14 Şubat 2011 Mevlid Kandili Mesajları (Bugün Mevlid Kandili)

Bugün Sevgililer Günü ayrıca Mevlid Kandili. Her iki gün bugün kesişti.Sevgililer Günü mesajları ve Mevid Kandili mesajları burada.

Bugün Sevgililer Günü ayrıca Mevlid Kandili. Her iki gün bugün kesişti.Sevgililer Günü mesajları ve Mevid Kandili mesajları burada.Sevgililer Günü her yıl 14 Şubat'ta ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sevgililer Günü için en anlamlı hediye gül olurken Sevgililer Günü'nde birbirinden uzak olanlar ise sms ile bu anlamlı günü kutluyor.Kimi 14 Şubat Sevgililer Günü’nü anlamsız bulurken, kimi kutlamanın ne zararı var diyor? Bu özel gün, ilişkiler için bir fırsat gününe çevirebilir mi ya da ilişkimizi yeniden yapılandırmamıza katkı sağlar mı?...

Yani kimimiz kendi isteklerimiz doğrultusunda, kimimiz sevgilimizin istekleri ya da toplumsal baskı sonucu Sevililer Günü’nü kutluyoruz. İlişkilerine önem veren, emek harcayan her çift zaman zaman özel bir günü beklemeden birbirlerine sürprizler yaparak, birbirlerini mutlu etmek ister zaten... O halde neden Sevgililer Günü’nde bu mutluluk için çaba harcamayalım?.. Pahalı hediyeler peşinde koşmak ya da göz boyamaya çalışarak sorunları görmezden gelmek gerçekçi yaklaşımlar değil; aslolan sevgiyi ve ilişkiyi canlı tutmak ve emek harcamak...

HEM SEVGİLİLER GÜNÜ HEM MEVLİD KANDİLİ

Bugün Sevgililer Günü. Arap takvimindeki farklılık nedeniyle Mevlid Kandili de bu yıl 14 Şubat gününe kaydı. Onun için bugün hem “Sevgililer Günü”, hem de “Mevlid Kandili” kutlanacak. (Hicri-İslami Takvimde yıl 354-355 gündür. Miladi takvim ile arasında 11 gün fark vardır. Bu nedenle bayram ve kandil günleri her yıl Rumi takvime göre kayma gösterir.) Bugün isteyen, Sevgililer Gününü, isteyen Mevlid Kandilini, isteyen ikisini birden kutlar.

Sevgililer Günü, hıristiyan kökenli bir bayram iken, giderek din ile ilişkisi kesildi. Ticari amaçlı bir bayram oldu. Açık anlatımıyla “Alış verişi coşturma bayramı”na dönüştü. Müslüman hıristiyan farkı olmadan insanlar birbirine hediye almaya, hediye almak için para harcamaya başladı. Sevgililer Günü öncesi insanlar alış verişe yönlendiriliyor. Bunun sonunda da piyasalarda canlılık artıyor. Kandiller ise, Müslümanlar için kutsal günler-gecelerdir. Müslümanlarin “kandil” olarak isimlendirdikleri kutsal gecelerin sayısı beştir.

Önemli bir gece

Bunlar (1) Mevlid Kandili 11/12 Rebiülevvel, (2) Regaip Kandili 5/6 Recep, (3) Miraç Kandili 26/27 Recep, (4) Berat Kandili 14/15 Şaban ve (5) Kadir Gecesi 26/27 Ramazan’dır. Kandil gecelerinin ibadet ile geçirilmesi ‘sünnet’tir. Kandil geceleri ve mevlid törenleri bizim halkımız için büyük önem taşır.
Arap takvimine göre “Rebiülevvel” ayının 12’nci gecesi olan bu gece, Hazreti Muhammed’in doğduğu gece olarak bilinir. Müslümanlar için kutsal bir gecedir. İbadet yerleri kandillerle donatılır, aydınlatılır. Evlerde helva ve şerbet yapılır. Komşulara dağıtılır. Kuran ve Mevlid okunur. 571 yılında dünyaya gelen Hazreti Muhammed’in doğum gününü “mevlid törenleri ile kutlama” geleneği, ölümünden 600 yıl sonra 1232 yılında başlamıştır. Kur’an’da ‘mevlid kandili’ ile ilgili bir buyruk yoktur.

Hazreti Muhammed’in doğum gününün kutlandığı törenlerde, doğumu anlatan değişik metinler okunur. Bunlara “mevlid” adı verilir.

Fakirleri unutmayınız

Türk dilindeki mevlidlerin en ünlüsü ve günümüzde de Türk halkının benimsediği mevlid, “Süleyman Çelebi”nin “Vesilet - ün Necat”i, (Kurtuluş Yolu)’dur. 1351 yılında Bursa’da doğan Süleyman Çelebi, bu geceyi söyle anlatır:

“Bû gelen “ilm-î ledün” sultânıdır/Bû gelen tevhîd ü irfân kânıdır/Bû gîce ol gîcedir kim, ol şerîf/Nûr ile âlemleri eyler latîf” (Veladet Bahri).
Müslümanlar için kutsal gecelerin, kandil günlerinin, diğer gecelerden ve günlerden farklı yanları vardır. Böyle geceler ve günler birlik ve beraberliği güçlendirme firsatı yaratır. Dargınlar barışır. Kırgınlıklar ortadan kalkar. Aileler bir araya gelir. Küçükler büyüklerinin elini öper, hayır duası alır. Fakirler, kimsesizler hatırlanır. Ölmüşlerin mezarları ziyaret edilir. Ölmüşler için Fatiha okunur. Verdiği nimetler için Allah’a şükredilir. Sayın okuyucularımın hem Mevlid Kandillerini hem de Sevgililer Günlerini kutlarım (Güngör Uras - Milliyet)

MEVLİT KANDİLİ NEDİR?

Mevlit Kandili ya da Veladet Kandili (Arapça: لیلة مواليد, Mevlid (مولد), Mevlid en-Nebi (مولد النبي), İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'in doğum gecesi aynı zamanda Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir. Klasik dönemde (Asr-ı Saadet ve Dört Halife Dönemi) kandiller yer almadığı için geçmişi pek eskiye dayanmamaktadır.

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerden kutlanır. Sünnilerde Rebiul-evvel ayının 11.sinden 12.sine bağlayan gece, Şiiler 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir.

Kandil Geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.