Mosder Başkanı Davulcuoğlu: Türk Mobilyasını Dünyaya Tanıtacağız

Dayanıklı tüketim ve mobilya sektörü, İzmir’de düzenlenen “Türk Mobilyasının Dünya Kalitesinde Üretimi ve Entegrasyonu” panelinde buluştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu’nun Türkiye İstişare Toplantısı ve paneli, bu sene ilk defa işlenen konusuyla İzmir’de yapıldı. Panelde konuşan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, ”Türk mobilyasını dünyaya tanıtacağız.” dedi.

MÜSİAD İzmir Şubesi’nin evsahipliğinde, Balçova’daki Kaya Termal İzmir Oteli’nin kongre merkezindeki, başkanlığını Dayanıklı Tüketim ve Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş`ın yaptığı panele MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Abdurahman Çabuk, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Rahmi Çetin, İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir, Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dilşad Bayram, MOSDER Başkanı Davulcuoğlu, TUV Rheinland Türkiye İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Direktörü Adem Durmaz ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Şube Başkanı Çabuk, sektörün problemlerinin masaya yatırılacağını kaydetti. Aktaş ise bu panelin bu konuyla defa düzenlendiğini belirterek, “Bu panel ve sonuç bildirgesiyle mobilya sektörünün önünün açılacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu. Daire Başkanı Bayram da kendi alanları olmamasına rağmen 2012-2014 yılları arasında kayıtdışıyla mücadelenin artacağını vurgulayarak, “Piyasa denetimleri sürdürülüyor. Firmalar, `çantacı` tabir edilen belge verenlere dikkat etsin. Eğer kontrollerde bir problem yaşanırsa sorumluluk tamamen üretici firmanın. Bunun 2 ile 20 bin lira para cezası, ürün toplatma gibi ağır müeyyideleri var.” dedi. İnegöl`de kurulan test laboratuvarının 17 Ekim’de açılmasıyla Avrupa`ya gitmekten kurtulunduğunun altın çizen Direktör Durmaz ise burada mobilyayla ilgili her türlü testin yapıldığını söyledi.

Daha sonra söz alan MOSDER Başkanı Davulcuoğlu, İzmirli mobilyacıların uyuduğunu, diğer illerdekilerin Irak, İran ve Libya’ya ihracat yaptığını ifade eti. Ramazan Davulcuoğlu, şunları kaydetti: “Biz mobilyamızın Türkiye içinde değil, yurdışında tanınması için çalışmalar yapıyoruz. Türk mobilyasının iyi tasarım, iyi kalite ve en uygun fiyatla satılması için de çaba sarfediyoruz. Dünyanın, Türk mobilyasını keşfetmesini istiyoruz. Rüzgar şimdi mobilya sektörünün yanında değil, arkasında. Dünya mobilya sektöründe Türkiye’nin payı yaklaşık yüzde 2. İhracatta 2011 yılında öngörülen hedefemiz 1,7 milyar dolardı, geçen aylar itibariyle bunun 1,2 milyar dolarını yakaladık. Hedefimiz, 2023 yılında 6 milyar dolar.” Hükümetin yaptığı altı aylık KDV indiriminin çok faydalı olduğunu belirterek, bunun yüzde 12`lere çekilmesini isteyen Davulcuoğlu, Türkiye’de yılda 600 bin evlenme olduğunu, bunun yanında boşanmalarında arttığını vurgulayarak, bunun istenmese de sektöre yaradığını kaydetti.

Panelin sonuç bildirisinde bakanlıklar bünyesinde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer alması, KDV indirimi, mobilya sektörü el kitabı hazırlaması, kalite standartlarının ar-ge çalışmaları da yapılarak denetimi ve desteklenmesi istendi. Panel katılımcılarına birer plaket de verildi.