Vali Yardımcısının 'bedelli Askerlik' Çıkışı

Samsun Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, ünlü şair, yazar ve eğitmen Orhan Şaik Gökyay adına düzenlenen şiir ödülü töreninde bedelli askerlik yapanlara tepki gösterdi.

Vali Yardımcısının 'bedelli Askerlik' Çıkışı
1902 doğumlu olan uzun süre Türkiye`nin çeşitli yerlerinde öğretmenlik yapan İstiklal Marşı seçiminde Mehmet Akif Ersoy ile yarışan yurt içi ve yurt dışında birçok çalışmaları bulunan üniversitede akademisyenliği döneminde binlerce öğrenci yetiştiren şair, yazar ve eğitmen Orhan Şaik Gökyay adına düzenlenen 10. ödül töreni Samsun`da gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi`nde yapılan törende ise katılımın az alması tepkiye neden oldu. Bazı kamu kuruluş temsilcilerinin haricinde kimse katılmazken, dahaönceden hazır edilmeyen ve görevlilerin eksik bıraktığı çalışma nedeniyle ses sistemi devreye girmedi. Çıplak sesle yapılan sunumlarda şair şiirleri okundu.

Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, katılımın az olmasına tepki göstererek, hiç olmazsa edebiyat bölümü öğretmen ve öğrencilerinin bu toplantıda olması gerektiğini söyledi. Şairin "Bu Vatan Toprağın Kara Bağrında Sıralar Gibi Yatanlarındır" sözünü okuyarak konuşmasını sürdüren Genç, bedelli askerlik yapanlara tepki gösterdi. "Kendi tarihçilerimize, şairlerimize şiirlerimize gereken önemi veremiyoruz" diyen Genç, şöyle devam etti: "Veremediğimiz için de `bu vatan kimindir?` sorusuna bugün `Bu vatan parasıyla askere gitmeyenlerindir. Para bulamayıp da askere gidenlerin biz kara toprağa girmesini istemiyoruz. Bu vatan hepimizindir, bu vatan paralı-parasız bütün bu Türk milletinindir. Parası olan versin parasını askere gitmesin, kurtulsun bu işten. Bizim Anadolu`nun gariban çocukları para bulamadığı için gitsinler hudutlarda, hudut boylarında şahadet mertebesine ersinler ve biz diyelim ki odan sonra `bu vatan toprağın kara bağrındayatan bu fakir Anadolu çocuklarınındır` öylemi. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Bu gerçekten Türk milletinin fakiri, zengini, yoksulu hepimize aittir. Bu vatanı yaşatmak için bu millet elinden gelen her şeyi yapacaktır." İl Kültür Müdür ve Turizm Vekili Şakir Akkaya, şairin ailesi adına manevi oğlu Kudret İnal, seçici kurul başkanı Prof. Dr. İsmail Parçatır konuşma yaptı. Yılın şairleri seçilen aşık İsmail İpek ve aşık Nuri Çırağın ile onur ödülüne layık görülen şair, yazar Kemali Bülbül`e ödülleri verildi.
Kaynak: İHA