Mısır ayaklanması için Kurtulmuş neler söyledi?

Mısır ayaklanması için HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş neler söyledi?

Mısır ayaklanması için Kurtulmuş neler söyledi?
Mısır ayaklanması için Kurtulmuş neler söyledi? HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Tunus ve Mısır'da yaşananları değerlendirdi. Tunus ve Mısır'daki olayları yorumlayan Kurtulmuş, "Şu an yaşanan kriz, sadece bir ekonomik ya da siyasi kriz değil bir medeniyet krizidir" dedi.Neoliberal ekonomi politikaların zengin ve fakir arasındaki uçurumu daha da büyüttüğünü ileri süren Kurtulmuş, su, enerji ve gıda krizine dikkat çekti.

BÖYLE DEVAM EDERSE ENERJİ, SU, GIDA KRİZİ ÇIKACAK

Dünyanın bütün kaynaklarına hakim olan ve bu bütün kaynakları haksız yere kendi lehine çeviren, bu anlamda da sömürüyü ekonomik siyasi örgütleriyle küresel hale getiren batı uygarlığının dünyada yeni bir medeniyet krizinine neden olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Özellikle son 20 yılda uygulanan acımasız Neo-liberal politikalar Afrika'yı Asya'yı Latin Amerika'yı hatta gelişmiş ekonomilerin olduğu ülkeleri Avrupa'yı Amerika'yı Japonya'yı derinden etkiliyor. Gelir dağılımı eşitsizliği birini yediği diğerinin baktığı kitlelerin haksız yere gayri adil şekilde dünyanın kaynaklarının sömürüldüğü bir dünyadan geçiyoruz. Eğer bu böyle devam ederse dünyada gıda krizleri su krizleri ve enerji krizleri başlayacaktır." şeklinde konuştu.

ZENGİNLERLE FAKİRLER ARASINDAKİ UÇURUM ARTACAK

Kurtulmuş, 1970'lerin başında petrol krizleriyle dünya nasıl sarsıldıysa, 21.yy başında da gıda su ve enerji krizleriyle dünyanın sarsılacağı uyarısının yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:"Ne yazık ki bu gerçekleşmiştir. Bu bir tesadüf değildir, sadece Mısır'a ve Tunus'a özgü olaylar değildir. Bu işin arkasında dünya kaynaklarının gayri adil bir şekilde kullanıldığı yeni neo-emperyal siyasetin özellikle ekonomide uyguladığı neo-liberal tezlerdir. Bunları yaparken de ülkelerdeki işbirlikçilerin vasıtasıyla tabiri caize ülkelerin kaynaklarını sömürürken bu yönetimin başında tuttukları işbirlikçilerin de bal tutan parmağımı yala diyerek sömürdükleri bu kaynaklardan faydalanmayı bilmişlerdir."

BU OYUN DEVAM ETMEYECEK

Bu oyunun artık böyle devam etmeyeceğini kaydeden Kurtulmuş," Bizde yıllardır uyarıyoruz dünya eğer böyle giderse önümüzdeki yüzyıl yoksul güney ve zengin kuzey arasında çok ciddi çelişkilerin olacağı bir yüzyıldır. Bugünkü verilere bakarsak 20 yıl sonra zengin kuzeyin nüfusu dünyanın genel nüfusu içersinde yüzde 5 azalacak ama buna mukabil dünyanın ekilebilir alanlarını su kaynaklarını enerji kaynaklarını zengin kuzey sahip olacak. Buna mukabil Afrika'nın yoksulları Asya'nın yoksulları, Latin Amerika'nın yoksulları hem bir taraftan fukaralık artacak kitlesel ölümler büyük sağlık sorunları nedeniyle artacak ama buna rağmen dünya nüfusunda ki payları yüzde 5 artacak. Ekilebilir alanlarını, enerji kaynaklarını ve su kaynaklarını kaybedecekler. Zaten olağan üstü açlık ve kıtlık içersine girecekler. Bu sürdürülebilir bir sistem değildir. Yıllardır uyarıyoruz. Şimdi bu sistem patlak vermiştir. Böyle devam etmesi mümkün değildir" şeklinde konuştu.

MISIR VE TUNUS HALKININ YANINDAYIZ

Yaşananları, "Dünyada daha adil daha özgür bir dünya sistemi kurulabilmesi için dünyadaki kaynakların bütün dünya hakları tarafından daha adil kullanılabilmesinin uyarılarıdır bunlar" diye özetleyen Kurtulmuş şöyle konuştu: "Olaylar Mısır'da Tunus'ta patlak vermiştir. Öyle görünüyor ki böyle olaylar devam edecektir. Dünyayı yönettiğini zanneden egemen güçler dünyadaki emperyalist politikalarını gözden geçirmek zorundadırlar. Biz bu anlamda Mısır'da halkın beklentilerini taleplerini sonuna kadar destekliyoruz. Gözümüz, zihnimiz duamız Mısır ve Tunus halkını yanındadır. Dünyada bütün mazlum ve mağdur bırakılan halkların yanındadır. Bu anlamda biz dualarımız düşüncelerimiz onlarla birliktedir. "

MISIR VE TUNUS HALKI PROVOKASYONLARA GELMEMELİDİR!

"İstiyoruz ki Tunus ve Mısır'da özellikle halkın istediği istikamette halk ne istiyorsa yönetimde o olsun gerçekten Tunus'ta ve Mısır'da diğer ülkelerde de milletin dediği iktidara taşınmış olsun" diyen Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bunu yaparken de iki tane uyarımızda aynı zamanda duamızı ifade ediyoruz. Bu olaylar sürerken yağma ve bir takım sivil halka karşı terör olaylarının olmamasını temenni ediyoruz. Aynı şekilde özellikle Mısır'da, Tunus üzerinde etkisini kaybedeceği telaşına kapılan uluslararası güçlerin provokasyonlarına da Mısır ve Tunus halkının çok dikkatli bir şekilde uyanık bir şekilde davranmalarını temenni ediyoruz. Hiç kuşkum yok ki 21. yy. dünyanın haksızlığa uğrayan mağdurlarının mazlumlarının yüzyılı olacaktır. Ve inşallah dünya daha özgür bir dünya haline gelecektir. İnşallah dünyanın kaynaklarını haksız yere sömürenlerin sömürüsüne son verecektir. "

TÜRKİYE TAVRINI KOYSUN

Kurtulmuş, Türkiye'nin yaşanan gelişmeler karşısında tavrını açıkça koyması gerektiğini kaydeden Kurtulmuş şöyle konuştu: "Çok açıktır biz dünyanın her yerinde Türkiye'nin mazlumdan yana mağdurdan yana davranmasını istiyoruz. Mısır ve Tunus halkının demokratik taleplerinin Türkiye tarafından da dile getirilmesinin zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Artık Mısır ve Tunus'taki ve benzer ülkelerdeki diktatörlükler devam edemez. Baskıcı rejimler devam edemez. Emperyalistlerle böyle içli dışlı olan yönetimler artık bu hakların başında kalmamalıdır. Türkiye'de bu süreç içersinde 'tamam izleyelim seyredelim bakalım ne olacak' gibi suya sabuna dokunmayan bir tavır içinde duramaz ve Türkiye'de Mısır ve Tunus halkında yana tavrını koymak zorundadır."