Necmettin Erbakan'ın hastalık süreci

Saadet Partisi Lideri Necmettin Erbakan, vefatına kadar yakın geçmişte neler yaşadı, Erbakan hangi sağlık sorunlarıyla uğraştı?

SP Lideri Necmettin ErbakanNecmettin Erbakan bir süredir Ankara Güven Hastanesi'nde tedavi görüyordu. NTV'de canlı yayınına bağlanan Oğuzhan Asiltürk, Necmettin Erbakan'ın hayatını kaybettiğini doğruladı.

Necmettin Erbakan'ın son dönem hastalık süreci ve vefatına kadar olan gelişmeler:

02.02.2011 10:48:53

Ağdağ AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Temmuz sürecinden sonra bazı il başkanlarının görevlerinden ayrıldığını, ancak bunların bütün teşkilatları sıkıntıya düşürecek düzeyde olmadığını söyledi. Saadet Partisi'nin 50 bin kişinin katılımı ile 17 Ekim'de büyük kongresini yaptığını belirten Ağdağ, o süreçten itibaren partilerinde çok büyük bir heyecan, coşku ve hareketliliğin ortaya çıktığını söyledi. Necmettin Erbakan'ın genel başkan seçilmesi ile bu heyecanın daha da arttığını ifade eden Ağdağ, Erbakan'ın 54. hükümet döneminde "efsane hizmetler" yaptığını bu nedenle de, halkın yeni dönemde de kendisinden büyük beklenti içerisine girdiğini kaydetti.

-ERBAKAN'IN SAĞLIK DURUMU-

Ağdağ, rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören genel başkanları Erbakan'a ilişkin, "Hocamızın yaşı ile ilgili parti genel başkanı olduğu süreçte bir takım şeyler ifade edilmişti, ama çalışma performansı görülünce bunların hepsinin üstü kapandı. 85 yaşındaki genel başkanın 35 yaşında yardımcısı var. Hocamız 35 yaşındaki yardımcısı ile çalışmakta. Teşkilatlarımızla hocamızla olan uyumlu çalışma algısı en üst seviyededir" dedi.

Başkanlık divanı oluştuktan sonra Erbakan'ın kendilerine seçim sürecindeki istikameti ve yol haritasını çıkardığını anlatan Ağdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz zaten hocamızı çok çalıştırmayı düşünmüyorduk, hocam siz oturun biz çalışalım demiştik, niyet yoktu şartlar hocamızı oturtuyor, dinlendiriyor, istirahat ettiriyor. Seçim sürecinde bize daha fazla fayda versin diye. Türkiye'nin en tecrübeli partisi biziz, bu istikamet çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hocamızın rahatsızlığı elbette ki bizi üzmektedir, ama beraberinde de bizim aşkımızı şevkimizi daha da artırmaktadır. Çünkü hocamız hastanede sadece istirahat etmiyor aynı zamanda seçim çalışmalarının koordinasyonunu yürütüyor. Biz hocamıza ve Türkiye'yi Saadet Partisini iktidara hazırlamak için çalışmaları daha aşkla şevkle yürütüp, hocamıza sağlığına kavuştuğu süreç içerisinde buyurun iktidar sizindir, nasıl 54. hükümet döneminde efsane başbakan olarak efsane işler yaptınız, şimdide biz yeni efsane icraatları yapmak üzere iktidarı size hediye ediyoruz diyeceğiz."

27.01.2011 16:28:00

Saadet Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada, bazı internet sitelerinde Erbakan’ın sağlık durumuyla ilgili ‘‘asılsız iddialara’‘ yer verildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

‘‘Hiçbir gerçekliği olmayan bu hayal ürünü haberler, sadece camiamızı değil milletimizi de derinden üzmüştür. Sayın Erbakan 3 Ocak 2011 tarihinde ayağında nükseden damar iltihabı (tromboflebit) tedavisi maksadıyla Ankara Güven Hastanesine gitmiştir. Sayın Erbakan bu tedavi kapsamında öngörülen rutin kontrolleri çerçevesinde hastanede bulunmaktadır.

