Isparta‘da ev hanımları evsel atıkları ayrıştırmadan çöpe gönderiyor

Isparta’da günlük toplanan 310 ton evsel atığın evlerde ayrışması halinde yüzde 20’sinin ekonomiye tekrar kazandırılabileceği belirtildi.



Isparta Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, atıkların bertaraf edilmesi ve geri kazanımı için seminerlere, broşür ve naylon torba dağıtımına devam edildiğini belirtti. Ambalaj atıklarının bertaraf edilmesi için iki firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Büyükküpçü, biri lisanslı diğeri geçici izinli olan firmaların 22 mahallede şimdiye kadar 25 bin eve girdiğini belirtti. Isparta’da ambalaj atıklarının bertarafı ve geri kazanımı yönündeki çalışmaların hız kazandığını belirten Büyükküpçü, 25 bin haneden 8 bin 600 kilogram pet, 14 bin 300 kilogram polietilen, 5 bin 600 kilogram polipropilen, 205 ton kâğıt, 17 ton cam ve 2 ton metalin toplandığını kaydetti.

Isparta Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, bu çalışmalarda sürekliliğin önemli olduğuna dikkat çekerek, yeteri kadar dönüşüm sağlanamadığını kaydetti. Özellikle ev hanımlarının bu konuda biraz daha dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Büyüküpçü, “Hedef kitlemiz kadınlar. Günlük 310 ton evsel atığın geri dönüşüm payı yüzde 20’dir. Buna ulaşırsak ekonomiye kazandırmış olacağız.” dedi
İki firmanın camı, plastiği ve ambalaj atıklarını ayırarak tek parça haline getirip plastik ve kağıt fabrikalarına gönderdiğini ifade eden Büyükküpçü, ayrıştırma sayesinde tonlarca atığın doğayı ve çevreyi kirletmemiş olacağını anlattı.

BAYANLAR HER ATIĞI ÇÖP ZANNEDİYOR
Isparta Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yüksek Mühendisi İlknur Karagönen de ev hanımlarının her atığı çöp olarak gördüğünü, ayrıştırmadan çöpe gönderdiğini söyledi.
Karagönen, Çevre ve Orman Müdürlüğü‘nü ziyaret eden AK Parti Isparta Kadın Kolları üyelerine evsel atıkların önemi ve geri kazanılabilecek çöplerin toplanma şekli hakkında bilgi verdi. Çöplerin ayrışmasının büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Karagönen, ev hanımlarına bu konuda büyük görev düştüğünü belirtti. Karagönen, “Isparta’da tüm hanımlar her atığı çöp olarak görmekte ve hiç ayrıştırmadan çöp bidonlarına atmaktadır. Bunların içinde tehlikeli ürünler, bataryalar, yağlar ve kâğıt ve plastik türü ambalajlarda bulunmaktadır. Bunların hepsi aynı torbanın içine konarak çöp bidonlarına atılmaktadır.” hatırlatmasında bulundu. Bu durumun Isparta için büyük bir çevre kirliliğine neden olduğunu ifade eden Karagönen, ayrıca geri dönüşümle yeniden kazandırılabilecek ürünlerin yok edilmesi ile ülke ekonomisine de büyük zarar verildiğini anlattı.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Tunçbilek de her ne kadar siyasetle uğraşsalar da ev hanımlığı yaptıklarını, burada önemli bir konu hakkında bilgi sahibi olduklarını söyledi. Tunçbilek, “Burada anlatılanlarla gördük ki asıl iş ev hanımlarına düşmektedir. Evsel atıklarda geri dönüşüm ayrıştırması evlerde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Halkımızın ve ev hanımlarımızın Isparta’yı kirletmemek için daha çok duyarlı olmaları gerekiyor.” diye konuştu. Tunçbilek, kâğıt ve plastik ambalajların ayrı bir yerde, evsel atıkların ayrı bir yerde, ocakta kızartılan yağların da ayrı bir kapta biriktirilerek ilgili kuruma teslim edilmesi gerektiğini kaydetti.

İnsanlara zor gelse de bu ayrıştırmanın göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Tunçbilek, “Hem temiz bir çevre oluşturmak için hem de doğal kaynak sularımızı korumak için bu uygulamaya hemen geçmemiz gerekiyor. Aksi takdirde yarın bizim için çok geç olabilir. Bu konu ile ilgili kurumların kesinlikle halkı, bu konuda bilinçlendirmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Gülsüm Tunçbilek, AK Parti Kadın Kolları Yönetimi olarak teşkilattaki bayanları ve sivil toplum kuruluşlarındaki bayanları bir araya getirerek bu eğitim çalışmasını devam ettireceklerini sözlerine ekledi.