Fethiyeliler, Jeofizikçi Ercan'a Tepki Gösterdi

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Başdanışmanı ve Sözcüsü İTÜ Öğretim Üyesi Prof.

Dr. Ahmet Ercan’ın, Fethiye’nin taşınmasına yönelik açıklamalarına ilçeden tepki geldi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, konuyla ilgili açıklamasında, Ercan’ın taşınma önerisini doğru bulmadığını ifade ederek, “Her deprem bölgesinin altında tekerlekli sandalye yok ki tutup taşıyasın.” dedi.

Dün sabah saatlerinde, İzmir ve ilçeleri başta olmak üzere Ege Bölgesi`nde hissedilen 5.1’lik depremin ardından büyük depremin geleceğini savunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, Fethiye’nin bu deprem öncesinde taşınması gerektiğini açıklamıştı. Fethiye’nin Güney Ege yayı üzerinde olduğunu ve her yıl 3 santimetre denize kaydığını belirten Ercan, bu nedenle Fethiye’nin tepelere taşınması gerektiğini söylemişti. Ercan’ın bu açıklamaları Fethiye’de tepkiyle karşılandı.

Cuma günü Fethiye’de katıldığı sempozyumda, ilçeyi örnek şehir olarak gösteren Ahmet Ercan’ın bu çıkışı, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı tarafından doğru bulunmadı. Fethiye’deki konferansın ardından Ege’de meydana gelen 5.1’lik depremle birlikte Ercan’ın söyleminin değiştiğini belirten Saatcı, şöyle konuştu:
“Aslında Türkiye’nin her yeri deprem bölgesi. O zaman bütün ülkeyi mi taşıyacağız. Hayır tabiî ki. Depreme dayanıklı binalar yapacağız. Ahmet hocamız 1999 depreminden sonra Fethiye’de sağlıklı binalar yapıldığını kendisi de gözlemledi. Fethiye’yi depreme hazır olarak gösterdi. Her deprem bölgesinin altında tekerlekli sandalye yok ki alıp başka yere taşıyasınız. Türkiye’nin orta Anadolu kuşağı dışındaki her yer deprem bölgesi. Bütün Türkiye’yi mi taşıyalım. Ben taşıma olayına katılmıyorum. Biz depreme dayanıklı binalar yapacağız, ondan sonra işimizi Allah’a havale edeceğiz.”
Fethiye’de yaşayan vatandaşlar da Fethiye’nin taşınması olayına pek sıcak bakmıyor. İlçede yaşayan vatandaşlar, Fethiye zemininin sağlam olmadığı yönünde hemfikir, fakat binaların depreme dayanıklı olduğunu savunuyor.