Hastane Başhekimi Sayın Tevfik Ali Küçükbaşoğlu, bu konuda çeşitli medya organlarına gerekli açıklamaları yapmıştır. Buna göre Sayın Erbakan’ın bacağındaki iltihabi doku hızla iyileşmektedir. Halen gerekli kontrolleri ve sürdürülen antibiyotik tedavisi devam ettiği için hastanede bulunmaktadır.

Buna rağmen bazı internet sitelerinin asılsız ve hayal ürünü haberlere yer vermekte ısrar etmesini maksatlı buluyoruz. Tekrar vurgulamakta fayda görüyoruz ki; Sayın Erbakan’ın sağlık durumunda endişe edilecek herhangi bir husus sözkonusu değildir. Antibiyotik tedavisinin tamamlanmasıyla birlikte taburcu olacaktır.’‘


25.01.2011 16:15:14

Küçükbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Erbakan‘ın 19 Ocak günü tromboflebit hastalığı sebebiyle hastaneye yatırıldığını anımsatarak uygulanan tedavi ile enfeksiyonunun kontrol altına alındığını kaydetti.

Küçükbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

‘‘Bugün bazı haber kaynaklarında yer alan felç geçirdiği ve hafızasını yitirdiği iddiaları asılsız olup halen şuuru açık ve vücut fonksiyonları yerindedir.

Enfeksiyon için uygulanan tedavileri tamamlanıncaya kadar hastanede kalmaları hekimlerce uygun görülmüştür.‘‘


21.01.2011 17:27:07

Erbakan, sol ayak damarlarında iltihap tanısıyla daha önce tedavi edilmiş, 3 Ocak'ta kaldırıldığı Güven Hastanesi'nde tedavi görerek buradan taburcu edilmişti.

Kontrol amacıyla yeniden Güven Hastanesi'ne giden Erbakan'ın doktorlar tarafından tedavisinin devam etmesi amacıyla bir süre hastanede kalması gerektiği bildirildi.

Erbakan'ın dün sabahtan beri hastanede tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

13.01.2011 18:47:32

Özel Güven Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, akut koroner sendrom ve tromboflebit tanıları ile 3 Ocak Pazartesi günü tedavi altına alınan Erbakan'ın, uygulanan tıbbi tedaviler sonucu sağlığına kavuştuğu belirtildi.

Erbakan'ın, öğleden sonra hastaneden taburcu edildiği bildirildi.

03.01.2011 18:05:53


Erbakan'ın, ayağında daha önce var olan bir rahatsızlık nedeniyle gece saatlerinde Güven Hastanesi'ne kaldırıldığı ve ciddi bir sağlık durumunun olmadığı belirtildi.

Hastane yönetiminin, Erbakan'ı kontrol amaçlı hastanede tuttuğu ve başhekimliğin öğle saatlerinde açıklama yapmasının beklendiği ifade edildi.

ERBAKAN 24 SAAT HASTANEDE KALACAK

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın sağlık durumunun iyi olduğu, 24 saat süresince hastanede dinleneceği bildirildi.

Erbakan'ın Özel Kalem Müdürü ve Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Mehmet Karaman, Erbakan'ın tedavi gördüğü Güven Hastanesinde gazetecilere açıklama yaptı.

Erbakan'ın bugün saat 03.30 sularında sol ayağındaki bir damar iltihabından dolayı rahatsızlandığını anımsatan Karaman, iltihabın sancıya neden olduğunu belirtti.

Karaman, Erbakan'ın sağlık durumuyla ilgili kendisinin bilgilendirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ben hastaneyi arayarak ambulans istedim, ambulans geldi. Hocamıza 'Sizi götürmemiz lazım' dedik. 'Gerek yok' dedi. Biz tedbir olsun diye hastaneye getirdik. Arkadaşlar gereken tetkikleri yaptılar. Kendisi odasında istirahat halinde. Doktorlar 24 saat dinlenmesini tavsiye etti. Biraz önce yanına gittik. Hepimize teşekkür ediyor. Bizden telefonunu istedi. Biz de 'İçeride telefonla görüşmeniz doğru değil' dedik.''

