Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Vali Yılmaz, mesajında, her yıl 3 Aralık`ta ülkede ve dünyada Dünya Özürlüler Günü`nün kutlandığını, bu günün temel amacının, özürlülerle ilgili toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu bildirdi.

Vali Nurettin Yılmaz, "Bugün dünyada yaklaşık 500 milyon özürlü insan bulunmaktadır. Birçok ülkede her 10 kişiden en az biri fiziksel, duygusal ve zihinsel bozukluklar nedeniyle özürlüdür" ifadelerini kullandı.

Özürlülerin karşılaştıkları sorunların çözülmesinin, çağdaş bir toplumda ayrım yapılmadan, eşit oranda haklardan yararlanmasının, kültür, sanat, sportif alanlarda ve toplumun diğer bireyleriyle eşit pozisyonda yer alabilmeleri için desteklenmelerinin, yalnızca merkezi hükümetin değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun tüm kesimlerinin ortak görevi olduğunu belirten Vali Yılmaz, özürlülere hizmet sunumunda temel prensiplerinin hak eksenli olarak belirlendiğini ifade etti.

Özürlülerin tüketen değil üreten ve bağımsız yaşayabilen insanlar haline getirilmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Ülkemizde bu anlamda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle 2005 yılı bir dönüm noktası olmuştur. Bu yıl Özürlülerin İstihdam Yılı olarak ilan edilmiştir. Buna bağlı olarak 2008 yılında İş Kanunu`nda değişiklik yapılmış olup, kamu kurumunda istihdam edilenlerin, yüzde 4`ünün özel sektörde istihdam edilenlerin yüzde 3`ünün özürlü olma zorunluluğu getirilmiştir. 2006 yılından itibaren özürlülerin aile ve sosyal yaşam alanlarından koparılmadan, Evde Bakım Hizmeti Modeli getirilmiştir. İlimizde hizmetinbaşladığı yıldan bugüne kadar toplam 3 bin 150 ağır özürlüye evde bakım hizmeti sunulmuştur. Bu hizmet karşılığında bakıcılara 33 milyon 800 bin lira ödeme yapılmıştır" dedi.
Kaynak: İHA