Thomas Edison'ı Google'da hatırladı

Thomas Edison Google logosu günün en güzel süprizi oldu. Google'a girenler Thomas Edison logosu ile karşılaştılar.Thomas Edison logosuna tıklayanlar Beyaz Gazete'den Thomas Edison hakkında bilgi ediniyorlar. Thomas Edison kimdir?

Thomas Edison Google logosu günün en güzel süprizi oldu. Google'a girenler Thomas Edison logosu ile karşılaştılar.Thomas Edison logosuna tıklayanlar Beyaz Gazete'den Thomas Edison hakkında bilgi ediniyorlar. Thomas Edison kimdir?

Google, eğlenceli logo tasarımları konusunda 2011′e hızlı girdi. Firma 11 Şubat 2011′de logosunu dünya çapında değiştirerek Thomas Edison’ın 164. doğum gününe özel yeni bir doodle ile değiştirdi.

Thomas Edison'ı Google'da hatırladıTHOMAS EDİSON - FOTO GALERİ
Thomas Edison'ı Google'da hatırladıTHOMAS EDİSON AMPÜLÜ NASIL İCAT ETTİ? - TIKLA OKU
Thomas Edison'ı Google'da hatırladı
THOMAS EDİSON NELER İCAT ETTİ? - TIKLA OKU


İŞTE THOMAS EDİSON ANISINA GOOGLE LOGOSU

Thomas Edison'ı Google'da hatırladı



Google’ın 2011 yılına hazırladığı doodle çalışmaları daha Şubat ayı bitmeden 19 adete ulaştı. Firma en son Jules Verne’in doğum gününü global olarak kutlamıştı ama firmanın ülkelere özel doodle çalışmaları da var. Biz sadece global ve Türkiye’ye özgü doodle çalışmalarını görebiliyoruz.

Thomas Edison'ı Google'da hatırladı


Peki Thomas Edison kimdir?
Thomas Edison’ı ilk elektrikli ampulün mucidi olarak biliyoruz ama aslında kendisinin çok sayıda patenti ve buluşu var. Hatta asıl adı Thomas Alva Edison olan bu bilim adamının ticari faaliyetleri de azımsanmayacak kadar fazla.

Thomas Edison'ı Google'da hatırladı

11 Şubat 1847 ile 18 Ekim 1931 tarihleri arasında yaşamış olan Edison‘ın ilginç bir de kehanet listesi var. İster modern çağın Nostradamus’u deyin, ister çoğu tahmini donemin şartlarına göre olsa bile gerçekleşmedi deyin, sonuçta uzakları görebilen düşünce yapısı Edison’a haklı bir ün kazandırmış.

Biz de bu çerçevede Thomas Edison’un bundan 100 yıl önce, 1911 yılında yaptığı kehanetlerden bazılarını derleyelim dedik. Bugüne nasıl uyarlanabileceğini ise bu kehanetlerin arasına kendi düşüncemize göre minik notlarla açıkladık. Beğeneceğinizi umuyoruz.

Thomas Edison’a göre 2011
Buharlı makineler gidecek, yerine inanılmaz hızlı elektrikli motorlar gelecek ve tekerlekler hidrolikli olacak. Bu motorlar dünyadaki tüm makinelerin de itici gücü olacak.

Bu tahmini büyük oranda tuttu. O dönemde Yorkshire ile Londra arasındaki 330km’lik yol, buharlı trenlerle 10 günde alınabiliyordu. Ayrıca günümüzde buhar enerjisiyle çalışan makineler artık sadece nostaljide kaldı. Yerini tam olarak elektrikli motorlara bırakmamış olsa da, günümüzde örnekleri çok.

Geleceğin yolcusu havada uçabilecek, saatte 300 km üstünde bir hıza çıkabilecek, Londra’da kahvaltısını yapıp, Paris’te iş toplantısına katılıp, Londra, Cheapside caddesinde öğlen yemeğine yetişebilecek.