Gün içinde hastanenin duruma göre açıklama yapabileceğini kaydeden Karaman, hastanede çalışan herkese teşekkür etti ve ''sevenlerin'' hastaneye gelmesine gerek olmadığını söyledi.

''Bu konuda tereddüt edecek hiçbir şey yok hocamızın sağlığı gayet iyi'' diyen Karaman, ''Kendisi gayet sakin ve konuşuyor'' dedi.

Karaman, bir soru üzerine Erbakan'ın taburcu olacağı tarihe hastane yönetiminin karar vereceğini söyleyerek, ''24 saat dinlenecek, sonra tetkikler yapılacak. Damar bölümünde yatıyor'' dedi.

Mehmet Karaman, Erbakan'ın hastalığının şeker ya da başka bir şeyden kaynaklanmadığını da sözlerine ekledi.

-"ERBAKAN'IN BİLİNCİ AÇIK, GENEL DURUMU STABİL"

Erbakan'ın sağlık durumuyla ilgili Hastane Başhekimliği tarafından da bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Sayın Erbakan 3 Ocak 2011 tarihinde Ankara Güven Hastanesine müracaat etmiş, Akut koroner sendrom ve tromboflebit tanılarıyla takip ve tedavi amacıyla hastanemize yatırılmıştır.

Sayın Erbakan'ın şu anda bilinci açık, genel durumu stabil olup vücut fonksiyonları normaldir. Kendisi ilgili branşlar tarafından konsülte edilerek gerekli tetkik ve tedavilerine devam edilmektedir.''

Bu arada, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, HAS Parti Genel Başkan Yardımcıları Şeref Malkoç ve Hüsamettin Korkutata da hastaneye gelerek Erbakan'ı ziyaret etti.

Tromboflebit hastalığına yakalanan Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan hastalığı hakkında bilim şu açıklamaları yapıyor...

TROMBOFLEBİT HASTALIĞI NEDİR?

Tıpta, venöz damarların iltihaplanması. Tromboflebit venin (kirli kan damarı) etrâfındaki dokulardan kaynaklanan bir enfeksiyon sonucunda veya vücûdun herhangi bir yerindeki enfeksiyon odağından bakterilerin kan yoluyla diğer damarlara taşınmasıyla meydana gelir. Umûmiyetle bacaklarda husûle gelir.

Bütün had ve müzmin enfeksiyonlarda, ameliyatlardan ve doğumdan sonra venlerde trombüs-pıhtı teşekkül edebilir. Bu durum tromboflebite yol açar. Tromboflebite yatkın olan venler arasında variköz hemoroidal venler, variköz bacak venleri, pelvik venler sayılabilir.

Tromboflebitte iltihabî reaksiyon genellikle hâdisesiz bir şekilde yatışır ve emboliye (pıhtı atılması) pek rastlanmaz. Flebotromboz ayrı bir durum olup, iltihabî değildir. Tromboflebitle sık karışır. Flebotrombozda vende meydana gelen kan pıhtıları ven civârındaki dokulara olan bir darbeyi veya kimyevî bir tahrişi tâkiben teşekkül eder. Her iki hastalıkta da kanda pıhtılaşmaya meyil vardır. Meydana gelen pıhtılar venin iç duvarına yapışırlar. Flebotrombozun belirtileri hafif olur, fakat tromboflebit genellikle atak şeklinde başlar. Kramp tarzındaki ağrıyı tâkiben bacakta şişme ve morarma başlar. Venöz damarlarda belirginleşme ve ısı artışı olabilir.

Tromboflebit; akciğer embolisi (ven duvarından kopan bir pıhtının akciğer arterini âniden tıkaması sonucunda) ve septik emboliye (enfekte pıhtının vücûdun başka bir yerine giderek enfeksiyona sebep olması) sebep olabilir.

Tedâvisinde, tromboflebitli uzuv yükseğe kaldırılır. Hasta kat’i olarak istirahat ettirilir. Antibiyotikler, doktor kontrolunda heparin (antikoagülan) ve ağrı kesiciler verilir.