Ankara Kalesi'nin Altındaki Tarihi Sığınak Müzeye Dönüştürülecek

Ankara Kalesi altında bulunan sığınağın, müzeye dönüştürülerek turizme kazandırılması planlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1945 yılında yapılmış sığınağı Ankara turizmine kazandırmak istediklerini belirterek, burayı müze olarak değerlendirilmesini düşündüklerini kaydetti.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon ve alt yapı çalışmaları gerçekleştirerek, tarihini yeniden ortaya çıkardığı Ankara Kalesi ve Hacı Bayram Camii ile civarındaki incelemelerde bulundu. İlgili kurum bürokratları ile birlikte gerçekleştirilen inceleme gezisine önce Ankara Kalesi’nden başlayan ve kale içindeki çalışmaları yerinde izleyen Vali Yüksel ile Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve yapacağı çalışmalara ilişkin de bilgi aldılar.
Kale çevresindeki alt yapı çalışmalarının çok kısa süre içerisinde tamamlandığını öğrenen Yüksel, kale içindeki alt yapıya da ilk defa Büyükşehir Belediyesi tarafından el atıldığını ancak, çok eski olması sebebiyle çalışmaların sil baştan yapılması gerektiği bilgisini aldı. Vali Yüksel’e kale içindeki alt yapının önümüzdeki yılın yaz ayına kadar bitmesinin planlandığını aktaran Başkan Gökçek, bölgedeki camilerin, bazı sokakların ve binaların da restorasyon çalışmalarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığını ve tüm çalışmaların 2 sene içerisinde bitirilmesinin planlandığını söyledi. Başkan Gökçek ile birlikte kendilerine büyük ilgi gösteren bölge esnafı ve vatandaşlarla da sık sık sohbet eden Vali Yüksel, daha sonra Kale eteklerinde bulunan 1945 yılında inşa edilen Ankara Sığınağı’nı da gezerek, buraya ilişkin bilgi aldı. Sığınakta yer alan malzemeleri ve odaları inceleyen Başkan Gökçek ve Yüksel, buranın da müze olması konusunda fikir alışverişinde bulundular. Son olarak da Hacı Bayram Camii çevresindeki sokak sağlıklaştırma çalışmalarını inceleyen heyet, Güvercin Sokak’ta yer alan esnafla da sohbet ederek, çalışmaları yerinde incelediler. Başkan Gökçek, gezi sırasında alt yapı ve restorasyon çalışmalarını çok beğendiğini ifade eden Vali Yüksel’e, buradaki çalışmaların da çok kısa sürede tamamlanacağını aktardı.
Gezi sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Alaaddin Yüksel, "Ben bugün çok güzel bir gezi gerçekleştirdim. Sayın Başkan’a çok teşekkür ederim. Bir süreden beri Ankara’da turizmi çok yüksek sesle konuşuyoruz. Ancak turizmin genel bir kuralı var. Turizme bir yerden başlayacaksınız ve bir cazibe merkezi oluşturacaksınız. Hepimiz biliyoruz ki Ankara’da cazibe merkezinin yegane adresi de Ankara Kalesi’dir. Dolayısıyla oradan başlayıp, onun çevresi de dahil olmak üzere işte bu sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla bu işi sonuçlandırmak gerekiyor. Ben de Sayın Başkan’a her türlü desteği vereceğimi göreve başladığım ilk günden itibaren söylemiştim."dedi. Aradan geçen bir seneden sonra yürütülen çalışmaların çok hızlı ilerlediğini kaydeden Vali Yüksel, "Çok mükemmel bir çalışma. Açık söylemek gerekir bu bir tarihe karşı, adeta görevi ifa etme gibi bir şey. Ben de Ankara Valisi olarak Melih Başkanın tüm çalışmalarını desteklediğimi ifade etmek isterim ve ona ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ederim” diye konuştu.
Vali Yüksel’in ardından açıklamada bulunan Başkan Gökçek, "Bunlar, Ankara turizmi için atılan çok önemli adımlar. Birlikte gezdik ve yeni yeni şeyler gördük. Kale bir turizm, burası bir turizm, özellikle bugün Sayın Valim ve ben de ilk defa gezdik, 1945 yılında yapılmış bir sığınağı Ankara turizmine kazandırmak da mükemmel olacak. İlk düşünce müze olarak değerlendirilmesi." dedi.