KKTC Büyükelçisi görevinden alındı

Lefkoşe Büyükelçisi Kaya Türkmen görevinden alındı.Türkmen yaklaşık 6 ay önce bu göreve atanmıştı. Türkmen'in yerine Kıbrıs'ta öfkeye yol açan mali reformların mimarı Halil İbrahim Akça vekaleten atandı.

KKTC Büyükelçisi görevinden alındı
Kuzey Kıbrıs’ta bir protesto eylemi ile başlayan ve KKTC ile Türkiye yönetimlerini karşı karşıya getiren gerginlikte son nokta: Büyükelçi görevden alındı...

Yerine ise Kuzey Kıbrıslı Türk vatandaşlarının protestolarına neden olan mali reform önlemlerinin alınmasının başını çeken bürokrat KKTC Teknik Heyet Başkanı Halil İbrahim Akça vekaleten atandı. Büyükelçi atamasının resmi olarak yapılması için önceden elçinin görev yapacağı ülkenin de onayının alınması gerekiyor.

Türkiye’de DPT Müsteşar Vekili iken KKTC’ye atanan ve Kuzey Kıbrıs ekonomisini yola koymak için mali önlemlere imza atan Akça, son dönemde KKTC’de özellikle sendikaların büyük tepkisiyle karşılaşıyordu.

'GÖREVDEN ALMA YOK, GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ VAR'


Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, ''Görevden alma yok, görev değişikliği var'' ifadelerini kullandı.

HALİL İBRAHİM AKÇA KİMDİR?

Halil İbrahim Akça (d. 1963, Sivas-Yıldızeli) İstanbul Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Devlet Planlama Teşkilatı’nda 1989 yılında Planlama Uzman Yardımcısı olarak işe başladı. 1992-1994 yılları arasında ABD’de University of Delaware’de Ekonomi Master’ı yaptı ve 1996 yılında Planlama Uzmanı oldu. Master araştırmasını Bütçe Açıklarının Enflasyon Üzerindeki Etkisi, Uzmanlık Tezini ise Türkiye’de Döviz Kurunun Belirleyicileri konusunda yaptı.

DPT’deki çalışma süresince önce Haberleşme Sektörü uzmanı, daha sonra da Proje Analiz Uzmanı olarak çalıştı. 1996-1997 yıllarında Maliye Bakanlığında Bakan Danışmanı olarak ve 1997 yılında Emekli Sandığı Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. DPT’de uzman olarak çalıştığı 1997-2002 yılları arasında Proje Döngüsü Yönetimi konusunda çeşitli araştırmalar ve yarı zamanlı eğitmenlik yaptı.

2002 yılından beri DPT’de Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdüren Halil İbrahim Akça, aynı zamanda Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Cumhuriyeti adına KKTC Teknik Heyet Başkanlığı ve E-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmekte olup, evli ve üç çocuk babasıdır.