Meydandaki olaylarda 10 kişi öldü

Reuters: Tahrir meydanındaki olaylarda 10 kişi yaşamını yitirdi.

Mısır'da isyanın 10'uncu gününde protestocular ve Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek taraftarları arasında yine çatışmalar başladı. Ordu tampon bölge oluşturmak için barikat kurdu. Ancak Mübarek yandaşları güvenlik barikatını aştı. Tahrir Meydanı'ndaki çatışmalarda 10 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Görgü tanıkları, iki tarafın birbirlerine taşlı saldırıda bulunduğunu belirtti. Günün görülen en şiddetli çatışmasının, Tahrir Meydanı'na giden yan sokakta meydana geldiği belirtildi.

Ordu, Mübarek yanlılarını ayırmak için bir tampon bölge oluşturmak üzere asker gönderdi. Ancak Hüsnü Mübarek yanlıları güvenlik barikatını aştı.

El Cezire televizyonu, görgü tanıklarına dayanarak yaklaşık 50 kişinin yaralandığını, güvenlik güçlerinin Tahrir Meydanına çıkan 6 Ekim köprüsü yakınlarındaki göstericilerin meydana girişlerini engellediğini duyurdu.

AFP muhabiri de, tankların Mübarek yanlılarını Tahrir Meydanından püskürttüğünü ve bölgeye girişini engellendiğini söyledi.

Süveyş kentinde de binlerce Mübarek karşıtının gösteri düzenlediği bildirildi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de ise çatışmaların sürdüğü Tahrir Meydanı'nda yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğü bildirildi.

İlk yardım ekipleri ve görgü tanıklarının bildirdiğine göre, Tahrir Meydanı'nda bir yabancı dövülerek öldürüldü.

Görgü tanıkları ayrıca, Kahire'nin dış semtlerinden Şeyh Zuayyed'de Hyper One isimli büyük bir süpermarketin ateşe verildiğini, alışveriş yapmakta olan kişilerin camları kırarak dışarı çıktıklarını ve alevler içindeki binadan kaçtıklarını belirttiler.

Bu arada, Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü, Mısır polisinin aralarında bir Fransızın da bulunduğu bazı insan hakları savunucularını tutukladığını bildirdi.

Mısır devlet televizyonu ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek'in de devlet başkanlığı seçimine katılmayacağını söylediğini duyurdu.

Bakanlara seyahat yasağı

Mısır Başsavcısı ise bazı eski bakanlara seyahat yasağı koydu.

Resmi MENA ajansının haberinde, Başsavcının seyahat yasağı koyduğu eski bakanların sırasıyla eski İçişleri Bakanı Habib El Adli, eski İskan Bakanı Ahmed El Megrabi ve eski Turizm Bakanı Züheyr Grana olduğu, Ulusal Demokratik Parti'nin eski bir üyesi olan Ahmed Ezz'in de ülkeden ayrılmasının yasaklandığı bildirildi.

Haberde, başsavcının, eski bakanlar ve parti yetkilisinin banka hesaplarını dondurduğu da belirtildi.

Soruşturma açılacak

Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yandaşları ve karşıtlarının çatıştığı Kahire'deki Tahrir Meydanına gitmeye hazır olduğunu söyledi.

Şefik, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yanlılarının Mübarek karşıtlarına saldırmasından dolayı özür diledi ve olaylarla ilgili soruşturma açılacağı sözü verdi. Ahmet Şefik, "Yaşananlardan kim sorumlu, incelenecek" dedi.

Sabah saatlerinde de 5 kişi yaşamını yitirdi

Bu arada, sabahın erken saatlerinde başkent Kahire'de meydana gelen çatışmalarda da 5 kişi yaşamını yitirdi, 13 kişi yaralandı.

5 kişinin daha yaşamını yitirmesinin ardından çatışmalarda can kaybı 8'e yükseldi, yaralı sayısı ise 1500'ü aştı.

İçlerinde kadın ve çocuklarında bulunduğu bölgeden yer yer silah sesleri yükseldi.

Mısır'dan sert açıklama!

Öte yandan Mısır'da hükümet, uluslararası toplumdan gelen iktidarın değişimine yönelik çağrıları reddetti. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüsam Zeki, uluslararası toplumdan gelen çağrıların ardından yaptığı açıklamada, "iktidar değişimini" kabul etmediklerini, çağrıların Mısır'daki durumu alevlendirmeye yönelik olduğunu ifade etti.

Zeki, "ABD, İngiltere, Fransa gibi Batılı ülkelerin, hatta Türkiye'nin her durumda rol oynamaya çalışmasını, Mısır'daki gelişmelere burunlarını sokmasını görmek üzücü" diyerek, bu ülkelerin kendi işleriyle uğraşmasını istedi.

"Bu ülkeleri cüretkar ve eşi benzeri olmayan biçimde Mısır halkı adına konuşmakla" suçlayan Zeki, bu durumun hükümet ve halk tarafından reddedildiğini vurguladı.

Baradey Başbakan'ın görüşme çağrısını reddetti

Bu arada, Cumhurbaşkanı yardımcılığına atanan Ömer Süleyman'ın bugün siyasi partiler ve ulusal güçlerle diyaloğa başladığı belirtiliyor.

Mısır'ın önde gelen muhalif lideri Muhammed El Baradei ise, Başbakanının görüşme çağrısını reddetti.

El Baradei Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, "Görüşmeyi reddettik. Yapılacak bir müzakere Hüsnü Mübarek'in ayrılmasına ve Tahrir Meydanındaki güvenlik koşullarına bağlı" dedi.

Müslüman Kardeşlerin eski parlamento üyelerinden Muhammed El Beltagi de "Bu toplantıdan çıkan herşeyi reddediyoruz" ifadesini kullandı ve örgütünün El Baradey tarafından belirtilen koşulları desteklediğini söyledi.

Müslüman Kardeşler, ulusal birlik hükümeti kurulmasını istedi.

Muhalif Vefd Partisi de, şiddet olaylarının ardından hükümetle diyaloğu askıya aldı.

Türk gazeteciler de şiddet gördü

Öte yandan, çatışmaları izleyen çok sayıda yabancı gazetecinin de şiddet gördüğü bildirildi.

Protesto gösterilerini izleyen TRT temsilcisi Metin Turan ile Zaman gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek, Zaman Gazetesi Kahire Temsilcisi Cumali Önal ve Star Gazetesi
Yazı İşleri Müdürü Doğan Ertuğrul Mübarek'in taraftarları olduğu belirtilen bir grup tarafından darp edildi.

Mısır ordusunun, muhtemelen korumak için, gazetecileri toplamaya başladığı bildirildi.

Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor

Ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının tahliyesine ise bugün devam edilecek.

Başbakanlık tarafından tahsis edilen Türk Hava Yolları'na ait bir tahliye uçağının öğle saatlerinde Kahire Uluslararası Havaalanı'na gelmesi bekleniyor.