Uçak seferlerine ayak uydurabildiğiniz sürece bu yolculuk tahmini mümkün. Keza Wright kardeşler bu tahminden 8 yıl önce 1903 yılında ilk uçaklarını ABD’de uçurmayı başarmışlardı. O zamanlar internet yoktu ama zaten bu bilginin Londra’ya ulaşması için 8 yıl çok uzun bir süre.

2011′in evleri tamamen çelikten yapılmış olacak. Çelik o kadar hafif olacak ki, çekmeceleri hareket ettirmek çok kolay olacak. Gelecek yüzyılın bebeğinin beşiği, babasının koltuğu, annesinin tuvalet’i ahşap görünümlü çelik malzemelerden olacak.

Edison’ın bu çelik tahmini ve tutkusu nedendir bilinmez. Ama iç aksamlardan bahsetmiş olabileceği düşüncesi daha gerçekçi. Zira 1900′lü yıllarda mobilyalarda ya da evlerde taş ve ahşaptan başka bir şey kullanılmıyordu. Edison, çeliğin günlük hayata gireceğini tahmin etmiş.

Gelecek yüzyılın kitapları nikel kağıtlara basılacak. O kadar hafif olacak kı, okurlar küçük bir kütüphane dolusu kitabı, tek bir ciltte görebilecekler. 5 santim kalınlığındaki bir kitabın içinde 40 bin sayfa bulunacak. 100 ciltlik bir ansiklopedi serisi 15 santime sığabilecek. Britannica ansiklopedisinin tamamını içerebilecek ve en fazla 450 gram (aslında 1 pound diyor) olacak.

Edison, daha o yıllarda bu tür incecik nikel yaprakları üretebiliyormuş ve maliyeti de 5 şiling’miş (o dönemin İngiliz para birimi). 100 yıl sonra bu maliyet 0.5 şiling’e kadar düşecekmiş. Bu tahmini günümüze uydurmak zorunda kalırsak, en fazla e-book okuyucu cihazları öne sürebiliriz ki, Edison’un tahmini bu sefer duvara çarpmak zorunda kalıyor. Çünkü maliyet, ağırlık, ebat, nikel levhalar, hiç biri gerçekleşmedi. Sadece matbaa baskı tekniklerinde nikel olmasa da metal tabakalar kullanılıyor ama sadece kalıp çıkarmak için. Yine de Edison’ın 1911′in İngiltere’sinde kitaplar üzerine yaptığı tahminler, kitapların kağıt formundan çıkacağı üzerineydi. Nereden bilebilirdi ki elektronik devreleri, dijital veri depolamayı, iPad’leri, tabletleri…

Altın’ın bir değeri kalmayacak. Para birimi olarak kullanılmayacak. Deperi bir çelik ya da demirden farklı olmayacak. Ne yazık ki bu tahmin de tutmadı. Altın madenleri bulunamadı ve değerli metal olarak kaldı. Kalmaya da devam edecek, taa ki o meşhur komedi dizisindeki Alf’in gezegini gerçek olana, dağı taşı kumu bile altın olan o gezegendekiler dünyamızı istila edene kadar…  Demir çubuğu çeşitli reaksiyonlarla altına dönüştürmek mümkün olacak.Tutmayan bir kehanet daha. Böyle bir reaksiyon ancak rüyalarda olabilir. Önümüzdeki yüzyılda, bineceğimiz taksiler bile altından olacak. Çelikten tek farkı, çeliğin daha sağlam ve dayanıklılığının fazla ve ucuz olması olacak.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bile altından taksi yapılmadığına göre, bu da hiç bir zaman gerçekleşmeyecek bir tahmin. Thomas Edison’un 2011 yılına ilişkin tahminleri 23 Haziran 1911 tarihinde Miami Metropolis gazetesinde yayınlanmış. Bu tahminleri “The future that never was” – Hiç bir zaman gerçekleşmeyecek gelecek- sloganlı Paleofuture sitesindeki şu yazıdan derledik. Yorumlar ise bize aittir.