Bakan Ergün: Artık Çok Üretmenin Yerine Katma Değerli Üretime Odaklanıyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, gelinen aşamada Türkiye`nin çok üretmek yerine kalifiye, katma değerli üretmeye odaklandığını ifade etti.

Bakan Ergün: Artık Çok Üretmenin Yerine Katma Değerli Üretime Odaklanıyoruz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Turkcell`in ortaklığında tertip edilen Türkiye İnovasyon Konferansı alanlarında marka isimleri bir araya getirdi. Bu isimler arasında Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani, Research in Motion (RIM)’in kurucusu ve CEO’su Mike Lazaridis (Blackberry işletim sisteminin mucidi), inovasyon gurusu Prof. Dr. Clayton Christensen, göğüs kanserine sebep olan geni saptayan Prof. Dr. Mary Claire King ile beyinde anevrizmaya sebep olan 3 geni belirleyen Yale Üniversitesi Beyin Cerrahisi Damar Tıkanıklığı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Günel bulunuyor.

7-8 Aralık tarihlerini kapsayan konferansın açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül`ün yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ile Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de katıldı.

Bakan Ergün, konferansta yaptığı konuşmada bilim ve teknolojinin değişen dünyanın ihtiyaçlarına cevap veren önemli unsurlardan biri olduğuna işaret etti. Türkiye`nin son senelerde Ar-Ge ve inovasyonda önemli aşamalar adığını vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
"Son 9 senede ihracatımızı artırırken ihracatımız içindeki orta ve yüksek teknolojili ürünlerin payını da artırdık. Gelinen aşamada ihracatımızda orta ve yüksek teknoloji ürünlerin seviyesini yüzde 20 ye çıkarmayı hedefliyoruz. Ar-Ge ve inovasyona önem vermek, üniversite ile sanayi birlikteliğine önem vermek Türkiye için artık bir tercih değil mecburiyettir. Sanayiciler artık üniversitede üretilen bilgiyi raflara sokmalıdır. Şu an Türkiye`nin gündemi çok üretmeyi, fazla üretmeyi aşmıştır. Bunun yerine kalifiye, katma değerli üretmeye odaklanmıştır."
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile KOSGEB`in reel sektöre önemli katkılar sunduğun anlatan Nihat Ergün, şöyle devam etti:
"İktidar olarak önümüzdeki dönemde hem mevcut destekleri geliştirecek hem de yeni destek modelleri oluşturacağız. 2012 itibari ile her sene 500 genç tekno girişimciyi destekleyeceğiz, onlara 100 bin lira hibe olarak vereceğiz. Bu gençler tekno parklarda şirketlerini hayata geçirecek. İlk fazda başarılı olanlara ikinci fazda 500 bin lira hibe vereceğiz. Bunun yanında önem vereceğimiz alanlardan biri de 81 ilde bilim ve teknoloji merkezleri kurup gençlerin bilişime dair ihtiyaçlarını karşılamaktır. Buralar çocuklarımız için faydalı yerler olacaktır. Yenilikçilğin bireysel olduğu kadar toplumsal tarafı da var. Onun için bu merkezler oldukça önemlidir. Kuşku yok ülke insanı için gerekli iklimi oluşturup eğittiğimizde insanımızın önemli başarılarla karşılaşacağız."