Başkan Çoban: Afyonkarahisar‘da kısa sürede termal otel sayısı 20‘yi geçecek

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kısa bir zaman içerisinde ildeki termal otel sayısının 20’yi geçeceğini söyledi.



Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ile Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği tarafından Afyonkarahisar Oruçoğlu Termal Otel’de düzenlenen ve 2 gün sürecek ‘Jeotermal Eğitim Semineri’ başladı.
Jeotermal kaynaklı il ve ilçe belediye başkanları ile belediye teknik personelinin katıldığı seminerin açılışında konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Çoban, eskiden sadece termal kaplıcalarda kullanılan jeotermal enerjinin artık her alanda kullanılmaya başladığını söyledi.

Afyonkarahisar merkezde 4, Sandıklı ilçesinde 2 tane 5 yıldızlı termal otelin olduğunu aktaran Çoban, Gazlıgöl beldesinde de otel benzeri tesislerin oldukça fazla olduğunu bildirdi. İl merkezinde şu an itibariyle 4 otelin yapımının devam ettiğini aktaran Çoban, en az 10 otelin ya imar planını, ya SİT’ten izin ya da bir takım resmi işlemler için beklediğini kaydetti. Çoban, 3 veya 5 yıl içerisinde ildeki termal otel sayısının 20’yi geçeceğini bildirdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 17 otel olduğunu duyduğunu hatırlatan Çoban, “Demek ki ilimiz, KKTC’yi geçecek niteliğe sahip. Tabi otellerimiz sadece bir termal turizm oteli olarak yapılmıyor. Aynı zamanda bir sağlık oteli olarak yapılıyor. Bundan dolayı da inşallah yakın bir zamanda açılacak bölgesel havaalanımızla birlikte daha iyi yerlere geleceğiz. Avrupa’dan hatta değişik kıtalardan insanların hem termal turizm için hem de sağlık tedavisi ve diğer tedaviler için ilimize gelmesinin önü açılacak.” dedi.
Çoban şöyle devam etti: “Biz de belediye olarak böyle bir otel altyapımız var, buna biz ne ilave edebiliriz diye düşündük ve spor ayağının eksik olduğunu tespit ettik. Çünkü sporda, özellikle rehabilitasyon tedavisi bakımından diğer tedavilere için hem sağlık turizmine ihtiyaç duyuluyor hem de sağlık turizmine ihtiyaç duyuluyor. Buna spor turizmini de biz ilave etmeye karar verdik. Türkiye’nin en büyük spor kompleksini yapıyoruz ilimizde. Her şey bitti, ihalesi yapıldı. 65 milyon TL’ye yapılacak spor kompleksinde aklınıza gelebilecek her türlü spor faaliyetinin yapılabileceği tesis olacak. İlimize gelecek misafirler sağlık istiyorlarsa zaten sağlık tesisleri var, turizm istiyorsa turizm tesislerimiz var, spor için geleceklere de spor tesisini yapıyoruz. Havaalanının da açılmasıyla yurt dışı ve yurt içinden çok sayıda turistin ilimize gelmesini bekliyoruz.”

Termal enerji ile ısıtmanın Afyonkarahisar’da 15 yıl önce başladığını hatırlatan Çoban, “4 bin konutla başlayan ısıtma işi bu yıl 10 bin konutu geçmiş durumda. Sanıyorum 1,5 yıl içerisinde bu sayı 15 bine ulaşacak. Biz jeotermalin çıktığı yerde ısı merkezi kurduk. Burada normal şebeke suyunu ısıtarak, şebeke suyuyla konutları ısıtıyoruz. Yani şehre jeotermal suyu göndermiyoruz. Sonuçta jeotermal kaynaklarımız da sonsuz kaynak değil. Mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Afyonkarahisar Jeotermal AŞ (AFJE), bölgemizde yapılacak bütün otellerin jeotermal suyunu temin etme görevini üstlendi. Yani burada bir otel yapılacaksa merkezi sistemle AFJET kanalıyla jeotermal suyunu vereceğiz. Dolayısıyla her otelin sontaj yapmasının önüne geçeceğiz.” diye konuştu.