa telefonla katılan çok sayıda besici şap hastalığından yakınırken, Ramazan Babür, Abbas Aslan, Üzeyir Turan, Şaban Güneş ve Şükrü Bayrak adlı besiciler, ithal adı altında getirilen etlere dikkat edilmesini isteyerek, “Şap hastalığıyla Tarım İl Müdürlüğü mücadele etmiyor. Aşılar sonuç vermedi. Hayvanlarımız telef oldu, zararımız büyük.” şeklinde konuşarak, Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş’a destek verdiler.